Stefan och Patrik i garaget när det begav sig på 80-talet. Foto: Extrem

Extrem

Svenska skid- och brädmärket Extrem firar 40 år

1981 började Extrem tillverka snowboards i ett garage. 40 år senare driver de en av världens mest avancerade skidfabriker.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-15 Uppdaterad 2021-12-15

1981 såg två ynglingar från Frösön i Östersund ett reportage om några amerikaner som surfade på snö med en bräda under fötterna. Det tog inte lång tid innan Patrik Söderlund och Stefan Cederberg återfanns i familjen Cederbergs garage och byggde ihop sina egna brädor av epoxy, plywood och stålkanter som de skruvade av från gamla skidor. Bindningarna bestod av enkla skidremmar som skruvats fast på brädan. Goofy dessutom.

Skapelserna testades och åktes i Gustavsbergsbacken, bara ett par stenkast bort. Brädorna fick namnet Extrem. Det var både stentufft och låg rätt i tiden. Tyckte man då.

Bad ass brädor. Foto: Extrem
Den historiska skidan Freedom. Foto: Gösta Fries

1993, mitt under den värsta snowboardboomen, hade hobbyn växt sig så stor att verksamheten flyttade in i en 800 kvadratmeter stor fabrikslokal i Såå i Åre med utsikt över Åreskutan, och företaget Extrem Snowboards of Scandinavia grundades. Man köpte in moderna maskiner och snart var Extrem ett av Sveriges största märken på snowboard. Allt designat, utvecklat, testat och tillverkat i Sverige.

1998 kom nästa milstolpe när Extrem släppte den första svensktillverkade skidan på 25 år. Freedom var en (med den tidens mått mätt) bred skida utvecklad enbart för friåkning och försedd med en kaxig och trendriktig design med flames – det var ju stekhett på den tiden, speciellt i det extremt trendkänsliga Åre.

Under de kommande åren växte sig friåkningstrenden på skidor sig större och starkare och med tiden kom skidor att helt ta över fabrikens produktion, och de snowboards som lagt grunden till företaget slutade att produceras.

Klassiska skidmodeller från Extrem.
Kaxig reklam i Åka Skidor 1998.

Efter några stökiga år på ägarfronten köpte Patrik och Stefan, tillsammans med tre andra investerare, däribland den nuvarande VD:n Carl Geijer, tillbaka fabriken 2011 och varumärket Extrem och grundade i samma veva företaget Åre Skidfabrik.

På det följde några expansiva år där man bland annat hann med att sopa hem ett gäng toppbetyg i Åka Skidors skidtest för både Project och Fusion samt utvecklade skidorna Opinion, Mothertree och Roots tillsammans med olika communitys av entusiastiska skidåkare. Och ett gäng internationella priser utöver det.

Och inte minst, man har hunnit med att bygga ut fabriken i Såå till en av världens modernaste och mest avancerade anläggningar för skidproduktion, allt med ett maximerat hållbarhetstänk. 

Skidor och passion i världsklass hittar du hos gänget på Åre Skidfabrik. Foto: Mattias Lindqvist

Numera produceras inte bara det egna varumärket Extrem innanför fabrikens väggar, utan även ett gäng svenska och internationella skidmärken. Alla drar de nytta av det genuina och djupa kunnande om skidkonstruktion, materialval och produktion som förfinats sedan de där åren i garaget på Frösön. Tillsammans med en obändlig passion för både hantverket och, framför allt, skidåkning. Och vem vet, kanske brädorna kommer tillbaka en vacker vårvinterdag.

Åka Skidor tar av sig mössan, bugar och säger ett stort grattis till ett gäng av Sveriges främsta skidinnovatörer och kulturbärare genom alla tider!


Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-15
NyheterÅre SkidfabrikExtrem

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen