Lavinen i närheten av Ischgl. Foto: Zoom.tirol

Laviner

Fyra svenskar döda i lavin i Österrike

Under fredagen omkom fyra svenskar samt en österrikisk skidguide i samband med en lavin, i närheten av Ischgl.

Text: Anton Furuland • 2022-02-05 Uppdaterad 2022-02-07

Under fredagsmorgonen 4 februari turade fem svenska män i 40-årsåldern iväg från Ischgl, tillsammans med en österrikisk guide, för att ta sig till toppen Unterer Malfragkopf (2 645 möh). Men enligt österrikisk polis ska det ha varit vid ungefär 12.45 som det gick riktigt, riktigt illa för gruppen.

Efter att gruppen en och en kört ner från den för den sydöstra sluttningen på Unterer Malfragkopf släppte en lavin på ungefär 300-400 meter i bredd och tog med sig alla i gruppen.

Guiden och fyra av svenskarna begravdes helt, men en man i sällskapet begravdes enbart delvis och lyckades därav slå larm.

Olyckplatsen. Röda cirklar visar var de fem avlidna hittades, den blå för den överlevande skidåkaren som slog larm.

13.04 fick polisen besked om lavinen men i och med att ingen exakt plats lyckats angetts började man söka med helikopter för att lokalisera platsen. Vid 13.22 ska man bland annat ha sett en ballong från en lavinryggsäck sticka upp ur snön och kunna då identifiera olycksplatsen.

Schweizisk och tyrolsk räddningstjänst uppges inom tämligen kort tid kunnat hitta alla med hjälp av transceiver, men då var det tyvärr för sent.

Den svensk som slog larm överlevde alltså lavinen och uppges ha klarat sig lindrigt undan, med förmodat brutet revben, men övriga fyra och den österrikiska guiden var alla redan avlidna.

Foto: Zoom.tirol

Text: Anton Furuland • 2022-02-05
NyheterIschglÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen