Sverige

Hemavan lanserar nya fjällområdet Syterskalet

Hemavan fortsätter expandera och presenterar nu sin största satsning hittills – nya fjällrområdet Syterskalet.

Text: • 2022-04-15 Uppdaterad 2022-04-15

Till vintern 22/23 invigs den första nedfarten i det som är Hemavans nya satsning Syterskalet – ett helt nytt fjällområde väster om nuvarande skidområde. Planen är att tre liftar, sju nedfarter och 3 000 bäddar ska lägga grunden för ett skidområde både för dem som vill smiska pist eller den som vill leta mer äventyrliga linjer i fjällbjörkskogen.

Syterskalet, till vänster på pistkartan, blir en integrerad del av hela Hemavans skidsystem.

Men Syterskalet är inte enbart en vintersatsning utan ska locka folk året runt med vandrings – och cykelleder samt ett helhetskoncept med restauranger, butiker och något typ av centrumområde.

– Skidåkningen står såklart i fokus men för oss är Syterskalet större än bara ett skidområde. I centrum för utvecklingen av Syterskalet står att på ett hållbart sätt tillgängliggöra fjället för alla typer av besökare och invånare vilket betyder leder för längdåkning, fjällvandring och cykel, lättillgänglig utkiksplats, vindskydd, rast- och grillplatser mm. Vi vill helt enkelt att man oavsett årstid ska trivas att bo och vistas i Syterskalet, säger Markus Eriksson, VD för Hemavan Alpint, i ett pressutskick.

Illustrationsbilden av Syterskalet, framtagen av Murman Arkitekter

Nedfartens första del kommer bjuda på kalfjällsskidåkning med vyer både in mot Sytermassivet och de karaktäristiska norska fjälltopparna med Okstindan i spetsen. Efter några kilometers åkning kommer man ned till fjällbjörkskogen.

Skissbild på hur topprestaurangen för Syterskalet kan komma att se ut, skapat av Murman Arkitekter.

I samband med lanserigen har flera kommentarer via bland annat Hemavans Facebook-sida vädrat sin oro för att byggnationerna sker för högt upp och ska sabba den bästa skogsåkningen i området.

Som ett svar på en av kommentarerna svarar Hemavan bland annat ”Vår vision med Syterskalet är att tillgängliggöra fjället och Hemavans karaktäristiska fjällbjörksåkning för fler. Den populära ”Norrskogen” kommer bevaras och det kommer även öppnas upp för ännu mer skogsåkning längre västerut”.

Fortsättning lär följa, i takt med att satsningen fortskrider.


Syterskalet, Hemavan

  • 3 liftar, varav en av sexstolslift
  • 7 nedfarter
  • 3 000 bäddar via fritidshus, lägenheter och hotell
  • Syterskalets första nedfart, som sträcker sig från Kungsliftens topp hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation, invigs till vintersäsongen 22/23

Info

serre-chevalier.com

Mer info

hemavantarnaby.com/syterskalet


Text: • 2022-04-15
NyheterFjällenHemavanSverigeSyterSyterskaletVästerbotten

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen