Såhär är tanken att Björnrike Syd ska se ut när det är färdigbyggt.

Sverige

Grönt ljus för Vemdalens nya skidanläggning

Då var det klappat och klart. Nya skidanläggningen Björnrike Syd blir till verklighet med byggstart planerad till 2024.

Text: Åka Skidor • 2023-06-29 Uppdaterad 2023-06-29

Länsstyrelsen i Jämtlands län har nu beviljat skidanläggningen Björnrike Syds anmälan om samråd enligt miljöbalken.

Bakgrunden är den nya rovfågelsinventering som genomfördes vintern 2022 och och den ska visa att det skett tydliga förändringar i det kungsörnsrevir som angränsar till Björnrike Syds planerade utbyggnad.

Byggstart är planerad till 2024 och när allt är färdigt kommer Björnrike Syd kommer att omfatta 5 600 bäddar och sex skidliftar, där den högst belägna liften i framtiden ska kunna anslutas till det nuvarande skidsystemet och granndalen Björnrike.

– Det är ett glädjande besked som vi har tagit emot. Vi har länge haft höga ambitioner för skyddet av örnarna. Nu har vi fått ambitionerna prövade utifrån de nya omständigheterna, Den inventeringen som vi låtit genomföra visar att örnparet har flyttat längre bort från det planerade utbyggnadsområdet, säger Mats Svensson, talesperson för Björnrike Syd.

Karta över det aktuella fågelskyddsområdet.

I februari 2023 lämnade Björnrike Syd in en anmälan om samråd till länsstyrelsen i Jämtlands län. Bakgrunden till anmälan var den nya rovfågelsinventering som Björnrike Syd lät oberoende rovfågelsexperter genomföra under vintern 2022.

Inventeringen visar att kungsörnsparets revir har flyttat i sydostlig riktning, bort från det planerade utbyggnadsområdet.

– Vi har lärt oss oerhört mycket om kungsörnar och deras skyddsbehov. Det känns betryggande att länsstyrelsen och oberoende expertis anser att örnarna har ett fullgott skydd och att vi kan bidra till deras skydd och samtidigt utveckla bygden, säger Mats Svensson.I höst påbörjas arbetet med att utveckla områdets infrastruktur. Byggnadslov för de första tomterna planeras till sommaren 2025 och det första skidåket planeras under vintern 2024/2025.

– Vi vill bidra till bygden genom att stärka Vemdalen/Björnrike som turistdestination. En anslutning på detta sätt är en utveckling av det befintliga skidområdet och gör området mer attraktivt, säger Mats Svensson.

Vilka som ska driva anläggningen är inte helt spikat.

– Vår ambition är att det skall byggas ihop med Björnrike och vara samma liftkort. Vi har löpande dialog med Skistar och det är en av alla de frågor vi kan ta vidare nu när vi har tillstånd, säger Mats.

En lågoddsare på Skistar, får vi ändå tolka det som.Björnrike Syd

Antal liftar Sex stycken. En 6-stols expresslift, en 4-stolslift tre släpliftar och ett rullband.

Max fallhöjd 470 meter

Mer info bjornrikesyd.se

Mer om Vemdalens nya skidområde hittar du på bjornrikesyd.se


Text: Åka Skidor • 2023-06-29
NyheterBjörnrikeBjörnrike SydFjällenHärjedalenSvenska skidanläggningarSverigeVemdalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen