De fyra världsmästarna jublar. Foto: D Daher/Freeride World Tour

Friåkning

De vann Freeride World Tour 2024

Ännu en upplaga av Freeride World Tour har avgjorts och tre nya totalsegrare har korats – Hedvig Wessel, Max Hitzig och Erin Sauve.

Text: Anton Furuland • 2024-03-22 Uppdaterad 2024-03-22

Fransmannen Victor de Le Rue hade säkrat världsmästartiteln redan i Fieberbrunn, men i övriga kategorier stod allt på spel.

Victor de Le Rue kan nu kalla sig trefaldig världsmästare. Foto: D Daher/Freeride World Tour

Först ut i dessa var damernas snowboard där kanadensiskan Erin Sauve vann Xtreme Verbier och med det lyckades ta sig förbi Núria Castan Baron i totalen.

Stort grattis till världsmästartiteln säger vi till Erin som trots sin ålder på 34 år är rookie på touren, men alltså går in och toklevererar direkt. Hjälmen av.

Första säsongen för Erin Sauve slutade med en första plats.

I damernas skidor klev fransyskan Astrid Cheylus in som totalledare inför Verbier, men även hon fick se sig besegrad och det av ingen mindre än norskan Hedvig Wessel som visade upp riktigt stabil storbergsåkning.

Det var Hedvigs första seger för säsongen och det kunde såklart inte kommit vid ett bättre tillfälle.

Hon har många fina resultat på touren, men aldrig lyckats nå hela vägen, och det var omöjligt att missa hur mycket detta betydde för en tårfylld Hedvig när det väl blev klart att hon är världens bästa friåkerska 2024.

Hedvig Wessel skriver därmed in sig i historieböckerna som den andra norska åkaren någonsin att vinna Freeride World Tour. Först var Ane Enderud som vann både 2009 och 2010.

Hedvig Wessel skriker ut sin glädje över segern i FWT 2024. Foto: D Daher/Freeride World Tour

I sista kategorin, herrarnas skidor, handlade allt om två åkare – tysken Max Hitzig och kanadensaren Marcus Gougen.

Duon som visat upp en löjligt hög och konsekvent nivå var de enda två som hade chans att vinna totalen och det blev till slut Hitzig som korades världsmästare – trots att Gougen vann själva tävlingen Xtreme Verbier.

Gougen som startade näst sist stod en för en riktig håll käften-linje med bland annat ett dubbeldrop utan dess like och körde in 96-ish i score.

Kvar uppe på Bec Des Rosses var Hitzig som sista åkare, med vetenskapen om att han behövde sluta som sämst tre/fyra för att ändå säkra totalsegern. No pressure? Jo tjena…

Men tysken som varit säkerheten själv hela säsongen visade upp mäkta imponerande åkning när det gällde som allra mest och säkrade andra platsen framför Finn Bilous och därmed världsmästartiteln.

En riktig häftig avslutning på en tour med många episka ögonblick och såklart fyra väldigt värdiga vinnare i Max Hitzig, Hedvig Wessel, Victor de Le Rue och Erin Sauve.

Marcus Gougen, Max Hitzig och Ben Richards. Foto: D Daher/Freeride World Tour

För svensk del fick vi bara en start – Kristofer Turdell – då Carl Regnér stod över på grund av skada.

Turdell låg inför Verbier fyra i totalen och hade möjlighet att ta sig in på pallen, förbi Ben Richards.

Med tanke på hur stark Turdell är på riktig storbergsåkning som Bec, kanske världens bästa, kändes det inte otroligt.

Dessvärre och för ovanlighetens skull gick Turdell omkull, i samband med en backflip och slutade istället femma i totalen.


Text: Anton Furuland • 2024-03-22
NyheterBec des RossesFreeride World TourFriåkningFWT 2024Hedvig WesselNorgeStorbergsåkningVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen