Marte Tveten utforskar den stora terrängen i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Verbier

Bergsguidens bästa åk i Verbier

Bergsguiden Jimmy Odén har jobbat mer än 15 år i Verbier och kan bergen där bättre än de flesta andra. Det här är hans favoritåk i direkt närhet till liftarna.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-25 Uppdaterad 2022-03-25

Banana Couloir – Mont-Gelé

En fin ränna som nås via en kort klättring med efterföljande travers från toppen av Mont-Gelé-kabinen. Själva åket ligger på nordsidan och leder ner mot Tortin. Väl vid insteget är det fin åkning i fallinjen hela vägen.

Bergsguidens bästa åk i Verbier
Moa Wärvik i Bananen. Foto: Emrik Jansson

Nordsidan – Le Fou

Ett ganska äventyrligt åk som kännas avlägset trots att det ligger mitt i skidsystemet. Rännorna (läs de enorma lavingatorna) man åker i vittnar om vikten av tajming på det här åket. Detta är ett åk som ofta sluffar i insteget. 

Bergsguidens bästa åk i Verbier
Kabinen till Mont Fort ger tillgång till en enorm skidterräng. Foto: Anton Enerlöv

Baksidan – Mont Fort

Ett av Alpernas klassiska offpiståk som ofta är inledningen på dagsturer från Verbiers liftsystem. Nås från toppen av Mont Fort-kabinen och erbjuder en myriad av åkmöjligheter. 

Nordsidan – Bec des Etagnes 

Ett brant insteg som öppnar upp i stora fina ytor ner till Lac Cleueson. En kort hajk från Cabane de Tortin på Mont Fort leder upp till insteget på åket.

Bergsguidens bästa åk i Verbier
Xtreme Verbier körs varje år på Bec des Ross legendariska nordsida. Baksidan på berget har ett av Alpernas finaste åk. Foto: Anton Enerlöv

Sydvästsidan – Bec des Rosses

Ett fantastiskt fint och stort åk på hela 1 800 fallhöjdsmeter i fallinjen från toppen av Bec des Rosses och hela vägen ner till dalen.

Bruson

Om det snöar eller är dålig sikt är skogen på andra sidan dalen i Bruson ett hett stalltips. Här finns gott om fina åk i skapligt gles skog.

Bergsguidens bästa åk i Verbier
Fabian Omne leker i Bruson. Foto: Emrik Jansson

Bergsguidens bästa åk i Verbier
Jimmy Odén.

Bergsguide

Tänker du åka något av de här åken helt själv och utan lokalkunskap? Glöm det. Hyr istället en guide och få både bra och säker åkning på samma gång. Les Guides de Verbier är den största guidebyrån i regionen. 

guideverbier.com


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt



Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-25
SchweizJimmy OdénSchweizVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen