Då kommer snön på allvar till alperna

Då kommer snön på allvar till alperna

Bristen på nederbörd Alperna har gjort att snön lider med sin frånvaro.
Men nu kommer goda nyheter – snön kommer i januari.

Förra veckan kunde vi rapportera om midjedjup snö i Engelberg. Tyvärr råder inte samma situation runt om i alperna. Faktum är det är otroligt torrt i alperna för tillfället, och enligt rapporter kommer det förbli så december ut – men det finns hopp.

Climate Prediction Center förutspådde i början av november att alperna skulle gå relativt torr under stora delar december – och de har fått rätt. I bilden nedanför går det att se hur vädret har förhållit sig världen över under december månad. Grönt indikerar de platser som fått mest nederbörd medan rött indikerar torka. 

Vad vi kan avläsa av bilderna är att både Norge samt USA och British Columbia har sett stora mängder nederbörd. Det förklarar varför Whistler rapporterades få 2,5 meter snö under helgen som gick.

Nu till de positiva nyheterna. Enligt CPC kommer snöläget att förbättras under januari och februari månad. Mer nederbörd kommer att komma in, vilket vi kan se av bilderna nedanför, och på högre höjd kommer det betyda mer snö.  

Orsaken till det torra klimatet tros vara årets El Nino. Medan vissa delar i världen drar gynnas av stora mängder nederbörd, drabbas andra delar av extrem torka.
Som ni kan se av bilden här nedanför har även Sverige blivit drabbad av året El Nino. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!