Otroligt världsrekord i fallhöjd: 762 000 höjdmeter på ett år
Foto: Louis Arevalo

Otroligt världsrekord i fallhöjd: 762 000 höjdmeter på ett år

2,5 miljoner fot, eller 762 000 meter. Aaron Rice världsrekord i antal skidassisterade meter uppför under ett kalenderår är inget annat än rent vansinne.

När den kanadensiske skidalpinisten Greg Hill gick två miljoner höjdfot under 2011 trodde de flesta att det var ett rekord som aldrig skulle vara möjligt att spöa. 

Det var då det. För i det tysta och med relativt små sponsormedel gick den 26-årige amerikanen Aaron Rice från Massachusetts, numera boende utanför Salt Lake City i Utah, sig in i rekordböckerna genom att gå hela 2,5 miljoner höjdfot under 2016, alltså 762 000 höjdmeter. Upp med stighudar under fötterna, ner medelst stora svängar och så upp igen. Och igen.

Foto: Louis Arevalo

Totalt tillbringade Rice 332 dagar i bergen under 2016, under vilka han betade av i snitt 2 295 höjdmeter par dag. Brutala tiomtimmarsdagar med hög puls och fullt fokus på maximalt antal höjdmeter i benen. Han började sin resa hemma i Utah fram till slutet på april, för att sedan dra vidare mot Colorado där han bodde i sin husbil maj-juni, vidare till Argentina fram till september, Chile i oktober, norrut till Oregon i USA i november och sen tillbaka hem till Utah för slutklämmen i december.

2,500,000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A photo posted by Aaron Rice (@airandrice) on

Den hårdaste perioden kom i juni i Colorado.

– Snön smälte väldigt fort så jag blev tvungen att tillbringa en massa tid på långa anmarscher och med att bootpacka uppför isfält på skrå. Dessutom hade alla mina kompisar gett upp skidåkningen för säsongen så jag var helt själv större delen av tiden. Men så snart jag kom till Argentina vände allt, säger Rice. 

Totalt sett en prestation som övergår de flesta människors förstånd, inte ens en bruten hand i februari kunde stoppa honom att redan den 29 december uppnå sitt mål. Hur han firade? Lite skumpa, fem dagars vila och sen åkte stighudarna på igen.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!