5fd9395d52ef2

Prylar

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar – Del 1

Åka Skidor har smugit runt på sportmässan Ispo i München och spanat in några av de mest intressanta skidprylarna för vintern 2017/2018.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-02-08 Uppdaterad 2017-02-08

Den årliga sportmässan Ispo i München är platsen då stora delar av skid- och outdoorbranschen visar upp sina sortiment inför nästkommande säsong för inköpare och media. 16 gigantiska hallar är proppfyllda med allt från nästa års skidor, utrustning och kläder, till en hel del väldigt märkliga produkter som man som besökar mest undrar hur någon ens kan komma på, än mindre vem som ska köpa dem. Vi fokuserade mer på de produkter som vi själva gick igång på och är sugna att testa på snö så snart som det bara är möjligt.

Precis som de senaste åren sker mycket av dagens innovation på den del av skidåkningen som inte enbart är beroende av lift – kalla det toppturer, freeride touring, backcountry eller vad du nu vill. Det är den delen av utförsåkning som växer snabbast för tillfället, inte minst nere i Alpländerna där de stora marknaderna återfinns. Den största trenden är att försöka mixa bra utförsprestanda med bra egenskaper uppför, helt enkelt att ta fram produkter som har relativt låg vikt men samtidigt tål att dra på med på hårdare underlag. Samtidigt lanserar många klädföretag plagg som förenar låg vikt med bra andningsförmåga. Självklart händer det även en hel del på pist- och allmountainsidan, men där är förändringarna mer gradvis och inte riktigt lika stora som på tursidan.

Nåväl. Efter tre dagars konstant löpande bland montrar och människor har vi plockat ut några produkter som vi gillade mest på Ispo som vi kommer tat presentera i en serie olika artiklar. Har vi inte glömt något? Jodå, en jäkla massa! Att försöka hinna med allt på Ispo är en uppgift värdig en större underrättelsetjänst.

Läs även: Nästa års skidprylar – Del 2

Peak Performance Ski

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Svenska Peak Performance tajtar till sin kollektion inför nästa vinter, vilket bland annat innebär att produktlinjer som Heli och Supreme kommer att försvinna. Alla produkter samsas inom ett koncept som kort och gott kallas för Ski. Många av plaggen har en tydlig urban touch som mixats med tekniska material och konstruktioner. Dessutom är färgskalan rejält dämpadoch sober. Helt enkelt snygga plagg med full funktion, som inte gör bort sig mitt inne i storstan om man vill det. 

Zenith är toppmodellerna för friåkning, framtagna ihop med och för Peaks grymma friåkarteam med bland annat Kristoffer Turdell, Evelina Nilsson, Henrik Windstedt och Freeride World Tour-vinnaren Loic Collomb-Patton i täten (så om du inte vinner en tävling på FWT kan du i alla fall inte skylla på kläderna…). Samtliga sydda i 3-lagers Gore-Tex Pro C-Knit vilket ger plagg som är både lätta och smidiga. 

Från vänster: Teton Jacket/Pants. I mitten Volcan Anorak och Chani Pants. Till höger Volcan Parka/Volcan pants.

Salomon X-Alp

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Förre säsongen lanserade Salomons systerföretag Arc’teryx (bägge är ägda av Amer Sports) toppturs/alpinistpjäxan Procline med en unik konstruktion där skaftet har en viss flexibilitet i sidled när gåläget är aktiverat. Nu har Salomon tagit samma koncept ytterligare ett steg längre och anpassat pjäxan mer för utförsåkning, och gett den namnet X-Alp. Bland annat skiljer sig spännena en del, precis som innerskon. Det massiva gåläget är detsamma och vikten klockar in på anorektiska 1190 gram, vilket är extra imponerande med tanke på den åkkänsla som man lyckats in i paketet. 

Extrem Mother Tree 105

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Anna Karlström och Rebecka Eriksson från InspireUs (medgrundaren Caroline Strömberg var ute på vift bland mässhallarna när Åka Skidor kikade förbi) visade stolt upp den nya Extrem Mother Tree 105. En friåkningsskida (som Åka Skidor berättade om i Prylguiden i höstas) framtagen genom ett samarbete med Extrem Skis och ett kollektiv av duktiga friåkaretjejer som fått tycka till från grunden hur den optimala skidan för friåkande tjejer bör se ut. Ett unikt koncept som belönades med en ISPO Award i kategorin Ski. Skidan kommer att testas klart nu i vinter och säljas i butik i höst. Och med tanke på hur väl Extrems tidigare, communityutvecklade skidor Opinion tagits emot av testpatruller och skidåkare ser vi ingen anledning att tro att Mother Tree 105 kommer bli något annat än en braksuccé.

Läs mer: Den svenska tjejskidan
Läs mer: Extrem och InspireUs vinner prestigefylld utmärkelse

Bliz Raid Carbon

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Göteborgsmärket Bliz har på några få år tagit allt mer plats på svenska skidhyllor med sina hjälmar och goggles. Dessutom har systermärket Dr Zipe funnits med ett bra tag och blivit enormt populärt. Bliz satsar brett och sponsrar allt från friåkare på FWT till det svenska skicrosslandslaget och även några åkare i det alina landslaget. Raid Carbon är en hjälm som är framtagen ihop med några av Sveriges bästa raceåkare och är ett litet underverk av kolfiber med MIPS-teknologi under huven, och det till ett pris som är strax under hälften mot konkurrenternas alternativ, med precis samma nivå på säkerhet och prestanda.

Dynastar Legend

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Dynastar Legend är ett namn som får det att tåras av nostalgi hos mången friåkare som minns de gamla, orange mästerverken från ett drygt decennium tillbaka. Nu är Legend tillbaka som ersättare för den populära Chamserien. Nya Legend bygger vidare på ett liknande koncept med en något nedtonad tiprocker, pintailskärning och en stilren grafik. Legend kommer i 84, 88, 96 och 106 millimeters midjebredd i unisexversionen, och 84, 86 och 96 i dammodell. Dessutom är vikten nedtrimmad vilket gör Legend till ett bra val även med en turbindning.

Smith Code och Squad XL

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Den amerikanska goggles- och hjälmgiganten satsar vidare på två av sina starkaste koncept, Aerocore och ChromaPop. Den här kombon lanserades för bara ett par veckor sedan i samband med X-Games där märkets teamåkare körde i just den här kombon på bilden.

Hjälmen Code mixar ett minimalistiskt utseende med en radda tekniska lösningar. Innanför skalet har den en stopping av Koroyd, ett material som närmast kan liknas vid en mängd små sugrör som sammanfogats för att skapa et material som både är extremt lätt men samtidigt stötdämpande, i Smiths universum går tekniken under namnet Aerocore. Code har även en löstagbar, välventilerad innerluva med integrerade öronlappar, som dessutom har BOA-låsning i nacken för möjlighet att finjustera passformen. Hjälmen, som väger 450 gram, har även en ventilation som är optimerad för användning med märkets egna goggles, där luft dras genom ventilationen i gogglesen och vidare genom hjälmen, vilket ska motverka imbildning.

Gogglesen heter Squad XL och är, som namnet skvallrar om, en större variant av den tidigare modellen Squad med ett större synfält. Samtliga varianter på Squad XL kommer med Smiths patenterade ChromaPop-teknologi för ökat kontrastseende i en rad olika förhållanden.

Just den här kombon går att köpa redan nu i en begränsad upplaga direkt på Smiths hemsida.

Arc-teryx Airah jacket

Tjuvkoll på nästa vinters skidprylar - Del 1

Kanadensiska Arc’teryx, med bas i North Vancouver, är ett företag bestående av en samling gigantiska prylnördar med en ständig längtan att utveckla nya koncept för hur vi klär oss på berget. Deras senaste tanke går ut på att skippa ett lager på toppturen, och därmed den vikt du släpar runt på. Damjackan Airah (den lila till vänster i bild) har ett skal i Gore-Tex och en stoppning av Primaloft Alpha som inte suger åt sig fukt. Resultatet är en jacka som andas bra även under högintensiv aktivitet, som uppför på toppturen, när det är kallt, eller för mer dedikerad utförsåkning. Jackan har även detaljer som snökjol för att passa för liftburen skidåkning och är som bonus mjuk och smidig och tar litet utrymme ihoppackad i ryggsäcken. Airah väger blott 595 gram och Arc’teryx själva hävdar att du sparar minst 18 procent vikt mot att använda en separat puffjacka med ett skal som tillägg.

 

Nästa års skidprylar – Del 2


Extrem och InspireUs vinner prestigefylld utmärkelse


Den svenska tjejskidan


Text: Tobias Liljeroth • 2017-02-08
PrylarArc'teryxBlizDynastarExtremInspireUsIspoPeak PerformanceSalomonSmith

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen