Foto: Emrik Jansson

Prylar

Test: Arc’teryx Voltair 30

Arc'teryx Voltair är en slimmad skidryggsäck försedd med en lavinairbag som drivs av ett batteri och en enormt kraftfull fläkt. Åka Skidor har testat och synat den i sömmarna.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-01-24 Uppdaterad 2018-01-24

Arc’teryx Voltair 30

Voltair är utvecklat av Arc’teryx team av ingenjörer och Oppfinnar-Jockar vid kontoret i North Vancouver i Kanada –
en byggnad som med gott fog kan påstås vara en av de mest innovationsbenägna i skidvärlden, och där en idé inte är för korkad tills det motbevisats att den verkligen inte fungerar. Åka Skidor kunde skåda en hyfsat långt gången prototyp av Voltair under ett besök i januari 2013. Systemet lanserades i december 2015, ett tecken på den tid det tagit att ta fram det.

Arc’teryx har valt att använda sig av en airbag som huvudsakligen blåses upp bakom och vid sidan av huvudet. Även här använder man sig av ett 22,2 volts lithium-ion-batteri som sitter fäst i en ficka i säckens ryggdel.

Utlösningshandtaget består av en ribbad plastcylinder som är kopplat till en vajer som går in till fläkten. Handtaget ger rejält med grepp även med handskar. Det går däremot inte att stoppa undan när det inte används. Systemet slås på genom att öppna en ficka i säckens sida och vrida på en liten ratt på batteriet, två lysdioder, en röd och grön, på säckens sida indikerar batteriets status. Även Voltair klarar av ett flertal uppblåsningar innan batteriet behöver laddas igen.

Den mest iögonfallande detaljen med Voltair är den våldsamma kraft som trycks igång när man utlöser säcken, fläkten låter som ett stridsflygplan som varvar motorerna för fullt när den går igång. Förutom att fylla upp säcken blixtsnabbt så gör det även att systemet inte så känsligt mot eventuella revor och hål. Fläkten kör korta uppblåsingar var femte sekund under den första minuten för att toppa upp luftvolymen. Voltair töms inte av sig själv utan stannar kvar i uppblåst läge. Att tömma säcken sker genom att ett enkelt plaströr förs in i ett hål i airbagen och tömmer den manuellt.

Arc’teryx jobbar alltid efter konceptet less is more, och Voltair 30 är inget undantag från den regeln. Säcken har enbart de mest nödvändiga detaljerna utan onödigt lull-lull. Säckens yttertyg är i kraftig ripstop och försett med vattentäta dragkedjor. Givetvis finns en separat ficka för lavinutrustning och stighudar. Huvudfacket går inte att komma åt från ryggen, men har istället förärats med en extra lång dragkedja på ena sidan som förenklar åtkomsten till innehållet i facket.

Fästen för både bräda och skidor finns och är givetvis inte i vägen för airbagen om den skulle behöva blåsas upp under en klättring. Benremmen är försedd med ett karbinhakeliknande fäste på midjebältets sidopadding som går att använda med bara en hand, smart värre. Voltairs packvolym upplevs som ärligt nära de där 30 literna som Arc’teryx uppger. Airbagen
och fläktsystemet tar upp lite plats och är smart placerade. 

Voltair är ett stycke imponerande skidutrustning som levererar högsta prestanda i ett minimalistiskt paket. Den har de funktioner som behövs, och inget mer, samtidigt som den är enkel och säker att använda.

Test: Arc’teryx Voltair 30
Foto: Emrik Jansson

Vikt 3,5 kilo
Volym säck 30 liter
Övrig storlek 20 liter
Volym airbag 150 liter
Pris 16 199 kronor (inklusive batteri och laddare)

+
Bra passform
Enkel att hantera
Kraftigt yttertyg
Lätthanterlig benrem
Kompressionsspännen på säcken


Relativt hög vikt
Ont om fickor och förvaring
Ingen ryggöppning på säcken
Aktiveringshandtaget går inte att stoppa undan
Finns bara i en rygglängd

Test: Batteridrivna lavinryggsäckar


Test: Black Diamond Halo 28 Jetforce


Guide: flyg med lavinairbag


Text: Tobias Liljeroth • 2018-01-24
PrylarArc'teryxLavinryggsäckarLavinsäkerhetRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen