Nya Prizm React från Oakley. Foto: Elin Turpeinen

Prylar

Byt lins med ett klick – Oakley Prizm React

Åka Skidor testar Oakleys nya goggles Prizm React där bytet av lins bara är en knapptryckning bort tack vare den elektrokromatiska linsen.

Text: Elin Turpeinen • 2019-08-16 Uppdaterad 2019-08-16

 ”Vår coolaste, och kanske bästa, produkt hittills”.

Så säger Oakley själva om sin nya lins Prizm React. För att ta reda på hur häftig (läs funktionell) den verkligen är, så åkte Åka Skidors Elin Turpeinen på en pressresa till Morzine och blev lite smått ”mindblown” av den nya teknologin – men ändå inte helt övertygad om dess storhet.

I mångas öron, inklusive undertecknads, så låter det overkligt, orimligt och nästintill omöjligt att det skulle gå att byta lins på sina goggles, utan att faktiskt byta lins, genom ett enkelt knapptryck. Men uppenbarligen så är det bara att acceptera att det visst är fullt möjligt, för det är precis så Oakleys nya lins fungerar.

Byt lins med ett klick - Oakley Prizm React
Foto: Elin Turpeinen

Teknologin bakom Prizm React kallas för elektrokromatiska goggles, och det är själva spänningen i glaset, tillsammans med ett batteri som är integrerat i ramen, som gör det möjligt att styra ljusinsläppet. På vardera sida om linsen sitter det sedan en knapp som används för att reglera mörk- respektive ljusheten beroende på de rådande väderförhållandena.

Och vid ett testtillfälle i franska Morzine, organiserat av Oakley, visade sig det här fungera precis så bra som det låter. Vid ett knapptryck vibrerar ramen, ungefär på samma sätt som en mobiltelefon, och sedan tar det bara några sekunder innan ljusinsläppet ändrats. Det känns nästan lite som magi (men bara nästan).

Byt lins med ett klick - Oakley Prizm React
Foto: Elin Turpeinen

Linsens tre lägen gör att den passar för såväl mulna dagar i de svenska fjällen, som soliga dagar i alperna. Och allt däremellan.

Med andra ord är det precis vad som utlovats; tre linser i en.

Dessutom är prisläget helt okej om man jämför med Oakleys andra goggles. Försäljningspriset kommer att ligga runt 3000 kronor och efter visst strul med tillverkningen, som försenat lanseringen med nästan ett år, så kommer de att finnas på marknaden till hösten 2019.

Men även om den nya teknologin innebär en riktigt häftig och funktionell upplevelse så finns det, förstås, vissa saker som skaver. Dels så kan man ju fråga sig hur nödvändigt det egentligen är med batteridrivna, uppladdningsbara, goggles. För i realiteten så är det varken speciellt svårt eller ansträngande att byta lins när vädret slår om.

Och ärligt talat så känns det ganska skönt att slippa kombinationen kyla och batteridriven utrustning, även om Oakley utlovar ett batteri som fungerar ”insanely good” även under kalla dagar. Det här gick tyvärr inte att testa i Morzine på grund av alldeles för soligt och varmt väder (och i de förhållandena höll batteriet bra).

Byt lins med ett klick - Oakley Prizm React
Foto: Elin Turpeinen
Byt lins med ett klick - Oakley Prizm React
Foto: Elin Turpeinen

En annan grej är att linsen faktiskt inte alls är utbytbar. Skulle du därmed få för dig att krascha in i ett träd och knäcka den, så är det ett par helt nya goggles som gäller.

Med det sagt, så är det inte svårt att se att det finns en marknad för dessa banbrytande, teknologiska, goggles. Diggar man tech-prylar, ogillar linsbyten och känner att det här med att ladda sina goggles ungefär en gång i veckan (efter cirka 300 knapptryckningar) inte är betungande så är det ett bra köp.

Sedan gäller det ju också att man gillar cylinderformade, stora, ramar, för när det kommer till Prizm React så är det till en början enbart modellen Fall Line XL som gäller. Men beroende på hur marknaden tar emot gogglesen, så kan man nog räkna med att linsen sätts in i fler modeller i framtiden.

Byt lins med ett klick - Oakley Prizm React
Foto: Elin Turpeinen

Själv kommer jag att vara fortsatt trogen mina goggles med utbytbar lins, i sann ”jag gillar när saker är som de alltid har varit”-anda. Men jag gissar att vi kommer att se både en och annan åkare glida runt med de klickbara gogglesen under säsongen 2019/2020. Mer spännande blir det åren efter; är elektrokromatik framtiden, eller är det en teknologi som bara är på tillfälligt besök i gogglesmarknaden? Tja, jag antar att den som fortsätter att hänga i bergen får se.

Fakta – Oakley Prizm React

Modell Oakley Fall Line XL Prizm React
Lins elektrokromatisk med tre olika lägen från starkt solljus till molnigt
Batteri håller i omrking en vecka eller 300 knapptryckningar
Laddning laddar fullt på under 2 timmar via vattentät USB-port
Pris cirka 3000 kronor

Senaste nytt från ISPO 2018


Fråga Åke: Vilken gogglelins ska jag köpa?


6 skidglasögon för flatljus


Text: Elin Turpeinen • 2019-08-16
PrylarGoggles

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen