Foto: Emrik Jansson

Topptur

Stort test av stighudar

Vilka stighudar är bäst? Åka Skidor har testat 9 av marknadens bästa stighudar från ledande varumärken som Black Diamond, Contour, Kohla, Pomoca och G3 för att hjälpa dig avgöra vilka som är bäst för just ditt behov.

Text: Gustav Corin • 2020-03-30 Uppdaterad 2022-04-04

Om testet
Vi har generellt testat två olika stighudar från samma märke – en allround med en del nylon, och en snabbare och lättare med större delen mohair. De är därför uppdelade efter tillverkare.  Alla är testade nya, med liknande snöförutsättningar i Riksgränsen. 

Fäste hos stighudar mäts i gram per kvadratcentimeter som de kan hålla, och glid mäts med kalorier per timme som de förbrukar. Detta är ganska teoretiska enheter som är svåra att förhålla sig till, och därför är de inte utskrivna. Istället är de upplevda egenskaperna rangordnade mellan 1-5 i grepp, glid, klister och fästen. 


Stort test av stighudar
Black Diamond Ascension Nylon STS. Foto: Axel Mossling

1. Black Diamond Ascension Nylon STS

Detta är stighudar som de flesta tänker sig stighudar. Supergrepp, hyfsat glid och ganska lätta att hantera. Lång hållbarhet till ett ganska vettigt pris. 

Du kan ta dig upp i princip överallt, och på grund av ett riktigt bra tailfäste (STS i modellnamnet) och bra klister så lär de inte lossna. Inget superglid, men helt okej. I lössnö fungerar det ganska bra, på sträv återfrusen snö går det väldigt trögt. Det kraftiga och slitstarka nylonet gör att de är ganska styva, och därför lite svåra att vika ihop. Med lite vilja blir de dock ganska små.

Klistret är riktigt bra. Precis lagom. De går att rycka utan att ta av sig skidorna, i alla fall efter några försök.

Grepp *****
Glid **
Fästen ****
Klister ****

Hår 100% nylon
Vikt 750 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 1 500 kronor


Stort test av stighudar
Black Diamond Glidelite Mix STS. Foto: Axel Mossling

2. Black Diamond Glidelite Mix STS

Som namnet avslöjar är detta stighudar som glider lättare. De väger även något mindre, och är mjukare och lättare att packa ned. 

Jämfört med sitt syskon glider Glideliten verkligen lätt. I optimala förhållanden är det bara glida iväg. Vägen upp är lätt, även tack vare den ganska låga vikten. Trots glidet är fästet bra. Det är väldigt sällan mer fäste skulle vara önskvärt.

Klistret är precis som på Ascension riktigt bra. De går att rycka av effektivt, och fastnar inte överdrivet mycket i handskar och kläder.

Grepp ***
Glid ****
Fästen ****
Klister ****

Hår 65% mohair 35% nylon
Vikt 696 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 1 800 kronor


Stort test av stighudar
Contour Hybrid Mix. Foto: Axel Mossling

3. Contour Hybrid Mix 

Contour är ett österrikiskt märke och inte särskilt känt i Sverige, men som är vanligare än man kan tro då de gör hudar åt bland andra Black Crows, Atomic med flera.

Deras helt unika klister är det som är allra mest intressant. Hybrid är en blandning mellan två olika typer av klister, som ska skapa den perfekta kombinationen av hudar som sitter bra och är lätthanterliga. Tanken är att de ska fastna på skidan, men ingen annanstans. De går att tvätta med vatten och behövs inte limmas om när det fastnat skräp på dem. 

Mix betyder såklart en blanding av mohair och nylon. Detta är således stighudar som ska vara ganska allround, och fungera överallt. Mixen ger riktigt bra glid och även riktigt bra fäste.

Klistret är det bästa någonsin. Det fastnar inte någonstans. Inte på kläder eller handskar, inte i snö. Hamnar det något skräp eller så på klistret är det bara att plocka bort, inga problem. På skidorna sitter de som de ska. De är lätta att rycka av utan att ta av skidorna, vilket är superskönt. Lätta att vika ihop och hantera när de ska ned i ryggsäcken eller under jackan. 

Fästena liknar Pomocas, och fungerar bra. 

Grepp ****
Glid ****
Fästen ****
Klister *****

Hår 65% mohair 35% nylon
Vikt ca 525 gram (per par i bredd 115 mm)
Pris 1 500 kronor


Stort test av stighudar
Contour Hybrid Pure. Foto: Axel Mossling

4. Contour Hybrid Pure

Pure betyder att stighudarna är endast i Mohair, till skillnad från Mix. I övrigt är de närmast identiska.

Glidet är klart bättre än den mixade huden, trots att den var ganska snabb. Hybrid Pure är definitivt en av de allra bästa glidande stighudarna på marknaden, racehudar undantaget. Greppet är liknande andra hudar helt i mohair. Fullt dugligt i nästan alla förhållanden, inget extraordinärt.

Mohair är som tidigare nämnt mjukare och lättare än nylon, och det gör Pure något smidigare än Mix. Enklare att packa, tar något mindre plats och väger mindre.

Detta tillsammans med det fantastiska klistret gör Contour Hybrid Pure till riktigt kompetenta stighudar. 

Grepp ***
Glid *****
Fästen ****
Klister *****

Hår 100% mohair
Vikt ca 510 gram (per par i bredd 115 mm)
Pris 1 800 kronor


Stort test av stighudar
G3 Alpinist+ Universal. Foto: Axel Mossling

5. Contour Hybrid Pure

Detta är enligt G3 den mest optimala kombinationen mellan glid, fäste, vikt och hållbarhet. Universellt för alla förhållanden.

De främsta 10-15 centimetrarna är helt i plast, för att förhindra att snö kommer in under stighuden, och underlätta spårande i djup snö. Detta gör att hudarna alltid sitter kvar, och potentiellt kan användas för många varv. Plastbiten fungerar bäst på skidor med tydlig tiprocker. Den är lite svår att skära till smalare skidor, men fixas med lite tålamod.

Greppet är superbra, blankis är svårt men annars går det att ta sig nästan var som helst. Glidet är vad man skulle kunna kalla adekvat. Inte revolutionerande, men bra för att vara en såpass greppig stighud. 

Fästena är två krokar i tipen, och en lång elastisk strap i tailen. En enkel och bra lösning.

Klistret ska fungera i lägst temperatur av alla stighudar på marknaden. Detta enligt G3:s egna tester. Det är lite väl klistrigt för att kunna rycka av hudarna utan att ta av sig skidorna, men fungerar bra i övrigt. Inte kladdigt och fastnar inte för mycket på kläder och handskar. 

Grepp ****
Glid ***
Fästen ****
Klister ***

Hår 100% nylon
Vikt ca 600 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 1 999 kronor


Stort test av stighudar
G3 Minimist Glide. Foto: Axel Mossling

6. G3 Minimist Glide

Minimist är en ny serie från G3, framtagen med lätt vikt och liten volym i åtanke.

Minimst Glide är riktigt lätta. Att ta ut dem från påsen och sätta dem på skidorna känns lite skumt. Ska de gå sönder? Är de för tunna? Det är samma känsla som första gången man lyfter ett par riktigt lätta skidor. Det här kan ju aldrig fungera?

Glide är en modell gjord för glid. Och nog glider det. Fästet är inga konstigheter. Men den främsta känslan är att de inte märks. Det är ett par hudar att ha hela dagen. Kombinationen mellan glid och fäste, den låga vikten, och att de är så lätta att vika ihop och stoppa i fickan, gör att de blir perfekta kompanjoner på långturen.

Likt plast-tipen på Alpinist+, finns en funktion för att hindra snö från att krypa in mellan klister och skida även på Minimist. En avlång kolfiberplatta långt fram på huden gör att den blir styv och inget kommer in under kanten.

Fästena liknar Alpinist+, men tailfästet är tunnare, lättare och inte alls lika elastiskt.

Grepp ***
Glid ****
Fästen ****
Klister ***

Hår  70% mohair 30% nylon
Vikt ca 450 gram (per par i bredd 115 mm)
Pris 2 399 kronor


Stort test av stighudar
Kohla Alpinist. Foto: Axel Mossling

7. Kohla Alpinist

Kohla är ett österrikiskt märke som fokuserar på stighudar. De är inte särskilt stora i Skandinavien men desto populärare i skidområdena runt Innsbruck. Mest kända är Kohla för Vacuum Base, stighudar helt utan klister. 

Deras nya Alpinist har dock klister, ett konventionellt hot melt av liknande typ som de flesta andra tillverkare. Det är tillverkat i flera lager för bästa kombination mellan fäste och hållbarhet, samtidigt som det inte ska vara bökigt att hantera. Det fungerar bra, och är inte kladdigt alls, vilket denna typen klister kan bli.

Eftersom håren är bara i mohair, glider det på bra. Riktigt bra. I varm snö, nyfallen blötsnö och sommarsnö går det lite trögare, men det gör alla hudar. 

Greppet är även det karaktäristiskt för mohairhudar. Fullt tillräckligt nästan överallt, lite svårt i isiga och hårda förhållanden. 

Grepp ***
Glid ****
Fästen ****
Klister ***

Hår 100% mohair
Vikt ca 470 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 2 499 kronor


Stort test av stighudar
Pomoca Climb 2.0. Foto: Axel Mossling

8. Pomoca Climb 2.0

Climb 2.0 är allroundhudar mot det lättare och snabbare hållet. För svensk vinter är detta kanske det enda man behöver.

Enligt Pomoca är detta stighudar med bästa kombinationen av bra glid och bra fäste, för alla typer av skidåkare. Håren sitter i ett nytt, osynligt mönster, som ska förlänga hållbarheten och minska vikten. Ett vattentätt membran mellan håren och klistret ska hålla klistersidan fräsch längre.

På väg upp känns det att det inte är bara nylon. Det är fint glid för en såpass allround-specifik stighud. Greppet är inte sämre än andra nylonmodeller, och fungerar särskilt bra i kall och lös snö. Is är givetvis sämre, men även slask och skare känns okej.

Climb 2.0 är lätta att vika och blir ganska små i ryggsäcken. Klistret är väl klistrigt till en början, men funkar att dra av och dra i sär.

Ett tip-fäste i form av en metallbygel, och en justerbar strap i tailen, håller hudarna på plats. Inga konstigheter här, på samma sätt som andra fungerar den elastiska tailstrapen bäst på platta tailar.

Grepp ****
Glid ****
Fästen ****
Klister ***

Hår  70% mohair 30% nylon
Vikt ca 600 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 1 900 kronor


Stort test av stighudar
Pomoca Free Pro 2.0. Foto: Axel Mossling

9. Pomoca Free Pro 2.0 

Free Pro 2.0 är en egen design, men hämtad från race-världen. Det är otroligt lätta och tunna stighudar, med så bra glid det går att åstadkomma. Detta medför att de slits ganska fort. Utöver det finns få nackdelar.

Det märks knappt att det sitter stighudar under skidan när de testas första gången. De är otroligt lätta. Glidet är väldigt bra, dock inte hästlängder bättre än andra stighudar i mohair. Fästet är på pappret det sämsta bland alla testade stighudar, men det spelar ingen större roll. På grund av att de används på breda skidor är skillnaden omärkbar.

Det är en fröjd att gå med Free Pro 2.0, och det är nästan ännu mer fröjd när de ska av och ned i ryggsäcken eller innanför jackan. Klistret är bra, på gränsen till för klistrigt i början. Det fungerar dock förvånansvärt bra, även när de har blivit tappade i snön eller är helt dyngsura. Att packa dem är som att vika toapapper ungefär. Vikta eller rullade tar de extremt lite plats, på samma nivå som G3’s Minimist.

Fästena är liknande de som Climb 2.0 har, med en lite annorlunda bygel där fram.

Grepp ***
Glid *****
Fästen ****
Klister ****

Hår majoriteten mohair, men Pomocas egna hemliga formula 
Vikt ca 440 gram (per par i bredd 110 mm)
Pris 1 299 kronor



Text: Gustav Corin • 2020-03-30
PrylarguideStighudarTestTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top