Prylar

12 prylar för toppturande juniorer

Prylarna och tipsen för topptur som tar junior till toppen och tillbaka igen. med ett leende på läpparna och lust på mer.

Text: Åka Skidor • 2022-02-06 Uppdaterad 2022-03-02

ATK Candy 5

Världens första techbindning som är specifikt framtagen för kids. Har utlösningsvärde mellan 1-5 och en mjuk instegsfunktion för att vara säker och enkel att hantera  även för små åkare.

3 700 kronor

Salomon Shift Pro 80T AT

Den superpopulära Shift-pjäxan finns självklart även i en juniorversion, komplett med techfästen och hela baletten. Samma fina gåläge som på vuxenvarianten är en extra bonus.

3 600 kronor

Extrem Roots 90

Extrem plockade fram den stora godispåsen och drog ut på fjället med Åres mest peppade juniorer med målet att ta fram en kidsskida, av och för kids. Resultatet blev Roots 90, en juniorskida med 90 millimeter i midjan och en konstruktion som tål stryk och hög fart samtidigt som den är lätt att hantera över hela berget.

152 eller 162 centimeters längd.

4 399 kronor

Everest Icon 3L JKT

Det kryllar inte av rena skalplagg för barn, det mesta är fodrat. Men även små skidåkare blir varma när de går uppför. Everest Icon är en lätt och smidig trelagersjacka utan foder som finns i storlekar ner till XS.

3 499 kronor

Black Crows Duos Junius

Stryktålig teleskopstav i aluminium som går att justera mellan 80 och 105 centimeter.

550 kronor

Ortovox Diract Voice

Marknadens mest lättanvända transceiver säger åt dig vad du ska göra i en söksituation, vilket är extra bra för ovana användare – som ett barn. Men helst ska du se till att aldrig hamna i en lavinsituation förstås, din viktigaste utrustning är ditt omdöme och beslutsfattande

4 000 kronor

Contour Startup JR Adapter

Lätt insatsbindning i plast som är perfekt för att introducera junior till turandets värld. Om det blir succé finns det bättre bindningar att fortsätta med, men det här är en bra start.

1 399 kronor

Head Kore Team

Friåkningsskida för juniorer som tar allt det bra från Kore-serien och stoppar ner det i ett mindre format, för små åkare med stora ambitioner. Midjebredden varierar från 83 till 89 millimeter beroende på längd, som är från 142 till 163 centimeter

3 499 kronor

Kohla Vertical Mixmohair

Lätt och smidig stighud i mohair/nylonmix som finns i längder ner till 142 centimeter.

2 099 kronor

Hestra Gauntlet Czone JR

Slitstark juniorhandske som är vind- och vattentät tack vare ett CZone-membran. Finns även i tummodell.

495 kronor

Pit Viper Playmate XS

Det skadar aldrig att se salt ut på toppturen, och vad passar då bättre än ett par Pit Vipers? Inget. Dessutom skyddar de mot elaka solstrålar och finns i en XS-variant för små ansikten.

1 000 kronor

Lange XT3 80 Wide SC

Techfästen, gåläge och samma look som den fina vuxenpjäxan XT3. Lange levererar prestanda även i ett mindre paket. Perfekt för både friåkning och att gå uppför med.

3 495 kronor


7 tips för att tura med kids

Rätt förväntningar

Lägg ribban på en lagom nivå innan turen, du ska inte ut och tura med dina überstarka toppturspolare som gått Patrouille des Glaciers baklänges.

Starta lugnt

Det är inte ditt tempo som styr, utan barnets. Börja lugnt och låt hen komma in sitt tempo… 

Fortsätt lugnt

…och fortsätt så tills junior tycker det är dags att ta en paus. Eller ja, kanske inte första gången hen tycker det är dags att stanna då förstås, det kan ju ske redan efter 50 meter.

Få inte toppkoma

Sätt inga specifika mål för turen. Visst, det är kul att få komma upp på en topp och kolla på utsikten, men inte till varje pris. Toppen är istället toppen på ert åk ner. 

Ta med extra snacks

Choklad, nötter, extra dricka – allt är välkommet när humöret och blodsockret sjunker i takt. Eller när du själv behöver en paus för att sortera allt kackel från junior där strax bakom. 

Uppmuntran och pepp

Pepp, pepp och ännu mer pepp. Att knata flera timmar med utrustning är kanske inte det junior tycker är det roligaste som finns, först. Men med lite uppmuntran kommer det garanterat att gå bättre. 

Tänk säkerhet

Säkerhet är A och O i sällskap med kids på berget, mest troligt med fler bokstäver än så. Håll en betydligt högre säkerhetsmarginal än normalt och bara för att junior kanske kan åka ett visst, avlägset offpiståk rent tekniskt kanske ni inte ska göra det just idag när ni även har gått uppför dit. Tänk smart och inse att även till synes små incidenter kan få stora konsekvenser med barn på tur.


Text: Åka Skidor • 2022-02-06
PrylarATKbarnBlack CrowscontourEverestHeadHestraKidsKohlaLangeOrtovoxPit ViperPrylarSalomon

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen