Jesper Sandberg utför slarvingtester. Foto: Elias Lundh

Prylar

Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor

Stora, breda och mer mångsidiga än någonsin förr. Dagens puderskidor visar att maximal bredd inte är allt för att få till flytet.

Text: Sara Sandberg • 2020-01-17 Uppdaterad 2021-12-07
Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor
Testgänget funderar över dagens skidval. Foto: Elias Lundh

Här listar vi de tre testvinnarna från Åka Skidors stora skidtest inför säsongen 2019/2020 i kategorin Big Mountain. Puderskidor med en midja omkring och över 115 millimeter. Breda och stabila friåkningsskidor som främst är till för puder, skare och allt du kan tänkas stöta på vid åkning på stora berg. Har generellt sett blivit lite smalare på senare år.

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari, men också går att läsa online.

”Det är en lätt och smidig skida som gör att stora svängar känns tryggt och säkert. Samtidigt är den kvick och lekfull.” Fischer Ranger 115 ti

Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor

Fischer Ranger 115 ti

+ Harmonisk i alla lägen
Pris 8 000 kronor
Längder 178, 188, 196 cm
Mått 144-115-134 mm
Radie 20 m
Vikt 2 150 g

Sandwichskida med tunna toppar och ändar av kolfiber, samt en halvrund form för att spara vikt. Träkärnan den är kolfiberlaminerad och har titanalförstärkning som inte är heltäckande. Skidan är riktigt välkonstruerad – profil, geometri och flex passar perfekt ihop och gör den harmonisk även när åkningen är skakig. 

Det är en lätt och smidig skida som gör att stora svängar känns tryggt och säkert. Samtidigt är den kvick och lekfull. Att ställa skidan på kant fixas lätt och det gäller även om du tar vägen förbi pisten mellan åken. Den inbjuder till en flygtur när du passerar kanten och skidan hanterar uppkörd snö med minst lika god pålitlighet som puder. Den tillåter både gubbjibb, tantjibb, en turbindning, ett piståk, traditionell teknik och rejäl storbergsåkning. Gillar du att ha spann under foten och tycker att svängkänslan är viktig kommer du trivas.

”Topparna går så fint genom lössnön. De tål många snökaraktärer, inklusive pist, och är fortsatt lugna.” Sara Sandberg

”Lätt, smidigt och samtidigt stabilt. Den ligger fint i snön och svänger som ett par GS-lagg.” Caroline Strömberg

Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor
Stor terräng på baksidan av Gemsstock i Andermatt. Foto: Elias Lundh
Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor

Rossignol Black Ops 118

+ Twintipcharger
Pris 7 000 kronor
Längder 176, 186 cm
Mått 146-118-141 mm
Radie 25 m
Vikt 2 550 g

En hemlighetsfull skida som funnits på Rossignols teamåkares fötter ett tag nu. Det är en bred och rejäl twintipskida med en glasfiberlaminerad poppelkärna i sandwichkonstruktion och heldragna sidoväggar. 

Den har ett magiskt flyt i puder som får dig att vilja åka vidare hur långt som helst och leka på allt som lekas kan. Skidan är en jibbcharger som kräver hastighet och kraft för att bemästras. Med fart känns den lugn och bestämd, medan lägre hastighet gör skidan trögare och lite långsammare i reaktionerna. Du har ganska mycket skida bakom foten vilket kan kännas tungt om du vill sladda ut bakändarna, men landar du med bakstänk tar tailarna hand om dig och du kan åka en stund där bak med skaplig kontroll. På hårda underlag är Black Ops 118 mer tungjobbad. Den är som lastbilarna i Dakarrallyt – stora, tunga, snabba men plöjer förvånansvärt graciöst genom hindren.

”Den funkar riktigt bra både under fina puderdagar och de dagar när snön är mer uppkörd. Min favorit!” Daniel Sandvik

”Visst finns det lekfullhet i skidan men det är mer åk än lek även om det är en jättetwintip.” Sara Sandberg

Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor
Arenan för big montain-testet var Andermatt. Foto: Elias Lundh
Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor

Völkl Revolt 121

+ Lekfullt superflyt
Pris 7 500 kronor
Längder 177, 184, 191 cm
Mått 143-121-135 mm
Radie 19,2 m
Vikt 2 330 g

Twintipskida med tapertoppar, samt en träkärna med stabil bok under foten som mixats med poppel ut i ändarna. Kärnan är inslagen i ett glasfiberpaket som är förstärkt med kolfiberband. 

Testets bredaste ser ut att vara en plojskida men är mycket att åka på. Den är poppig och lekfull och tål hårda tag, en riktig puderdemon och skidan trivs lika bra i luften som på marken. Åkningen är trygg, sker med säkra landningar samt är överraskande lugn i uppkörd snö. Går finfint i sväng och lätt att få runt men det är ändå en åkskida – inte bara för hopp och lek. Och allt det ovan gäller lössnö. I puder är den nämligen allsidig och flytet är sinnessjukt bra redan i låga hastigheter. På hård snö är den dock nästintill olämplig och det här är för dig som äger flera par skidor men vill unna dig ett par rena puderlagg. Hopp och luftfärder ingår i åkstilen.

”Jag fattade ingenting tills jag fick åka puder. Svängarna har aldrig varit mjukare än så här.” Caroline Strömberg

”Det är roligt att svänga, hoppa och landa med den. Flytet i puder slår lekfullheten. Min favorit!” Sara Sandberg

Skidtest 2020: Vinterns bästa Big Mountain-skidor
Strömberg och K2 Mindbender i en sinnesutvidgande miljö. Foto: Elias Lundh

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg


Skidtest 2020: Vinterns bästa all mountain-skidor


Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med lång radie


Text: Sara Sandberg • 2020-01-17
PrylarSkidtestPuderRossignolSkidorVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen