Ett stycke testskidor och ett väldigt slaskigt Åre. Foto: Emrik Jansson

Prylar

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor

Skidor för precis hela berget och hela dagen, paketerade för lite lättare åkare. Vi har testat 16 par med en midja mellan 84 och 101 millimeter, och här är favoriterna.

Text: Sara Sandberg • 2020-02-14 Uppdaterad 2021-12-07
Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor
Foto: Emrik Jansson

Här listar vi de tre testvinnarna från Åka Skidors stora skidtest inför säsongen 2019/2020 i kategorin All Mountain Dam. Skidor med en midja i spannet 84 till 101 millimeter tänkta för hela berget, vilken dag som helst. 

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari, men också går att läsa online.

”Skogsåkningen blir därför mycket inbjudande, samtidigt som den på fjället även visar att nordisk kartongsnö inte är några problem.” Armada Trace 98

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor

Armada Trace 98 

+ Allsidig med eller utan lift
Pris 6 000 kronor 
Längder 156, 164, 172 cm
Mått 130-98-121 mm
Radie 17,5 meter
Vikt 1 500 gram 

Skidan har taper och rocker i båda ändar, medan kärnan i poppel är avfasad ut mot sidorna och är laminerad med ett dämpande nät. Under bindningen finns titanalförstärkning. 

Det här är mittenmodellen i Armadas lite lättare Trace-serie och den blir snabbt en favorit i offpis- ten, tack vare kategorins bästa flyt. Dess lekfullhet sprider ren åkarglädje och skidan är enkel att få runt i korta svängar. Skogsåkningen blir därför mycket inbjudande, samtidigt som den på fjället även visar att nordisk kartongsnö inte är några problem. Skidan passar riktigt bra ihop med en stabil turbindning och har inga begränsningar – så varför låta liftom- rådet göra det? Skidan lämpar sig för dig som åker ungefär 70 procent offpist och 30 procent pist, samt både bootar och turar till dina offpiståk.

Är du en van allsidig åkare är det här partnern som kan introducera turandet till dig, utan att du behöver äga mer än ett par skidor. 

”Den har en bredd som bär och en lekfullhet som inspirerar. Mångsidigheten gör den till en favorit.” Frida Eriksson

”En perfekt kombination av lätthet och power för allmountain-turande, precis vad jag vill ha.” Evelina Sundlo 

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor
Foto: Emrik Jansson

”Här har vi kompisen som alltid säger ja till dina förslag och humörchefen som ser till att du har det bra och vågar utvecklas.” Icelantic Riveter 95

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor
Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor

Icelantic Riveter 95

+ Tar sin plats med självklarhet 
Pris 6 000 kronor
Längder 155, 162, 169 cm
Mått 130-95-117 mm
Radie 16 meter
Vikt 1 510 gram 

Sandwichskida med taper och rocker i båda ändar, samt träkärna av poppel och den är laminerad med glasfiber. Ytterligare glasfiberförstärkningar ligger under bindningen. Det är en skida som odelat gladde hela testgänget. 

Riveter vet hur den ska uppträda i alla situationer, helt enkelt. Det är lätt att tro att en skida med kategorins tydligaste lekfullhet inte ska leverera mer än stoj och sprall. Men det är som att gilla en spexig person på en fest, för att senare inse att det finns en stabilitet att luta sig mot. Skidan är säkerheten själv i en pist, har ett lugn när det blir äventyrligt och följsam när det är tajt. När du ger en hint om det, kommer sprallet fram och den sprider sin unga upptäckarglädje. 

Här har vi kompisen som alltid säger ja till dina förslag och humörchefen som ser till att du har det bra och vågar utvecklas när du leker, öser och carvar på fjället. 

”Allt blir lätt, lekfullt och roligt. Den är elegant, enkel och följsam i alla fören och utmaningar.” Anna-Pia Hådell

”Jag klickar med den här skidan direkt. Den är lekfull, poppig men ändå sjukt stabil.” Frida Eriksson

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor

K2 Mindbender 98 Ti Alliance 

+ Kraftfull
Pris 6 000 kronor
Längder 154, 161, 168, 175 cm
Mått 134-98-120 mm
Radie 15,6 meter
Vikt 1 732 gram 

Mittenmodellen i K2:s nya serie som utvecklats utan målgrupp och specifikationer. Den har en kärna med aspträ, rocker fram och bak, en titanalförstärkning i Y-form som går längs kanterna fram och ligger i mitten baktill. 

Skidan uppskattar fart och tryck, den svarar fint på allt du lägger in. Du kan speeda på ordentligt i all terräng och på alla underlag, samt flyta på bra i lössnö trots den rejäla känslan. Kanten greppar säkert på hårda underlag vilket bidrar till att piståkningen håller hög kvalitet, allra helst i stora svängar. Det är mer en chargerskida så när du är hoppsugen kan du hellre ta stora klippor istället för att hoppa runt bland en massa smått. I det här läget är känslan som en storbergsskida men ihop med pistegenskaperna är det en allsidig AM-skida. 

Den ska åkas av tjejer som gillar fart och vill ha trygga grejer under fötterna. På med laddhatten! 

”Det är en skida jag litar på. Jag trodde att jag köpte standard men fick visst stora motorn.” Frida Eriksson

”Jag litar på den i alla fören hela vintern. Den kompenserar mig för det jag inte har själv.” Anna-Pia Hådell 

Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor
Foto: Emrik Jansson

Skidtest 2020: Vinterns bästa all mountain-skidor


Skidsnack v6 – 4 meters brottkant i Chamonix


Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg


Text: Sara Sandberg • 2020-02-14
PrylarSkidtestArmadaIcelanticK2Skidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen