Johan Jonsson reparerar hajbett i källaren i Engelberg. Foto: Oskar Enander

Verksta'n

Så lagar och fixar du trasiga belag

Hål i belagen på skidorna kan inte bara innebära sämre glid, i värsta fall kan även stålkanten släppa. Hjälpen är som tur är inte långt borta.

Text: Tobias Liljeroth • 2023-07-21 Uppdaterad 2023-07-21

Du har varit där. Garanterat. Du står där högst upp på berget, ett stort puderfält nedanför skidorna. Det är tidigt på säsongen, dina skidor är nya och skidpeppet är maximalt. En sväng, två svängar, tvärstopp. Du känner smärtan ända in i själen när en sten strax under ytan på det tunna snötäcket river upp en gigantisk reva in till kärnan i dina nya älsklingar. 

Du har precis drabbats av en av skidåkningens vanligaste åkommor: ett hajbett.

Så vad göra? Kasta skidorna och köpa nya? Även om skidbranschen garanterat hade tackat dig för den lösningen så finns det betydligt billigare sätt att få dina skidor i snudd på nyskick igen. För så länge stålkanten sitter kvar är det ingen fara på taket. Visst, du kan lämna in dem till närmsta skidverkstad och få en professionell lagning, vilket vi rekommenderar för stora hål eller revor. 

Mindre hål (eller om du hellre lägger dina pengar i baren på det lokala vatten-hålet) kan du utan problem fixa själv hemma på kammaren, på hotellrummet eller parkeringen vid liften. Och du behöver inte heta Angus MacGyver för att lyckas med den uppgiften.

Verksta'n: laga trasiga belag
Sätt eld på belagsstången med en tändare eller ett stearinljus. Foto: Oskar Enander

Det här behöver du

Belagsstång

P-tex på skidåkarspråk. Finns i närmaste skidbutik. Se alltid till att ha en liten stång liggandes i skidbagen när du är ute och reser. Bäst är den lite tjockare varianten, den är enklast att jobba med. Går att hitta i varje skidbutik med självaktning för en relativt liten slant.

Tändare

En helt vanlig tändare eller ett stearinljus i en ljusstake.

Fil eller kniv

Helst bägge två.

Välkyld dryck

Inte obligatoriskt men hjälper för motivationen.

Verksta'n: laga trasiga belag
Häll ner den rinnande sörjan i hålet i belaget. Foto: Oskar Enander

Så här gör du

1. Öppna din väl kylda dryck och ta ett par klunkar. Ställ den lätt åtkomlig för framtida behov.

2. Lägg skidorna på ett plant underlag med belagen uppåt. Lägg gärna en tidning (inte Åka Skidor förstås) under för att inte skada underlaget och sätta eld på huset. Spänn upp skid-bromsarna med en gummisnodd eller skidstropp för att lättare komma åt om skadan sitter under bindningarna, vilket är mest troligt.

3. Gör rent och torka belaget torrt med toapapper eller en trasa. Om skidan är fuktig ställ in den inomhus en stund så att den får torka innan du sätter igång. Ett rent och torrt belag är viktigt för att få ett hållbart slutresultat.

4. Tänd eld på belagsstången med hjälp av tändaren eller stearinljuset. Materialet ska brinna, inte bara smälta lite grand.

Verksta'n: laga trasiga belag
Låt svalna och skrapa bort överflödigt material tills belaget blir jämnt igen. Foto: Oskar Enander

5. Droppa den rinnande belagsstången i hålet och var noga med att det flyter ut ordentligt. Om hålet är stort är det bättre att gå över det flera gånger istället för att droppa i allt material på en gång, risken är annars stor att det bildas luftbubblor som försämrar lagningen. Fyll på med belagsstång tills hålet är helt igenfyllt och lagningen höjer sig lite över resten av belaget.

6. Låt lagningen svalna ordentligt. Drick av din dryck under tiden.

7. Ta filen eller kniven och fila/skär bort överflödigt material tills lagningen är jämn med övriga belaget. Om du gjort det riktigt bra syns den knappt. Annars, upprepa steg 4-7 tills du är nöjd.

8. Drick upp resten av din dryck och ge dig själv en klapp på axeln för ett väl utfört arbete.


Text: Tobias Liljeroth • 2023-07-21
VerkstanBelagPrylarprylvårdSkidutrustningUtrustningVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen