Den som väntar på något gott... Tobias Liljeroth käkar upp det nyfallna godiset. Foto: Elias Lundh

Prylguide

Skidtest 22/23: Friåkningsskidor för stora åk

Här har du 15 par skidor som helst håller sig på den opistade delen av berget. Samtliga med midjebredder över 105 millimeter och med ett fokus på stora berg och djupare snöförhållanden.

Text: Tobias Liljeroth • 2023-03-15 Uppdaterad 2023-03-17


Testarena: Engelberg

Liljeroth, Vikström och Mona gör sig redo för ännu ett åk i Engelberg.. Foto: Elias Lundh

I valet av ort för att testa breda skidor var beslutet egentligen ganska enkelt, Engelberg. Svenskfavoriten i centrala Schweiz kan stoltsera både med det gigantiska offpistberget Titlis som toppar ut på 3 020 meters höjd och en av Alpernas bästa snöstatistiker.

Som grädde på moset finns här också Ski Lodge Engelberg, det svenskägda hotellet och byns givna centralpunkt som år efter år bevisar sin ställning som världens kanske bästa skidåkarhotell.

Under fem dagar körde Åka Skidors testpatrull fler varv på Titlis än vi kunde räkna, endast med avbrott för stopp på Titlis bästa lunchhak för att fylla på depåerna.

Och efter skiddagen varvade vi ner med att ljuga ikapp i baren på hotellet med en Braufrisch i näven tillsammans med skidåkare från hela världen och ur alla kategorier, följt av en Skier’s Dinner på Brasserie Konrad innan det var dags att däcka på kudden, redo att göra exakt samma sak nästa dag.

Snöförhållandena var kanske inte de vi hoppades på när vi bokade resan. De första dagarna bestod av uppkörd och ibland omfrusen snö med sand från Sahara som blåst in i mixen, minst sagt fostrande.

Det varma vädret gjorde dock att snön mjuknade snabbt på dagarna och vi fick köra åk som Laub i fin vårslask. Den sista dagen bjöds vi på ett dump modell större och fick testa skidorna i sitt rätta element.

Att sikten var lite si och så tog inte bort glädjen från att få en dos snö i ansiktet i några av svängarna. Att dagen efter vi drog var den kanske bästa på hela säsongen behöver vi inte prata om…

Ski Lodge Engelberg. Byns bästa boende och skönaste häng. Punkt slut. Foto: Mattias Fredriksson

Testfavoriter i Engelberg

Lunch Lago Torpido vid Trübsee

Middag Brasseri Konrad

Bar Ski Lodge Engelberg

Boende Ski Lodge Engelberg

Skidbutik Okay Shop

Fika Tea Room

titlis.ch

engelberg.ch


Åka Skidor tackar

Sanne och Hugo på Ski Lodge Engelberg med crew, Nina på Schweiziska Turistbyrån, André på Engelberg Tourismus, personalen på Titlis Bergbahnen samt Dani på Okay Shop för pjäxfix. Vi vill också passa på att tacka Alpenclub för den dubbla ransonen wienerschnitzel. Tack!

* Av logistikskäl fick vi testa ett par modeller i Åre. Snöförhållandena var däremot liknande de i Engelberg, minus det djupaste pudret.



Testpatrullen

Tobias Liljeroth

Extremt erfaren storbergsåkare med bra lårstyrka och hög farttröskel.

Foto: Emrik Jansson
Sanne Mona

Järpenfödd exilsvensk i Engelberg som kör på Freeride World Qualifier.

Foto: Tobias Liljeroth
Pavel Vikström

Kraftfull och teknisk allround-åkare med skidlärarexamen i fickan.

Foto: Emrik Jansson
Tobias Ivarsson

Offpistglad entusiast med plågade pappalår, enligt egen utsago.

Foto: Tobias Liljeroth

Armada Locator 112

Mått 136-112-128 mm

Längder 166, 173, 180, 187 cm

Radie 24 m @ 180  cm

Vikt 1 500 gram

Pris 8 400 kronor

Locator är Armadas nya serie för topptursbaserad friåkning där 112:an är den bredaste modellen som tack vare en ultralätt träkärna loggar in på imponerande 1 500 gram.

Att den är bra uppför med en lätt bindning på säger sig nästan självt, speciellt med en låg tail som är optimerad för stighudar och tvära slag där du kanske använder skidans bakända som stöd.

Trots den låga vikten är Locator 112 överraskande stabil i högre farter, mycket tack vare den relativt långa svängradien på 25 meter som gör att den ligger lugnt på kant utan att vilja sticka iväg.

Samma låga vikt visar sig däremot på den mer negativa sidan när det blir stökigt och uppkört, eller åkaren tung, då blir bristen på dämpande material tydlig och skidan får svårt att hänga med.

Men om du antingen turar för att nå puder och fin vårsnö, eller bara är ute efter en lättare skida för mjukare liftburen offpist är det här en skida för dig.



»Imponerande lätt men ändå stabil. En spännande mix.« Tobias Liljeroth

+ Låg vikt. Ligger stabilt på sväng.

Inget för tungviktare eller stökig åkning.

För vem Topptursfantaster med smak för mjukt före.

För vad Se ovan, mjuk snö helt enkelt.

Passar med turbindning

You bet! Superlätt tech eller en lätt hybrid.


Atomic Bent 110

Mått 133-110-124 mm

Längder 172, 180, 188 cm

Radie 18 m @ 180 cm

Vikt 1 750 gram

Pris 6 500 kronor

Den näst bredaste modellen i Chris Benchetlers signaturserie är en lekfull puder- och friåkningsskida med tydlig freestylekaraktär. Trots avsaknaden av tyngd upplevs den inte som fladdrig utan beter sig förutsägbart och härligt på både sladd och skär, mycket tack vare att den är relativt styv under foten men den kräver ett mjukare före för att bibehålla det skäret, när snön blir hård eller stökig blir skidan orolig och studsar runt en del och blir svår kontrollera – den låga vikten är med andra ord både en för- och en nackdel, precis som den något framflyttade monteringspunkten. Så länge du har kontroll över skidorna är de superkul och bjuder in till hoppålek och fin carving men den passar även mindre snurriga åkare som är ute efter en mjuk och lättsam skida för mjukare snö och bra flyt. Tunga och klassiskt direktionella åkare bör däremot se åt ett annat håll.




»Är du en aspirerande The Bunchare så kommer Bent att falla dig i smaken.« Pavel Wikström

+ Väger lite, svänger mycket och flyter fint.

Inget för gammaldags köttaråkning.

För vem Lekfulla offpiståkare med finess.

För vad Den kreativa sidan av bergets baksida.

Passar med turbindning

Ja. Perfekt med en Marker Duke PT eller Salomon Shift.


Black Crows Atris

Mått 138-105-122 mm

Längder 172, 178,184, 190 cm

Radie 20 m @ 184  cm

Vikt 2 150 gram

Pris 7 300 kronor

Nya Atris har en något smalare midja än sin föregångare, 105 istället för 108 millimeter,  samtidigt som monteringspunkten flyttats fram något.

Riktningsförändringarna är lätt som en pannkaka och det känns hela tiden som att man är beredd på lite vad som helst, oavsett om det är lek eller sväng.

Konstruktionen är åt det mer lugna och dämpade hållet utan att för den sakens skull upplevas som trög eller tung.

Fransoserna har hittat en fin balans i känslan. Atris är helt enkelt en välbyggd skida med bra grepp som är vridstyv och har ett fint driv ut ur svängen. Och allt det ihop med helt okej flyt för sin bredd.

Däremot gör monteringspunkten att stabiliteten i sväng påverkas lite negativt och den långa tailen kan upplevas ta över showen och bli lite dominant. Men trots det är nya Atris en värdig uppföljare till en modern skidklassiker.



»En hjälpande hand på vägen för att bli den skidåkare du vill vara.« Tobias Ivarsson

+ Smidig, bra kantgrepp, pålitlig.

Den långa tailen kan bli lite svår att hantera.

För vem Stilfulla allroundåkare med fokus på offpist.

För vad Det mesta, en väldigt fin one-ski quiver.

Passar med turbindning

Ja. En hybridbindning passar som handsken.


Black Diamond Impulse 112

Mått 139-112-126 mm

Längder 181, 186 cm

Radie 21 m @ 186  cm

Vikt 2 100 gram

Pris 8 799 kronor

Vanligtvis så topptursfokuserade BD slänger till med en riktig puderskida för liftbaserad åkning, och gör det riktigt bra. Impulse 112 överraskar med sin stabila konstruktion som verkligen hittar hem när det är djupt och mjukt på berget.

Den flyter som en dröm tack vare en väl avvägd flexprofil med lite mjukare framända. De egenskaperna gör däremot att skidan inte är det mest optimala valet när det blir hårt eller uppkört.

Den mjuka tippen gör att skidan inte är något du ligger och pressar stenhårt, då blir den snabbt överbelastad.

Håll däremot vikten centrerad och du har en kompis som flyter som en dröm och är redo att ta sig an vilket puderåk som helst, helst i lite större svängar.

Däremot är Impulse kanske inte valet för tyngre eller längre åkare då 186 centimeter är den längsta längden som den görs i, vilket kan upplevas som kort för en del åkare.



»En bra kompanjon som är behaglig att åka på.« Sanne Mona

+ Flyt, smidighet.

Fladdrig i tippen, inget för hård snö.

För vem Topptursvurmande puderåkare.

För vad Puder, både liftbaserat och på tur.

Passar med turbindning

Japp! Både tech- (för puderturer) och hybridbindning funkar fint.



Sanne Mona, Pavel Vikström och Tobias Liljeroth älskar Engelberg. Foto: Elias Lundh


Rossignol Sender 106 TI

Mått 138-106-128 mm

Längder 180, 187, 194 cm

Radie 21 m @ 187 cm

Vikt 2 200 gram

Pris 8 500 kronor

Mittmodellen i Rossignols Sender-serie är en stabil och trygg bekantskap som nästan helt saknar övre fartgräns. Den sitter som gjuten i pisten även när det är stenhårt men erbjuder ändå en stor dos smidighet när det krävs. Det här är däremot varken en turskida eller puderskida utan är som mest hemma för mixade förhållanden på berget när det inte snöat ett tag. Den kräver dock en åkare som inte är alltför lätt.

Vår mest tekniskt bevandrade testare upplevde Sender som lagom mjuk och hård på samma gång och den svänger massor på både skär och sladd, och upplevs till och med som lekfull – för en åkare med god teknik och styva pjäxor vill säga. 

Skidan är kanske inte så bred som man skulle önska i väldigt djup snö, men är absolut en skida att fundera på för den som vill ha en hela berget-lösning. Så länge du håller farten uppe så går den även fint i djupare snö men det är som allroundskida Sender 106TI verkligen hittar hem.



»Fungerar till allt, ser bra ut, Jacob Wester-approved, vad mer kan man önska?« Pavel Wikström

+ Stabila, trygga, bra i sväng.

Flyt i mjukare snö.

För vem Åkare med tryck i svängen.

För vad Det mesta utom snorkelföre.

Passar med turbindning

Ja, en hybridvariant.



Salomon QST 106

Mått 139-106-126 mm

Längder 157, 165, 173, 181, 189 cm

Radie 19 m @ 181 cm

Vikt 1 980 gram

Pris 7 500 kronor

Nya Salomon One O Six är i princip en QST Blank som skalats ner till allroundbredd och fått en superstabil konstruktion som kombinerats med ganska rejäl tip- och tailrocker.

Den tål i princip obegränsat med fart samtidigt som den ändå är otroligt smidig och enkel att hantera i låga farter. Den har bra kantgrepp utan att för den sakens skull förlora sladdförmåga.

Den är väldämpad utan att upplevas som död, pigg utan att upplevas som nervös. Och rockerkonstruktionen gör förutom kvickheten att flytet är väldigt bra och levererar på en högre nivå än sin midjebredd. Trivs bättre i lång sväng än kort sväng.

Den enda nackdelen med skidan är att den kan upplevas som svåråkt och väl bestämd för lättare åkare. Men annars, QST 106 är helt enkelt den perfekta mixen för hela berget och kanske den bästa skidan i breddspektrat mellan 100–110 just nu, vilket inte säger lite.



»Min favorit. Lekfull och härlig skida både i pist och offpist.« Tobias Ivarsson

+ Välbyggd och välbalanserad. Allround men ändå spetsig.

»Som jag, lite väl bestämd av sig«.

För vem Bestämda åkare som
vet vart hen ska, fort.

För vad Precis allt. Och det menar vi verkligen.

Passar med turbindning

Alpin, hybrid eller tech – allt funkar.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Blizzard-10-1024x162.jpg

Blizzard Hustle 10

Mått 133-102-122 mm

Längder 156, 164, 172, 180, 188 cm

Radie 17,5 m @ 180 cm

Vikt 1 800 gram

Pris 6 495 kronor

Hustle är Blizzards nyhet för säsongen 22/23. Det är en linje skidor som bygger på den välbeprövade och populära Rustler-serien, men med lättare material för att bli mer allround.

Hustle 10 är den näst bredaste modellen med ett midjemått som varierar beroende på längd, från 102 till 104 millimeter, för att ge liknande åkkänsla.

Hustle behåller mycket av de fina åkegenskaperna från Rustler men den lättade träkärnan gör att skidan blir lite mer tillgänglig även i lägre farter och inte kräver fullt lika mycket insats.

Om du är en kortare åkare, inte kör lika hårt eller är sugen på en skida som kan dubblera som topptursskida är det här ett bra alternativ.

Montera den med en Salomon Shift och du har en lätt kombination som är lika hemma i liftsystemet som på baksidan av berget, eller på dagsturen på ett mer avlägset berg. Se bara till att matcha med ett par pjäxor med gåläge ur mellanviktsklassen.



»Lätt men ändå stabil med bra åkkänsla. Blizzard Light med andra ord.« Tobias Liljeroth

+ Låg vikt, stabila åkegenskaper.

Inget för riktigt höga farter eller stök.

För vem Allroundåkare som är sugna på att gå mellan varven.

För vad Bergets framsida, baksida och granne.

Passar med turbindning

Alla gånger! Både lätt tech och hybrid efter tycke och smak.

Mr Vikström testar hur många skidor som ryms i en och samma bil. Foto: Elias Lundh

This image has an empty alt attribute; its file name is media-Dynastar-1024x159.jpg

Dynastar M-Pro 108 TI

Mått 139-110-129 mm

Längder 192 cm

Radie 22 m @ 192 cm

Vikt 2 400 gram

Pris 8 495 kronor

Ställ dig på toppen av Bec des Rosses och sikta mot botten med tre svängar som målbild och du har hittat hem.

M-Pro 108 är en ofantligt stabil skida i en väldämpad, tung och lugn konstruktion som trots all sin köttighet ändå går att hantera, och om du tar luft är skidan otroligt välbalanserad och vill aldrig landa.

Men M-Pro kräver att du både har koll på tekniken i alla lägen och har bra lår för du behöver vara bestämd för att få kontroll och lägga svängarna där du vill.

Att du har kraftiga pjäxor är självklart för hamnar du i baksätet kan du hälsa hem, då är skidan ute och åker med dig. Det här är en stor skida gjord i Chamonix för storbergsåkare som vet exakt vad de är ute efter.

OBS! Enligt Reine Barkered körs skidan bäst monterad +3 centimeter för att få den lite smidigare utan att tappa fartstabiliteten.



»Om du saknar Fred Syversens pro-model ”Ragnarök” behöver du inte leta längre.« Pavel Vikström

+ Stabilare än Dr Alban, både på snön och i luften.

Den kräver sin åkare. Minst sagt.

För vem Mitt namn är Barkered. Reine Barkered.

För vad Stora berg, stora flyg, stora egon.

Passar med turbindning

Glöm det. Köres bäst med en Look P18 skruvad i botten.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Elan-Rip-1024x173.png

Elan Ripstick 106 Black Edition

Mått 43-106-120 mm

Längder 164, 172,180, 188 cm

Radie 18,1 m @ 180 cm

Vikt 1 900 gram

Pris 7 999 kronor

Elan slår till med en riktig överraskning med Ripstick 106 – en svängig, smidig historia som fler borde få upptäcka.

Ripstick känns väldigt progressiv och följsam i svängarna, våra testare upplevde att skidan gjorde allt man vill att den ska göra, oavsett hur fort det går eller vilken typ av sväng man vill lägga.

Däremot levererar den ett bra flyt trots sin relativt smala bredd även om den inte är valet för den som söker en skida för de djupaste dagarna. Men mer fart löser bristen på flytförmåga, och fart är inget som Ripsticken räds. Helt enkelt en bra skida för allround-offpist.

Juryn är däremot ute och överlägger kring den asymmetriska konstruktionen, kallad Amphibio, med längre rockerprofil på skidans utsida – den har alltså en dedikerad vänster- och högerskida. Om vi ska vara ärliga märkte vi inte om den gör så värst stor skillnad.



»En skida helt i min smak, väldigt progressiv och följsam.« Pavel Wikström

+ Progressiv, svängig, fartstabil.

Dedikerad höger/vänster skida kan ställa till det vid trasiga stålkanter.

För vem Svängiga allroundåkare.

För vad Det mesta utom djupt puder.

Passar med turbindning

Inga problem, kör med det du känner för.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Designfile-FINAL_Opinion-118_22-23-1024x168.jpg

Extrem Final Opinion 118

Mått 142-118-132 mm

Längder 187, 194 cm

Radie 23 m @ 187 cm

Vikt 2 000 gram

Pris 7 799 kronor

Den klassiska Opinion går in på sin fjärde inkarnation med en lättare konstruktion än förut och en extremt (!) förfinad rockerprofil. Den skapar en skida som helt saknar kantighet, det är som att åka på moln där inget tar emot eller känns ologiskt. Att ändra riktning i puder är en dröm och sker nästan instinktivt, det är bara att vrida spetsarna och flyta med. Flytet är även det från den högre skolan och om uppkört puder står på menyn så tar den för sig av hela buffén utan att skämmas för sig.

En mycket trevlig skida med ett jämnt stöd över hela längden som trots sin bredd är lätta att svänga och sätta på kant, både på skär och sladd med. Nackdelen med den smidiga rockern är dock att skidan kan bli lite orolig i sväng på hårdare underlag då tailen strävar efter att glida ut. 

Skidmakarna från Såå utanför Åre visar att de vet hur man bygger en rejäl skida som inte kompromissar med prestandan.



+ Flyt i puder. Smidig som få.

Hyfsat smalt användningsområde på grund av bredden.

För vem Pudertörstande åkare med flera par skidor.

För vad Hokkaido? B.C.? Utah? Valet är ditt.

Passar med turbindning

Absolut. Men i så fall en hybridbindning.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Fischer-Ranger-108-1024x157.png

Fischer Ranger 108

Mått 143-109-134 mm

Längder 171, 178, 185, 192 cm

Radie 18 m @ 185 cm

Vikt 2 120 gram

Pris 8 495 kronor

Den näst bredaste modellen i Fischers helt uppdaterade Ranger-serie är en skida som riktar in sig på att vara så offpist-allround som det bara går.

Den är trygg, stabil och ligger lugnt i sväng även när snön är stökig, brötig och uppkörd, plus att den carvar fint i pist och på hårdare underlag – helst i stora svängar oavsett underlag. Flytet är det bästa i breddklassen och upplevs som bredare än vad skidan faktiskt är.

Däremot känns det som att den relativt korta tailrockern inte helt lirar med skidans framända.

Det känns lite som att bakändan hugger fast i vissa lägen och inte släpper loss på samma sätt som skidans framdel gör, vilket skapar en viss obalans i åkningen.

Trots det är Ranger 108 en skida som funkar i de flesta förhållanden och gör det bra. Den funkar med en alpinbindning och den är tillräckligt lätt för att funka med en turbindning utan att för den sakens skull bli fladdrig eller instabil, vilket brukar vara vanligt.



»Bra flyt när snön blir mjuk. Lätt att carva i mjuk pist.« Tobias ivarsson

+ Stora svängar, flyt, allround.

Tailen har en tendens att haka fast.

För vem Offpiståkare som vill ha en skida till precis allt.

För vad All åkning på större bergn i alla förhållanden.

Passar med turbindning

Inga problem, det mesta funkar


This image has an empty alt attribute; its file name is media-icelantic-skis.-2022-2023_Nomad105-1024x171.jpg

Icelantic Nomad 105

Mått 140-105-130 mm

Längder 161, 171, 176, 181, 186, 191 cm

Radie 20 m @ 186 cm

Vikt 2 020 gram

Pris 7 495 kronor

Nomad 105 är en snabb och kvicktänkt skida som ligger lugnt och tryggt på skär utan att bjuda på några direkta överraskningar varken åt ena eller andra hållet, skidan gör helt enkelt det den ska utan att flasha eller ta över föreställningen. 

Nomad går att åka på både sladd och skär, men svänger kanske inte riktigt lika mycket som andra skidor i segmentet även om kantgreppet är riktigt bra. Flytet är också tillräckligt bra men inte heller det bäst i klassen, Nomad hamnar helt enkelt mitt på skalan på många fronter. 

Konstruktionen är åt det lugnare och mer väldämpade hållet vilket skapar en väldigt tyst skida, här finns inget skrammel från metall eller liknande vilket ger en väldigt trevlig tur nerför berget för den som hellre hör naturen.

Eller bara vill fokusera på själva åkningen istället för på hur skidan uppför och beter sig, vilket också är en följd av den solida konstruktionen.



»En lättåkt och nätt skida som gör vad du säger.« Sanne Mona

+ Sväng, skär, bett, lugn.

Kan upplevas som lite väl lugn.

För vem Allroundåkare som föredrar lugna skidor.

För vad Det mesta.

Passar med turbindning

Jarå. Även om den uppsvängda tailen inte är perfekt för tur.

This image has an empty alt attribute; its file name is media-K2-Miindbenda-1024x164.jpg

K2 Mindbender 108 TI

Mått 137-108-125 mm

Längder 172, 179, 186, 193 cm

Radie 22,8 m @ 186 cm

Vikt 2 200 gram

Pris 7 599 kronor

K2:s Mindbender-serie har varit en enorm hit sedan dök upp för några år sedan.

Nu har den näst bredaste modellen 108 Ti fått sig en rejäl ansiktslyftning som förvandlat den från en ganska matig storbergsskida till en mer livfull och tillgänglig dito, men med spetsegenskaperna kvar.

Mycket av det kan tillskrivas lösningen med ett Y-format inlägg i titanal ihop med en lagom lång rocker som ger skidan bra stabilitet och dämpning utan att bli för vridstyv eller inlåst i sväng. 

Det är en kombination som funkar både på pappret och på berget då 108 Ti tar sig an det mesta man kastar åt den utan att så mycket som blinka åt den saken.

Mjuk snö på baksidan? Inga problem. Uppkört och puckligt på väg därifrån? Kul! Hård pist på vägen hem igen? Ge mig mer! Den är helt enkelt både stabil, väldämpad men ändå lättsam och gladlynt på samma gång, vilket inte är det lättaste att kombinera i en skida.



»Den funkar verkligen till allt och ställer upp på det mesta.« Tobias Liljeroth

+ Extremt allround och lätthanterad.

Inte direkt bäst på något.

För vem Alpåkaren som bara vill ha ett par skidor.

För vad Egentligen allt.

Passar med turbindning

En hybridbindning är ett perfekt val.


Ett puderleende säger mer än tusen ord. Pavel Vikström skriver under på det. Foto: Elias Lundh
Sanne Mona med Extrem Final Opinion 118 under fötterna. Foto: Elias Lundh

This image has an empty alt attribute; its file name is media-Line-bladey-1024x167.jpg

Line Blade Optic 104

Mått 132-104-123 mm

Längder 171, 178, 185, 190 cm

Radie 19 m @ 185 cm

Vikt 1 890 gram

Pris 6 999 kronor

Blade Optic är en helt ny linje hos friåkningsmärket Line bestående av fyra skidor som är lagda åt det mer kraftfulla hållet. Vi testade Blade Optic 104 som är en ganska matig skida med ett titanallager under foten och fram mot spetsen som Line kallar för Gas Pedal Metal. Kort sagt en konstruktion som tål att belastas hårt och köras fort i de flesta förhållanden, oavsett om det är hårt eller mjukt. Det ska sägas direkt att det här inte är en puderskida utan mer något du plockar fram när det är uppkört. Men då har du däremot någon som alltid är sugen på att gasa på och pressa gränserna, var de nu ligger för just dig. Trots den inneboende köttigheten blir Blade Optic aldrig övermäktig eller för mycket, tvärtom har den en stor dos smidighet i sig.

Åka Skidors teståkare märkte att de plockade de här skidorna ur testhögen oväntat ofta utan att tänka på det, Blade Optic 104 är en skida som helt enkelt ger mersmak.



»Ju mer jag gasar desto lugnare känns den.« Tobias Liljeroth

+ Stabil och lugn.

Flyt i puder.

För vem Den kraftfulla allroundåkaren.

För vad Uppkört, pucklar, hårt underlag.

Passar med turbindning

Ja, men vi drar gränsen vid en hybrid.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Nordica-Un-1024x186.jpg

Nordica Unleashed 108

Mått 141-108-130 mm

Längder 174, 180, 186, 191 cm

Radie 19,7 m @ 186 cm

Vikt 2 120 gram

Pris 6 999 kronor

Klassiskt välbyggt på Nordica-vis med stabil konstruktion samtidigt som den har en twintip-shape. Unleashed är rapp och känns med den böjda tailen som en skida för den som gillar att göra tricks i djupsnö.

Bredden gör att den trivs klart bäst i mjuk snö och passar den som åker på avancerad nivå, men du behöver dock inte vara en österrikisk skidlärare.

Trots sin bredd gör den inte bort sig i skärande sväng på hårt underlag och ligger tryggt på snön i de flesta förhållanden.

Styvheten gör dock att den inte är det jibbigaste du kan hitta, det här är mer en skida att åka fort på än att snurra på.

Den uppböjda tailen är lätt att släppa ut vid behov men samma tail gör även att skidan blir lite orolig och inte ligger helt stabilt i sväng i uppkörd snö. Unleashed är en flytig, smidig, stabil och skön skida för mixad storbergsåkning åt det lite lekfulla hållet.



»Perfekt för den som längtat efter en jibbvariant av Enforcer-serien.« Pavel Wikström

+ Hemma överallt, smidig men trygg, lite lekfull.

Twintip-tailen blir lite orolig i sväng och uppkörd snö.

För vem Den något tyngre, den avancerade, eller den långe.

För vad Hela berget, med ett kreativt sinne.

Passar med turbindning

Duke PT eller Shift, men that’s it.


Text: Tobias Liljeroth • 2023-03-15
ArtiklarPrylarSkidtestAlpernaAtomicBlack CrowsBlack DiamondBlizzardDynastarElanElias LundhEngelbergFischerfreerideK2LineNordicaPavel VikströmPrylarPrylguideSalomonSanne MonaSchweizSkidtestSkidtest 22/23TestTitlisTobias IvarssonTobias Liljeroth

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top