Oli Herren på Aiguille du Midi i Chamonix. Foto: Daniel Rönnbäck

Frankrike

Frankrikes 5 mäktigaste skidområden

Höga berg och djupa dalar med gigantiska skidsystem. Det här är Åka Skidors favoriter i skidrepubliken Frankrike.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-31 Uppdaterad 2022-04-11

1. Chamonix

Oli Herren i skogen ned från Plan d’Aiguille. Foto: Daniel Rönnbäck

Chamonix är världens odiskutabla, alpina huvudstad och Åka Skidors spirituella hemvist i Alperna. Här finns Alpernas högsta berg Mont Blanc med sina 4 809 meter och en stad som stöpts i dess skugga sedan urminnes tider. Det här är staden där byborna är bergsguider i sex-sju generationer och den oansenlige mannen bakom disken på banken kan vara världens bästa extremskidåkare. 

Mitt i centrum av allt ligger Aiguille du Midi, världens mest osannolika kabinbana som går mer eller mindre rakt uppför en gigantisk bergsvägg för att sedan lämpa av dig på en klippspira på 3 842 meters höjd. Där balanserar du på en knivsegg med dalbottnen 2 800 meter längre ner på vänster sida innan du kastar dig ut i ett hav av glaciärer och åk av allehanda branthet och dignitet.

Tunneln ut från Aiguille du Midi, klassisk skidmark i Alperna. Foto: Daniel Rönnbäck

Men vid sidan av l’Aiguille bjuder Chamonixdalen på fem andra skidområden, vart och ett med sin distinkta karaktär och charm: les Houches, le Brévent, la Flégère, le Tour och kronjuvelen les Grands Montets.

GM som berget heter i folkmun är inget annat än friåkningens födeleseplats i Europa där allsköns galenskaper försiggått sedan det vilda 70-talet. Hösten 2018 brann mellanstationen på berget ned vilket gjorde att kabinbanan där tvingades stänga. I väntan på en ny kabin svarade lokalborna med en axelryckning, slängde på stighudarna och började gå till toppen av GM istället. Belöningen blev mer ospårade svängar än på många, många år. För Chamonix storhet och popularitet har tyvärr även gjort att konkurrensen om snön och svängarna stundtals är brutal. Att Chamonix är en av världens bästa skidorter är ingen hemlighet, och du är knappast ensam om att tycka samma sak. Fördelen är att staden och dalgången genomsyras av alpina vibbar och en unik skidkultur som inte liknar något annat i världen.

Bonustips

Aiguille du Midi, Grands Montets och le Brévent i all ära. Men när skiddagen är slut samlas kreti och pleti i korsningen vid järnvägsstationen och utbyter erfarenheter, skryter eller dränker sina sorger på de tre barerna där; Elevation 1904, Chambre Neuf och Åka Skidors stamhak Moö. 

2. Tre dalarna

Utsikt från Cime Caron i Val Thorens.

Vilket skidområde som är störst i världen är en sak som de (o)lärde debatterat i årtioenden, vad som mäts är aldrig helt säkert eller standardiserat. Men allt som oftast hamnar gigantsystemet Tre Dalarna, eller les Trois Vallées, på pallen på den listan med sina smått ofattbara 600 pistkilometer och 180 liftar som kopplar ihop byarna Courchevel, La Tania, Méribel, Brides-les-Bains, Les Menuires, Val Thorens och Orelle – med en högsta åkhöjd på hela 3 230 meter.

Vill du bo på riktigt genuint alphotell (som lök på laxen har en extraordinär kakbuffé framför brasan på afterskin) ska du checka in på Alpen Ruitor i Méribel.

Till den här vintern öppnas en ny superkabinbana som kopplar ihop Val Thorens med Orelle i Mauriennedalen som öppnar upp ännu fler valmöjligheter och åkyta.

Alla siffror i all ära, speciellt skidfunkisbyn Val Thorens har varit en favorit bland svenska skidåkare sedan 80-talet och kommer vara det i många år till.

3. La Grave

Chad Sayers i toppen av Les Vallons de la Meije. Foto: Mattias Fredriksson

La Grave är utan minsta tvekan Alpernas, och antagligen världens, mest kompromisslösa skidort. Eller skidort förresten… La Grave är en urgammal bondby med byggnader i sten som klättrar på en bergssida. Nattlivet består av ett par barer, shoppingen av en handfull skid- och matbutiker och befolkningen av ett gäng råbarkade bergsmänniskor som är fast beslutna att låta La Grave vara exakt som det är nu.

Och så berget då. En gondol från 1976 släpar sig sakta uppför berget, från 1 400 till 3 200 meters höjd med två mellanstationer längs vägen, följt av en släplift upp till imponerande 3 550 meter. Däremellan hittar du enbart en liten pistremsa på glaciären längst upp, resten är fritt, vilt och helt upp till din egen fantasi. Här sprängs inga laviner och de enda säkerhetsåtgärderna på berget är att ett par pliktskyldiga rep varnar för stup som på andra skidorter hade gömts bakom skyhöga stängsel. 

Téléphérique Glaciers de la Meije. Foto: Mattias Fredriksson

Din säkerhet är upp till dig själv, precis som din egen upplevelse. Men har du ett öppet sinne, kunskap och ryggsäcken packad med rep och sele väntar ett gäng av Alpernas största offpiståk på uppemot hårresande 2 500 fallhöjdsmeter. Och om du siktar åt andra hållet från liften hamnar du mitt i den gigantiska nationalparken Parc des Écrins med toppar på över 4 000 meter och skidalpina möjligheter för en livstid, och lite till.

La Grave är definitivt inte en skidort för alla, men det är en skidort som betyder allt för en liten samling entusiastiska skidåkare som söker en kontrast till den superkommersialism som präglar skidvärlden i stort.

Bonustips

Svensken Pelle Lång kan med fog sägas vara den som satte La Grave på den internationella skidkartan när han 1989 startade sin hotell- och guideverksamhet Skiers Lodge. Idag håller han till i det gamla Hotel des Alpes mitt i byn och guidar, tillsammans med en grupp superkunniga bergsguider, både i La Grave och andra skidorter eller topptursställen i närområdet.
skierslodge.com

4. Portes Du Soleil

Det finns en anledning till att det heter Portes du Soleil.

Solens portar är en samling av hela tolv skidorter på bägge sidor av den franska och schweiziska gränsen. Den högsta åkhöjden är bara 2 254 meter men med hela 197 liftar och 650 pistkilometer – plus tio parker – i alla väderstreck har du att göra så det räcker och blir över ändå.

Mest känt för oss svenskar är kanske funkisorten Avoriaz med sina futuristiska trähus på kanten av en gigantisk klippa, en ort som ger verklig mening till begreppet ski-in ski-out.

Men Portes du Soleil har även lite charmigare, vanliga byar som Chatêl, Les Gets och inte minst Morzine – mitt i smeten i området och med ett myllrande skidortsliv.

5. Espace Killy

Stefano Sciuto njuter av de stora, vidöppna snöfälten i Val d’Isère. Foto: Martin Söderqvist

Den franska nationalhjälten och trefaldige olympiske mästaren Jean-Claude Killy har förärats med att få sätta namn på det liftsystem som Val d’Isère och Tignes bildar. Klassiska orter för oss svenskar som lockat charterturister och bummare sedan (nästan) urminnes tider.

I Val d’Isère kan du njuta av den ultimata wellness-upplevelsen på hotellet K2 Chogori och deras relaxavdelning Goji Spa.

I Val d’Isère hittar du, förutom fler välpreparerade pister än vad dina lår klarar av, upp till hela 3 550 meters höjd och den smått legendariska Fornet-skogen. Och på Tignes-sidan har du den imponerande glaciären Grande Motte med lika gigantiska åkmöjligheter. Och när låren fått nog en gång för alla kan du trampa ur mjölksyran på det sjövilda afterski-stället La Folie Douce.

Tillsammans bjuder Espace Killy på 90 liftar och 154 pister med totalt 300 kilometer preparerad yta.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-31
FrankrikeAiguille du MidiChamonixCourchevelespace killyFrankrikeMéribelOrellePortes du SoleilTre DalarnaVal d‘IsèreVal Thorens

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen