Foto: Martin Söderqvist

Österrike

Åka Skidor Resguide: Saalbach

Fluffigt puder i kombination med helgalen afterski. Klassiska Saalbach-Hinterglemm är österrikisk skidåkning när den är som allra bäst.

Text: Martin Söderqvist • 2023-10-16 Uppdaterad 2023-10-16

Saalbach-Hinterglemm, som sedan länge inkluderar skidområdet Leogang, är även sammankopplat med det tyrolska Fieberbrunn via lift. Området har blivit ett av Österrikes absolut största, och erbjuder allt från familjeåkning i snälla, breda pister i exempelvis Schönleiten, till Freeride World Tour-face i Fieberbrunn, och störtloppsbackar av världsklass på nordvända Schattberg.

Den inofficiella nedfarten till Spielberghaus bjuder på lössnö av världsklass. Martin Webrant har siktet inställt på en tallrik Kaiserschmarrn. Foto: Martin Söderqvist

Liftsystemet håller även det världsklass, det är faktiskt något av det bästa vi upplevt. Moderna 8-stolsliftar med stjärtvärme skickar upp skidturisterna i backen med sådan effektivitet att liftköer i princip inte existerar. Pisterna är välpistade och variationen är stor mellan de olika sidorna i systemet.

Saalbach är närmast den perfekta skidbyn, omgiven av pister i alla riktningar och med ett uteliv som får både barnfamiljer och festsugna kompisgäng att känna sig välkomna.

Det kullerstensbelagda torget och de många restaurangerna ger byn en levande och hemtrevlig atmosfär man sällan hittar på skidorter av den här storleken. Maten och servicen på restauranger som Bäckstätt Stall, Peters Pub och Spielberghaus gör att du aldrig behöver gå hungrig i Saalbach. Eller törstig, sikta bara mot Hinterhag Alm. 

När Hinterhag Alm är packat så är det packat. På flera vis. Foto: Martin Söderqvist

Salbaach, Österrike

Byns höjd över havet

1 003 meter

Antal kilometer pist

270 kilometer

Antal liftar

70

Fallhöjd

1 266 meter. Högsta toppen är 2 096 meter.

Bästa pist

Zwölfer Ost, en brant störtloppsbacke som är helt fenomenal där den slingrar sig ner för östsidan på berget Zwölferkogel.

Hinterhag Alm. Foto: Martin Söderqvist
Martin Webrant testar snödjupet i Saalbach. Foto: Martin Söderqvist
Bästa offpist

Amstel och skogsåkning på Schattberg Nord

Bästa restaurang

Peters Pub. Där beställer du den legendariska Felsensteak av ägaren själv. Peter är en rund farbror i lederhosen som sjungandes får kryddsmöret att bokstavligen dansa wienervals över den heta köttbiten på skifferstenen framför dig.

Liftkort

En dag under högsäsong kostar 60 euro. Ett sex dagars-kort kostar 300 euro.

Bästa afterski

I Saalbach är konkurrensen om de partysugna skidturisterna stenhård. Det ligger ungefär ett ställe var femtionde meter som lockar med dunkande musik och billig alkohol. Spitzbub, Bauers Ski Alm, Castello, Alibi Bar, Zum Turm, Bobbys Bar, Bäckstätt Stall – listan är lång och valmöjligheterna stora. 

Trots det är Hinterhag Alm det ställe som blivit mest känt och som både säsongare och turister vallfärdar till. Kanske för att det alltid varit sig likt. Atmosfären innanför de tjocka timmerväggarna är densamma nu som den var för både tio och tjugo år sedan. I en föränderlig värld tyr vi skidåkare oss till det som känns tryggt.

På Hinterhag Alm vet man vad man har att vänta, ingen blir varken besviken eller överraskad i onödan. Ölen smakar öl. Ompan låter ompa. Det är ett säkert ställe att leva i nuet på, ett ställe där klockan stannar upp under tiden bandet spelar, och du kan glömma allt vad vardagliga bekymmer heter.

Resa

Vill du skippa flyget reser du med tåg till Zell Am See, via Munchen. Från tågstationen i Zell Am See tar du dig vidare med buss eller Holiday Shuttle till Saalbach. Flyger du gör du det smidigast till Salzburg eller Munchen, som båda två har shuttleförbindelser direkt till Saalbach.

Guide

https://mountainguides-saalbach.at/en/

Info

saalbach.com


Text: Martin Söderqvist • 2023-10-16
ÖsterrikeResguideAfterskiHinterhag AlmMunchenOffpistÖsterrikePistPjäxdansSaalbachSalzburgTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen