Foto: Emrik Jansson

Sverige

Det här är Åres bästa piståkning

Åka Skidor har haft sin bas i Åre sedan mitten av 90-talet och kan pistsystemet med förbundna ögon. Här är fem favoriter.

Text: Åka SKidor • 2022-03-24 Uppdaterad 2022-03-25
Störtloppet

Sveriges överlägset längsta och överlägset bästa pist. Det är ingen åsikt, det är ett konstaterande. För när hela Störtloppet är öppet och i bra form pratar vi om nästan 900 höjdmeter skidåkning av allra finaste märke i en böljande terräng som suger musten ur dina ben samtidigt som den fyller dina sinnen med endorfiner och adrenalin.

Lisa Hörnblad och Max Neuriesser i övre Störtloppet. Foto: Emrik Jansson
Mullfjällsbacken

En liten doldis när man pratar grymma pister i Åre. En fin, böljande historia från toppen av Duveds linbana hela vägen ner till botten igen. Så bra att den används för fartgrenarna för ungdomsracing till och med.

Worldcupbacken

En gång i tiden var det här Åres storslalombana när världscupen kom på besök och en viss herre från Tärnaby dominerade grenen. Den ganska smala pisten går mestadels i fallinjen men med bra lutning och några fina krön så bjuder den på ruskigt bra skidåkning. Att den dessutom ofta är mindre trång än närliggande Stjärnbacken är en bonus.

Slalombacken

Ännu en pist som dominerats av Stenmark under glanseran. En brant, svart historia som förr i tiden var Åres tävlingsbacke för slalom men numera “bara” är en väldigt fin pist för fricarving. Här skjuter det stundtals på rejält och det gäller att ha bra koll på grejerna om man vill hålla farten i schack. Och har det snöat kan du få riktigt fin puderåkning här.

Jesper Tjäder lägger grunden till OS-medaljer hemma i Bräcke. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool
Bräcke Snow Park

Bräcke är parken som fostrat åkare som Jesper Tjäder och Henrik Harlaut till att bli de superstjärnor de är idag. Och vid i princip vilken tidpunkt som helst kan du se någon av dem droppa in i den ikoniska svarta linjen, rakt nedanför restaurang 720:s uteservering.


Text: Åka SKidor • 2022-03-24
SverigeÅreBräckeDuvedEmrik JanssonJesper TjäderManchesterMullfjälletPistSlalombackenStörtloppetSverigeWorldcupbacken

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen