Världens bästa skidåkning: Montafon
Foto: Montafon

Världens bästa skidåkning: Montafon

Åka Skidors 17 favoriter: Montafon, Österrike. Lugnt, avslappnat och med en skidåkning som kan matcha sina mer kända kollegor i västra Österrike.

Text & Foto Martin Söderqvist

Det här är en av Åka Skidors 17 favoriter från när vi hösten 2017 bad ett gäng av våra mest ärrade medarbetare att ta fram sina personliga favoriter bland världens skidorter. Varsågod, det här ett subjektivt facit till världens bästa skidåkning, utan inbördes rangordning.


Alla skidorter hittar du under taggen #resguide och #världens bästa skidåkning.

Montafon | Österrike


Lugnt, avslappnat och med en skidåkning som kan matcha sina mer kända kollegor i västra Österrike.

Montafon är skiddalen du ska åka till när du tröttnat på St Anton, Verbier och Chamonix.
Okej, bergen är till vissa delar lite snällare, men trots det finns gott om utmaningar även för kräsna friåkare och skidfotografer. Speciellt för de, som undertecknad, är ute efter orörd snö.

Sven Brunso hittar puder utan hets. Foto: Martin Söderqvist

De svenska säsongarna lyser med sin frånvaro, priserna på berget är minst sagt humana och standard på boende och mat är generellt hög. Precis som det ska vara i Österrike.

"Skogsåkningen är framförallt värd att nämnas, men se upp för ilskna markägare."

Foto: Martin Söderqvist

Till Schruns tar du dig enklast med bil eller tåg, och avståndet till de bägge liftstationerna i staden är i det närmaste obefintligt. Hoch-Joch heter husberget här, och det är där du som friåkare kan hitta de brantaste åken. Hoch-Joch är även förbundet via lift med grannorterna Gaschurn och St Gallenkirch, även de med riktigt bra skidåkning. Skogsåkningen är framförallt värd att nämnas, men se upp för ilskna markägare som är ute efter ditt surt förvärvade liftkort.

Längst ut på vardera sidan av dalen ligger skidorterna Gargellen och Golm. Gargellen är ett så kallat freerideberg. Det är alltså vad liftföretagen brukar döpa de områden till som går sämre ekonomiskt och som de inte orkar pista ordentligt. Dock bjuder Gargellens baksida på ett fenomenalt backcountryåk, med en fet backflip-klippa i mitten av det grandiosa facet.

Dessutom kan du från Gargellen ta stighudarna upp över den västra kammen och därefter peka skidspetsarna i fallinjen mot Schweiz och Davos-Klosters-området.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!