5fd91f43a2d70

Artiklar

Det här är världens längsta pist

Fransmännen anses inte ligga i topp när det kommer till att pista – men världens längsta pist kan de åtminstone stoltsera med.

Text: • 2016-04-26 Uppdaterad 2016-04-26

La Sarenne

Längd: 16 kilometer
Fallhöjdsmeter: 2000 meter
Högsta punkt: 3300 meter
Svårighet: Svart

Det kommer säkerligen inte som en överraskning att världens längsta pist ligger i Alperna, närmare bestämt i franska skidorten Alpe d’Huez. La Sarenne, eller ’La piste mystique’ som de också kallas, är ett måste för varje pistälskande skidåkare med sina 16 kilometer i längd. 

Det här är världens längsta pist

Pisten är graderad till svart men många vill säga att den snarare borde vara graderad till röd på grund av de flacka partierna som infinner sig efter drygt halva åket. Det är enbart i början av åket som pisten bjuder på brantare delar. Med det sagt så krävs det sin teknik och benstyrka för att riva av 2000 fallhöjdsmeter i ett åk. 

Det här är världens längsta pist

Förutom världens längsta pist kan Alpe d’Huez även stoltsera med att vara ett av de större skidsystemen i alperna och i världen. Till ett redan stort pistsystem kan orten även erbjuda fantastiska offpist-möjligheter, vilket gör det till ett utmärkt resmål för alla skidåkare – rutinerade som nybörjare.  

Här får du mest pist per krona


Alpe d’Huez  – Alpernas mesta doldis


Så blir du lurad av skidorterna


Text: • 2016-04-26
ArtiklarAlpe d’HuezFrankrikePistguideVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen