Jérémie Heitz är ute och söndagsåker lite på Ober Gabelhorn i Schweiz. Foto: Tero Repo.

Artiklar

Film: ”La Liste” – Jeremie Heitz tutar nedför 15 alptoppar över 4 000 meter.

Åk från femton toppar med en lutning över 50 grader. Schweizaren Jérémie Heitz har sannerligen satt ihop en av säsongens hårigaste filmer – La Liste. Filmlänk i artikeln.

Text: Mattias Björklund • 2016-12-20 Uppdaterad 2016-12-20

Nästan varje säsong kommer det en ny film som visar hur skidåkningen utvecklats. Vissa år är rörelsen minimal, andra år gapar man förvånat över hur mycket gränserna har tänjts.
I La Liste får vi se FWT-åkaren Jérémie Heitz välja ut, reka, bestiga och slutligen åka nedför 15 alptoppar över 4 000 meter. Valet av toppar gjordes utifrån deras historia, skönhet och lutning men också utifrån vilka som tidigare åkt nedför dem.
– När jag började sätta mig in i vad mina föregångare har gjort och uppnått med helt annan utrustning och helt andra förutsättningar, blev jag verkligen fascinerad. I mina ögon har brantåkningen utvecklats på två sätt. Dels med volter och rotationer men vi har även lärt oss åka brantare och fortare. För att visa utvecklingen från Sylvain Saudan, Anselm Baud och Jean-Marc Boivin till idag gjorde jag en lista med 4 000-meters-toppar som jag sedan utforskade och åkte ner för, säger Jérémie.

Filmen spelades in under april-juli 2015 och april-juli 2016, den tid på året då förutsättningarna för både bestigning och åkning är som bäst på grund av snöns klibbiga konsistens. Jérémie beskriver tajmingen, inte åkningen, som projektets största utmaning.
– Flera gånger var vi tvungna att vända om. Det är otroligt svårt att förutsäga framförallt vinden på toppar av den höjden.
På öppna face med en lutning på över 50 grader finns det inte utrymme för några misstag. Säkerheten kom alltid i första hand.
– En av de största säkerhetsaspekterna var hur snön fäste mot berget. Genom att klättra åken fick jag bra koll på snöförhållanden, hur brant det var på olika partier och vilka linjer som var bäst att åka.

jeremieheitz.com

Se hela La Liste här:

Jérémie Heitz tänjer på gränserna i ny trailer


7 skidfilmer att beta av i jul


Alpernas 10 mäktigaste skidåk


Text: Mattias Björklund • 2016-12-20
ArtiklarFriåkningJérémie HeitzSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen