Leon Lööv ångar på i Barbro. Foto: Emrik Jansson/JBP

Artiklar

Guide: Sveriges bästa bike parks

Från Halland i söder till Åre i norr. I takt med det ökande smältvattnet öppnar Sveriges bike parks över hela landet. Här är Åka Skidor guide över Sveriges bästa cykelparker.

Text: Mattias Björklund • 2017-05-23 Uppdaterad 2017-05-23
Guide: Sveriges bästa bike parks
Flottsbro söder om Stockholm har satsat mycket på att bygga ut sin cykelpark.

Flottsbro Bike Park

Vad: Flottsbro, som anordnade Riksmästerskapen i MTB 1992 har utvecklats framför allt de senaste säsongerna till en komplett bike park. Här finns liftburen cykling och sju nedfarter i grönt till svart i olika svårighetsgrader för både nybörjare och avancerade downhillfräsare. Lederna är anpassade för att passa för downhill-, cross country- och endurocyklister. Förutom maskin- och handgrävda leder samt cykeluthyrning finns från och med i år även guidning. I ett samarbete med cykelesset Alexander Kangas erbjuds clinics i downhill för grupper. Och när benen tröttnat går det även finfint att hyra en downhill car och prova på hur det känns att köra fyrhjuligt utför Flottsbros alpina backe. Uthyrning och restaurang finns.
Var: 15 kilometer söder om Stockholm.
Öppet: Helgöppet sedan Valborgshelgen. Från 9 juni öppet alla dagar i veckan 11-19.
Mer: flottsbro.se

Film: Cykling i Flottsbro med den lokala fartförmågan Alexander Kangas.

Guide: Sveriges bästa bike parks
Gesunda levererar downhillbanor av högsta kvalitet och utmaning.

Gesunda Bike Park

Vad: En av Sveriges mest anrika MTB-anläggningar har gjort sig känd för långa nedfarter som kräver en del av sina åkare. Men Gesunda fungerar även för alla som älskar kurviga blå och gröna leder. Här finns fyra maskingrävda leder från grönt till svart samt 10 naturstigar från blå till toksvart med ett downhillspår som använts vid ett flertal SM-tävlingar. Caro-line, en av Gesundas mest berömda leder, har i år fått en viktig utbyggnad, hälsar en av Gesundas skapare Henrik Lingman.
– Gesundas stora nyhet för i år att den ska förlängas hela vägen ner i en egen unik fet led utan att cyklisterna ska behöva åka ut i en skidbacke en liten bit för att sedan åka in i den nedre delen av Magic Carpet.

Tack vare just sina mer håriga leder har Gesunda även blivit en flitigt använd i tävlingsanläggning inom downhill. Här körs ESS, Enduro Sweden Series tredje deltävling 9-11 juni där alla åkglada enduroälskare kan anmäla sig. Scandinavian Downhill Cup körs 2-3 september i Gesunda. Men även mer lättsamma tävlingen Skoj Downhill Cup finns, den körs den sista söndagen i varje månad från juni till september. I år återuppstår Gesundas dirtdel och för alla som övernattar på Lodgen kommer det att ordnas mer mys i form av grillar och klättervägg. Cykeluthyrningen innehåller förutom vuxencyklar även specialbyggda 24 tums barncyklar. Dessutom finns en bike shop där reservdelar och tillbehör säljs.
Var: Vid Siljans västra strand, 15 km söder om Mora.
Öppet: Gesunda öppnar 3 juni med öppet på helgerna fram till Midsommar. Håller sedan öppet sju dagar i veckan till mitten av augusti, sedan helgöppet fram till sista september, minst.
Mer: gesundaberget.se

 

 

Guide: Sveriges bästa bike parks
Magnus Palmberg slipar kurvteknik i en av Högbos sprintbanor.

Högbo MTB Arena

Vad: Stigparadiset innanför Gävle tutade igång under Valborgshelgen då MTB-eliten premiärtävlade i crosscountry. Som namnet skvallrar är det här ingen bike park men Högbo bruk har på kort tid blivit otroligt populärt bland cross country-älskare. Förutom 15 stycken crosscountryleder fördelade över fem blå, sex röda och fyra svarta finns dessutom en pumptrack, en sprintbana samt ett teknikområde där det går att vässa sina färdigheter via uppbyggda drops, hopp och balanshinder.
Var: 25 kilometer väster om Gävle.
Öppet:
Öppnadetidigt i våras och har egentligen öppet sju dagar i veckan året om. För du bestämmer själv när det är MTB-säsong vid Högbo bruk.
Mer: hogbobrukshotell.se/mtb

Filmen visar Palmen, en av Högbos svarta banor. 6,2 km lång som passar för elit eller som utmaning för elitmotionären.

Guide: Sveriges bästa bike parks
Anton Thelander kör hopp och lek i Kristin med Ljusnan i bakgrunden. Foto: Emrik Jansson(JBP

Järvsö Bike Park

Vad: Efteratt dutagit Toppliften upp till den fina utsikten över Ljusnans dalgång har du 18 olika leder att välja på i Hälsinglands cykelparadis. Tuffa Itzy-bity, skönt blåa Manolito eller underbart svängiga Honey honey. Oavsett ledval skänker utförsreporna i Järvsö massor med endorfiner, mycket tack vare att Järvsö verkligen lagt ned stor möda på att bygga in glädje i berget. Wallrides, velodromkurvor, serpentiner och snickarglädje i form av träbryggor är det gott om här. Järvsö satsar även stort på att supporta unga cyklister. Under 2017 kommer flera tjej- och grabbcamps hållas där framtida fartförmågor får tips av duktiga instruktörer som hjälper dem att vässa tekniken. Vid liften finns komplett hyra, bike shop och restaurang med uteplats.
Var: Centralt i Järvsö och en kortkort cykeltur från stationen om du väljer att plocka med egen cykel med tåget.
Öppet: Järvsö Bike Park har sin premiärhelg 19–21 maj. Sedan öppet dagligen 25 maj till 1 september. Man stänger så sent som den 5 november med barmarksgaranti på bokningen.
Mer: jarvsobergscykelpark.se

Kika nedan när Jon Television hårdtestar Järvsös nedfarter.

Guide: Sveriges bästa bike parks
I Lofsdalen bike park finns i år 16 kilometer cykelleder och nya Konacyklar i uthyrningen.

Lofsdalen Bike Park

Vad: HärjedalensMTB-mecka erbjuder 16 kilometer cykelleder skapade av Whistlerbaserade Gravity Logic. Utförscyklingen ger utamningar för såväl nybörjare som avancerade åkare och samtliga sju leder nås av en modern sittlift. Nytt för 2017 är att populära Skogsleden ska få fler alternativa spår under sommaren. Dessutom kommer Lofsdalen kunna erbjuda guidning samt att uthyrningen ståtar med en helt nyinköpt hyrflotta från Kona. Dessutom finns aktivitetshus, välfylld cykelbutik och så självklart de vackra omkringliggande bergen för alla som blir sugna på fjällcykling.
Var: Lofsdalen ligger i västra Härjedalen, 60 kilometer väster om Sveg.
Öppet:
 Lofsdalen öppnar 27 juni och har sedan öppet tisdag-lördag fram till den 19 augusti. Därefter fredag-söndag fram till den 1 september. 
Mer: lofsdalen.com/sommar

Guide: Sveriges bästa bike parks
Doserade drömmar i Sälen bike park. Foto: Daniel Rönnbäck.

Sälen Bike Park

Vad: Med utgångspunktfrån Gustavstorget i Lindvallen nås Sälen bike parks fem leder, tre blå, en röd och en svart, med sittliften Gustav III. Sälen Bike Park har tilli år utökat med en extra pumptrack som precis som den första kommer att finnas på Experiumtorget i Lindvallen. Cykeluthyrning, shop och bokning av cykelguide görs i Skistarshoparna nere vid Gustavstorget.
Var: 
Fem kilometer från Sälen by.
Öppet: 
Sälen bike park rullar mellan 22 juni och 20 augusti, 10-17 måndag-söndag. Den 24 juni bjuds det på gratis midnattscykling och mellan 21 augusti och 24 september håller anläggningen öppet fredag-söndag mellan 10-17.
Mer: skistar.com

Guide: Sveriges bästa bike parks
Vallåsen Bike park har 12 cykelleder som nyttjar Hallandsåsens sluttningar.

Vallåsen Bike Park

Vad: Vallåsen Bike Park tronar på Hallandsåsens nordsluttning på gränsen mellan Halland och Skåne. Nytt för 2017 är att sittliften Köpenhamn tar åkarna till toppen. Därifrån finns sedan 12 spår i fyra olika svårighetsgrader att välja på vilket gör att Vallåsen är en park där alla har kul. Vallåsen har kontinuerligt byggt ut och vässat på en redan fin anläggningen de senaste åren. I våras var man dessutom värd för den första deltävlingen av ESS, Enduro Sweden Series. Utbygd butik med kafé finns.
Var: 10 kilometer sydost om Laholm.
När: Vallåsen premiärade 29 april
Mer: vallasen.se/bike-park

Filmen är ett sammandrag från Enduro Sweden Series första deltävling i Vallåsen den 22-23 april.

Guide: Sveriges bästa bike parks
Stina Bondehagen på French Connection. Foto: Emrik Jansson/Åre Bike Festival

Åre Bike Park

Vad: Det officiella premiäråret för Nordens största bike park var 2004 men redan 1999 hölls VM i MTB i Åre. Det är ingen slump att Jämtlandsdestinationen då och då av internationell branschpress hålls som ett av Europas bästa cykelberg. Lederna är långa, välbyggda och finns i alla färger för nykomling som ärrad veteran, från grönt till svart. Totalt 33 stycken leder servas av åtta liftar där klassiker som Shimano och 1000-metersleden på senare år fått konkurrens av Kanonröret, där du flyger fram längs med finsnickrade wallrides. Åre Bike Festival är en veckolång cykelfest med bland annat clinics där internationella toppcyklister lär ut teknik. Festivalen hålls i år 4-9 juli och komplett info finns på arebikefestival.com
Var:
Mitt i byn.
Säsongsstart: Årekör igång helgen 3-6 juni med bland annat gratis cykeltest vid World Cupliften. Sista öppetdag är 8 oktober.
Mer: bikingare.com

Det perfekta flytet – cykling i Järvsö


8 sporter som får dig att överleva sommaren


Text: Mattias Björklund • 2017-05-23
ArtiklarÅreCykelJärvsöMountainbikeSommar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen