Magiska hällar vid Hellasgården, söder om Stockholm. Foto: Aron Gooch.

Artiklar

Här finns Stockholms bästa mountainbiketurer

Vilken cyklist vill inte ha Stockholms absolut bästa stigcykling samlad i näven? I nyutgåvan av boken Mountainbike kring Stockholm finns huvudstadens 43 bästa turer varav 11 är helt nya. Författarna Aron Gooch och Kalle Bern har cyklat och jobbat dygnet runt för att leverera en inspirationsbok som ingen stigcykelälskare kan vara utan.

Text: Mattias Björklund • 2017-06-15 Uppdaterad 2017-06-15

“Följ den lilla stigen rakt västerut tills du kommer till en brant där någon satt upp en skylt med den uppmuntrande texten “Dödsbranten”. Sänk sadeln, häng rumpan ovanför bakhjulet och njut av farten.”

Med boken Mountainbike kring Stockholm är författarna och stigcykelentusiasterna Aron Gooch och Kalle Bern tillbaka med en uppdaterad, tryfferad och rejält tjockare stigbibel för alla oss som älskar att cykla mountainbike på stig. Och som vanligt när det gäller författarna: en bok fylld med en rejäl dos inspiration och skriven med nävar  personliga tips 

Mountainbike kring Stockholm innehåller numera, sedan 11 stycken nya turer tagits med, hela 43 stycken turförslag och täcker verkligen in stigcykling för alla. De finaste och roligaste stigarna, från Upplands-Broleden i nordväst till Skärgårdssmak vid Nynäshman i syd och Värmdö i öst. Och däremellan ett helt kapitel ägnat den magiska cyklingen i Hellasgården. Och alla, från den grönaste nybörjaren, till den mest erfarne stigräven har roligt när allt mellan kortare turer på några timmar till heldagsupplevelser med hårig lutning tagits med.

Dessutom har författarna gått igenom samtliga turer och uppdaterat dem då områden som till exempel Nackareservatet förändrats sedan boken trycktes första gången. Även bildmaterialet har setts över och fått tillskott av massor med fler inspirerande rutor.

Här finns Stockholms bästa mountainbiketurer
Mountainbike kring Stockholm utges av Calazo förlag.

Som vanligt när det gäller böcker från Calazo så har mycket tid också lagts ned på att skapa detaljerade men lättförståeliga kartor. Varje tur inleds fortfarande med en guide där snabbfakta som utgångspunkt för turen, tidsåtgång och svårighetsgrad. Dessutom finns en liten men ändock viktig detalj angiven: hur mycket stig respektive väg innehåller varje tur. Nyttig information när en tur kanske ligger fem mil bort.

Sedan 2012, när Aron och Kalles bok släpptes i ursprungsform, har mountainbike fått en renässans i Sverige. Förutom att svenska cyklister tagit både VM- och OS-guld har intresset på skogsstigsnivå skjutit i höjden. Hos liten så väl som hos stor och över hela Sverige. När undertecknad cyklar i Hellasgården (som i boken ägnas ett eget kapitel) syns hur mycket fler cyklister som kör MTB numera. Kurser för barn, ungdomar och även tjejer hålls och loppen är flera.

Och när institutionen Tisdagsrajd som sedan 2007 samlat stigcykelsugna numera drar iväg från Hammarbybacken klockan 18.30 kan deltagarna vara upp emot 100 cyklister. För den initierade är det ingen nyhet att Aron dessutom är inititativtagare till just Tisdagsrajd. I arbetet med sin och Kalles bok har det varit lite snårigt för Aron att hinna med att Tisdgasrajda det senaste året, förklarar han när Åka Skidor får tag i författaren. Bokarbetet och ett par barn, roliga men tidskrävande uppgifter, har helt enkelt påverkat cykelnärvaron.

– Nej det är verkligen inte varje tisdag jag hinner cykla men målet är att det ska bli varje tisdag igen. Tisdagsrajden firar ju dessutom tioårsjubileum i höst. Det ska vi fira på något sätt, säger Aron samtidigt som han i huvudet räknar ut att det vid det exakta jubileumsdatumet i höst borde bli 512 Tisdagsrajder. Några har faktiskt ställts in, ofta av någon elak snöstorm, förklarar han.

Åter till boken. Varför var det läge för en nyutgåva?

– Det fanns helt enkelt massor som vi ville ha med som inte hanns med att skriva om i den första boken. Sedan har vi fått en massa tips på turer av andra cyklister. Och då kändes det dumt att skicka samma bok till tryckeriet igen. Det här blev mycket roligare. 

Vad var det svåraste med att skriva boken?

– Det svåraste var att det här blev ett nattjobb. Oftast jobbade jag med boken mellan klockan 21 på kvällen till tolv på natten. Allt för att få ihop 5000 tecken under ett par dagar i veckan i några månader, säger Aron och jag förstår verkligen bilderna på Facebook för några veckor sedan när en överlycklig författare står framför öppande kartonger med bokexemplar.

Här finns Stockholms bästa mountainbiketurer
Ghettoride i Västerhaninge är en av de 11 helt nya turerna i nya Mountainbike kring Stockholm.

Vad har varit roligast?

– Roligast var nog att bli klar med Tyresta-avsnittet. Det tog kanske 40 timmars cykling och bärande av cykel. Allt för att hitta bästa stigen igenom Nationalparken. Det gav många fästingar, säger han och skrattar.

– Sedan var det också kul att arbeta om turen Handen-Paradiset med sex kilometer ny stig, säger Aron som även har ritat alla kartor och fotat “i princip alla bilder” själv. I den nya utgåvan av boken tog Aron dessutom med sig portabla blixtar ut på stigaran, allt för att kunna leverera ett så bra bildmaterial som möjligt.

Är det inte svårt att göra urvalet, vad som ska med och inte ska med i boken?

– Jo, det blir mycket kill your darlings. Det finns ett gäng fantastiska stigar i Hellas som jag försökt knyta ihop men som jag inte fick ihop till en bra tur helt enkelt. Dessuom har det varit viktigt att få med de som verkligen är värda en biltur på ett par timmar. Där har vi haft ett restaurangtänk; att allt ska vara bra med en tur. Det ska inte bara finnas god sparris! Vi har fortfarande en lista på 30-40 platser och stigar som skulle kunna komma med i nästa bok. 

Här finns Stockholms bästa mountainbiketurer
Författarna Aron Gooch (överst) och Kalle Bern.

Vilken är din absoluta favorittur med mountainbike i Stockholmstrakten?

– Jag tycker det är kul att dra ut i Hellas och cykla vilse, alltså att knyta ihop stigar med varandra allt eftersom vad man känner för. Det är ett tips till andra, följ din näsa och att våga cykla ut på okända stigar. Det värsta som kan hända är att man får cykla tillbaka efter 200 meter när stigen blev ett rådursspår. Sedan är Paradiset jättefint men samtidigt är alla platser och stigar som är sin egen karaktär och värd en tur.

Har du några andra spännande bokprojekt du kan berätta om?

– Så mycket kan jag säga, att projekt finns. Det handlar om cykling, så mycket kan jag säga, resten är hemligt ha ha.

Vart cyklar du helst i sommar?

– Ska försöka hälsa på folk och alltid ha med mig cykeln. Vi ska vara på Gotland och cykla cross och mountainbike. Hoppas också på någon fjälltur, att cykla hemmavid och helt enkelt fylla igen luckor i Sverige.

Mountainbike kring Stockholm är 300 sidor ren mountainbikeinspiration och kan bland annat beställas direkt hos Calazo förlag.

 

Här finns Stockholms bästa mountainbiketurer
Turklassiker som “Fornstigen” på Lovön liksom detaljerade kartor är självklart med även i den uppdaterade boken.

Bli en bättre skidåkare med mountainbike


Midsommar på skidor och cykel


MacAskill kör med Endura


Guide: Sveriges bästa bike parks


Text: Mattias Björklund • 2017-06-15
ArtiklarMountainbikeStockholm

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top