Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: den optimala matsäcken på berget

Vad ska man ha med sig för käk på berget? Matexperten Åke S. Kare har svaret på att ta din lunchmacka till nya kulinariska höjder.

Text: Åke S. Kare • 2019-04-26 Uppdaterad 2021-04-25

Hej Åke! Jag skulle behöva tips till vad jag ska ha för lunch med mig i ryggan i backen.
– Lina

Till att börja med, somliga hävdar att den medhavda lunchen för en skiddag är en fråga om liv och död. Trams, säger jag. Jag kan försäkra dig om att det är mycket viktigare än så och precis som med så mycket annat inom skidåkning handlar det om att anpassa sig efter omständigheter och planen för dagen. Fast när det gäller din fråga kan du fullkomligen skita att fundera över väder och utrustning. Mat är ett helt annat getingbo.

Svaret på din fråga kokar ner till vad som oftast gör en skiddag värd att upplevas. Alltså sällskapet, dina skidpolare. Att åka skidor utan ett gäng fantastiska dårar är och förblir, enligt undertecknad, lite meningslöst.

En vis man satte fingret på detta och sa en gång att lycka bara är på riktigt om den delas. Någonting att ta fasta på hela vägen från köket till toppen av berget. Att mannen som sa det råkade dö ensam i en rostig buss ute i Alaska är en helt annan aspekt av det där vi kallar livet, en aspekt det utrymme som redaktören tilldelat mig inte tillåter vidare djupdykning i…

En konkret verklighet vi skidåkare lever med är att vi inte kan vara för många, speciellt inte om vi ska ut på mer seriösa äventyr. Detta är något som sker i det fördolda. Men det händer att folk blir bortsållade i tysthet. Du kan därför med fördel ge dina polare ett par olika anledningar att alltid bli tillfrågad när blåfågeln kvittrar efter en natt av kräksnö – du kan till exempel vara den som vet var ni ska åka, du kan vara den som vet hur ni ska åka, du kan vara den som får folk att garva, eller du kan vara den som folk tänker på när de är hungriga. För att du alltid har något litet extra göttigt i ryggsäcken.

Vill du ta det ett steg till, erbjud dig att fixa lunchen helt och hållet till en dag på berget. Gör då följande: inhandla baguetter, jordnötssmör, jordgubbssylt, banan och bacon. Bränn av baconet och släng sedan baguetterna i pannan och stek dessa i den gudomliga nektar baconet lämnat kvar. Bred på ett tjockt lager jordnötssmör på baguetthalvorna (en burk per baguette brukar räcka), dynga på sylten och skivad banan, dubba verket till en plats i paradiset med baconskivorna och smacka sedan ihop alltsammans och packa ner i ryggsäcken.

Du har nu tillverkat mackan som troligtvis dödade Elvis Presley. Succé! Även om nu Elvis inte åkte skidor förstås. Har du vänner som är vegetarianer kan du med ”fördel” byta ut bacon mot avokado, eller fejkon.

Om du inte tror att det här fungerar läs på lite om Pavlov och hans hundar.
Plingeling!
Åke

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

(Svar och åsikter är Åkes egna, och självfallet tar vi på redaktionen inte ansvar för något av det han slänger ur sig.)

Fråga Åke: tips till nybörjare på topptur


Aprilskämt i skidvärlden 2019


Fråga Åke: livet som slalomförälder


Text: Åke S. Kare • 2019-04-26
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen