Illustration: AIX Arkitekter

Artiklar

Fjätervålen satsar stort och hållbart

En liten skidort i norra Dalarna vid namn Fjätervålen har som ambition att bli Nordens modernaste, mest innovativa och hållbara fjälldestination.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-20 Uppdaterad 2019-05-20

Om du inte har hört talas om Fjätervålen innan så är det hög tid nu. Här finns det fyra liftar som ger tillgång till 317 fallhöjdsmeter åkning och Dalarnas högsta skidbacke. Tidigare har anläggningen ägts av 400 privatpersoner, men i januari 2018 gick byggföretaget Serneke Group in som ny delägare. I Samband med det har Fjätervålen AB nu tagit fram en ny och väldigt ambitiös utvecklingsplan där de profilerar sig som en av landets mest progressiva skidorter när det kommer till hållbarhetsmål.

”Fjätervålen skall utvecklas med långsiktigt hållbara lösningar i fokus. Ambitionen är att blir Nordens mest hållbara fjälldestination och en innovativ testbädd för hållbart byggande.”

Fjätervålen satsar stort och hållbart
Foto: Fjätervålen

Så lyder den nya visionsplanen som presenterades under våren 2018. Syftet är att förbättra verksamheten och upplevelsen för besökare året runt genom att bygga nytt både på fjället och förändra byn från grunden. Men det ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt.

Förnyelsebara och lokala energikällor i form av sol, vind och vatten ska utnyttjas och det ska vara fokus på lokalt producerade råvaror och minskade transporter. Byns utformning ska vara genomtänkt och främja hållbara transportsätt som gång, cykel, skidor eller buss för att besökare inte ska vara beroende av bil.

Fäbodar, falu rödfärg, kurbits och Älvdalens arv med träbyggnadskonst har agerat inspirationskälla när arkitekterna skissat på Fjätervålens nya profil och ambitiösa byggplaner. Vid det planerade torget med bykänsla kommer anläggningens flaggskepp att placeras – en restaurangbyggnad med en konstruktionslösning helt i trä, som är tänkt som en ikon för den innovativa och progressiva miljöprofilen.

Fjätervålen satsar stort och hållbart
Det nya Fjätervålen. Illustration: AIX Arkitekter

Utöver ansiktslyftet i byn så planeras även flera nya liftar och nedfarter samt en toppstuga uppe på fjället. Det nya Fjätervålen kommer att byggas i etapper fram till 2028 och prislappen är beräknad att landa på omkring fyra miljarder kronor. Förhoppningen är att inleda exploateringen under 2019 med ett nytt elljusspår för längdskidåkning, för att därefter bygga den nya liften om ett år inför vintern 2021, följt av bygget av det nya hotellet året efter det.

Vid årsskiftet fanns fortfarande förhoppningen att det stora projektet skulle vara igång redan nu i sommar, men riktigt så snart blir det inte.

När det gäller den nya gondolliften och det stora hotellbygget hinner vi inte få alla de nödvändiga tillstånd på plats för att börja bygga redan i vår, förklarar anläggningschefen Hans Ericsson.

Det innebär att premiäröppningen av det nya Fjätervålen inte krockar med lanseringen av Sveriges nyaste skidanläggning och grannorten Idre Himmelfjäll som öppnar i december.

Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll


Ny skidort på gång i Kanada


Idre Fjäll är först att öppna för skidåkning


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-20
ArtiklarSkidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen