Emma Dahlström byter riktning på karriären. Foto: Daniel Bernstål

Artiklar

Skidsnack – månadens skidnyheter i juni

Hettan har tagit sitt grepp om landet men inte stannar skidsverige upp för det. Här kommer månadens svalkande sammanfattning av skidrelaterade nyheter.

Text: Gabriella Edebo • 2019-06-30 Uppdaterad 2019-06-30

Emma Dahlström avslutar tävlingskarriären

Skidsnack - månadens skidnyheter i juni
Emma med bronsmedaljen på X Games. Foto: Bildbyrån/Pressrelease

Landslagsåkaren i freeski Emma Dahlström har vunnit den totala världscupen i Big air och slopestyle två gånger, plockat hem två X Games-medaljer, ett VM-silver och deltagit på två OS. I världscupen har hon samlat på sig sammanlagt fjorton pallplatser genom åren, varav fem vinster, sex andraplatser och tre tredjeplatser.
De senaste två säsongerna har dock en segdragen korsbandsskada ställt till det och gjort att Emma inte kunnat göra den comeback hon hoppats på, och nu har hon bestämt sig för att lämna tävlandet bakom sig och istället fokusera på andra delar av skidåkningen.
Förhoppningsvis kommer knät, som krånglat ett tag, fungera bättre under kommande vinter och då ser jag fram emot att kunna filma under ett par säsonger. Jag känner att jag har mer att ge där och ser fram emot att kunna ge den delen av min skidåkning mer tid, säger Emma i ett pressmeddelande från Skidförbundet.

Stryn har stängt

Den norska sommarskidorten Stryn lyckades bara hålla öppet i knappt en månad innan snötillgången var så låg att liften fick stängas av för denna säsong. För den skidsugna har dock skidorterna Folgefonna och Juvasshytta i Norge fortfarande öppet.

Idre Himmelfjälls pistkarta

Sveriges nyaste skidort premiäröppnar den 17 december och tidigare i veckan presenterade anläggningen sin initiala pistkarta. Fler pister, liftar och byggnader kommer att tillkomma allt eftersom, men till den allra första säsongen kommer att finnas åtta liftar, varav en 6-stolslift, och 18 nedfarter där majoriteten är blå och gröna backar, med tre av rödmarkerade pister. Den längsta fallhöjden på berget är 323 meter och toppen är belägen på 872 meter över havsnivå. Om 15-20 år när anläggningen beräknas vara färdigställd ska det finnas över 20 000 bäddar och berget ska erbjuda ett 50-tal nedfarter.

Skidsnack - månadens skidnyheter i juni

Skimo-kommitté

Det Svenska Klätterförbundet har påbörjat en satsning för att utveckla skidalpinismen i landet och vill därför bilda en  ta fram en skimokommitté. Därför bjuder de in alla som sitter på mycket kunskap och intresse kring ämnet till Åre torsdagen den 1 augusti för att diskutera och planera sportens framtid i Sverige. Det kommer även att finnas möjlighet att deltaga via länk. Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Kläppen expanderar

Ett nytt lägenhetshotell ska stå klart redan till i vinter och inför säsongen efter det ska ett helt nytt skidområde på berget öppnas upp. Kläppen Syd öppnar med en sprillans ny sittlift och fem nedfarter till vintern 2020/2021 och på sikt ska antalet pister ökas till det dubbla från dagens 37. Läs mer om satsningen här.

Kläppen bygger nytt skidområde

Peyben stannar på marken

Silvermedaljören på X Games Real Ski i vintras Pär ”Peyben” Hägglund har bestämt sig för att sluta flyga av miljöskäl. Utan att sitta med ett absolut facit vågar vi ändå säga att han är en av de första stora profilerna inom skidåkarkretsar som tagit det steget (och berättat om det på sociala medier).

Ett inte så fossilfritt VM

Dagens Nyheter rapporterar att arrangören av alpina VM i Åre i februari har fällts för vilseledande reklam efter att det marknadsförts som ett ”fossilfritt VM”. En privatperson ska enligt uppgift ha anmält rubriken till Reklamombudsmannen och menade att påståendet uppfattas som om mästerskapet skulle vara helt fossilfritt, när så inte var fallet.

Inget OS till Stockholm Åre 2026

Skidsnack - månadens skidnyheter i juni

Många tunga svenska namn med både idrottare, statsminister och kungligheter inblandade var på plats i Lausanne när den Internationella Olympiska Kommittén röstade om vilken ort som får arrangera Vinter-OS 2026. Men trots en ambitiös kampanj för regionen Stockholm Åres räkning föll valet på Italien och Milano Cortina.

Hemavan fortsätter att bygga ut

De senaste åren har det satsats stort i Hemavan med investeringar på omkring 130 miljoner kronor i form av en nu gondol, topprestaurangen Björk och en värmestuga, nytt snöläggningssystem och belysning i backen. Nu fortsätter satsningarna med bygget av en ny knapplift i för att ge bättre tillgång till skidområdet för boenden i anläggningens östra delar samt 1200 nya bäddar i den så kallade Gondolbyn.

Peaks VD åker Bec des Rosses

Innan finalen av Freeride World Tour i Verbier ägde rum i vintras passade den nya VDn på en av tourens sponsorer Peak Performance på att köra ett föråk och känna lite på förhållandena. Hur många chefer känner du som åkt den omtalade och snorbranta nordsidan på Bec des Rosses egentligen? Lite creddigt ändå.

Skidsnack - månadens skidnyheter i juni
VDn på Peak Performance Sara Molnar shreddar Bec. Foto: Freeride World Tour

Filmer

Melvin Seliberg
Säsongsedit från det 9-åriga framtidshoppet i parken.

Jesper Tjäder på kraftverkets tak
Copenhill, alltså plastbacken ovanpå ett värmeverk i Köpenhamn, öppnar snart för allmänheten, så Jesper passade på att kvalitetstesta gliden innan premiären.

KM Days i Chamonix

Dunderduon Kajsa Larsson och Malou Peterson drog ner tempot en aning på sin webbserie denna säsong och satsade på lite färre men mer genomarbetade avsnitt från flera delar av skidvärldens hörn. Dock visar det sig att planering och väder inte alltid samarbetar fullt ut, som när de skulle göra feta åk i Chamonix i det senaste avsnittet.

Slush och glass
Bröderna Regnér och resten av grädden på toppen av Åres glassigaste skidåkare gör det mesta utan en solig och slaskig vårdag på Skutan.

Skidsnack – månadens skidnyheter i maj


Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll


Köpenhamns nya plastbacke


Text: Gabriella Edebo • 2019-06-30
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen