Foto: Lars Thulin

Artiklar

Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris

Niehku Mountain Villa i Riksgränsen har fått ta emot ett pris från UNESCO för världens bästa hotellinteriör, trots konkurrens mot lyxhotell världen över.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-21 Uppdaterad 2019-09-21
Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris
Foto: Mattias Fredriksson

FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation UNESCO (förkortning för United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) delar varje år ut priser inom arkitektur och design i Paris under namnet Prix Versailles.

Tidigare i veckan fick representanter från Niehku Mountain Villa i Riksgränsen ta emot priset för världens bästa hotellinteriör. Det lilla exklusiva hotellet byggt i ruinerna av ett gammalt lokstall som invigdes i mars 2018 vann i konkurrens mot lyxhotell i Oman, Brasilien, Malaysia, USA och Kina, och är den första Skandinaviska hotellet som att ta emot priset.

Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris
Foto: Mattias Fredriksson
Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris
Foto: Emma Piesse

– Niehku, betyder ”dröm” på nordsamiska och sedan hotellet invigdes i mars 2018 är resultatet långt bättre än vad vi någonsin hade kunnat drömma om, säger hotellchef och medgrundare Patrik Strömsten, prisbelönt sommelier och dedikerad skidåkare.

Det lilla och exklusiva boutiquehotell med 14 dubbelrum har lyckats skapa en unik interiör med mycket lokala naturmaterial i kombination med fjällupplevelser och gastronomi i världsklass. Niehku drivs av de två sedan länge lokala skidåkarna Jossi Lindblom, certifierad bergsguide, som är aktivitetsansvarig samt Patrik Strömsten, prisbelönt sommelier, som driver hotellet med dess kulinariska kök och välfyllda vinkällare.

– Vi är väldigt stolta över att få ta emot UNESCO:s Prix Versailles, som är ett verkligt internationellt erkännande, fortsätter Patrik.

Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris
Foto: Lars Thulin
Lyxhotellet i Riksgränsen vinner designpris
Grundarna Jossi och Patrik. Foto: David Carlier

Både interiör och exteriör har inspirerats av det gamla lokstallet såväl som naturens material och färger. Nordsamernas kultur och tradition har också en given plats i Niehku Mountain Villa.

– Platsen är historisk. Här stannade ångloken som trafikerade Malmbanan mellan Kiruna och Narvik för underhåll i lokstallet. Detta är en viktig del av hotellets historia och koncept, säger designbyråns kreative chef Erik Nissen Johansen.

Motiveringen till UNESCO Prix Versailles är att man lyckats kombinera kultur och konstnärlighet med ekonomiska och kommersiella intressen.

– Sverige erbjuder naturupplevelser i världsklass och vi ville matcha det med ett hotell som håller lika hög standard, säger Erik Staxäng, ordförande för fastighetsbolaget Polarexpressen, som äger Niehku Mountain Villa.

Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat


Drömhotell planeras i Riksgränsen – erbjuder heli-skiing


Skidsnack v37: Skandinaviens bästa skidort


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-21
ArtiklarHotellRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen