Foto: Fail Resorts

Artiklar

Vail Resorts utmanar Skistar – vill köpa Åre

Den nordamerikanska skidortsjätten Vail Resorts har lagt ett bud på Skandinaviens största skidort Åre för att utöka sitt liftkort Epic Pass till fler länder.

Text: Åka Skidor • 2020-04-01 Uppdaterad 2020-04-01

OBS vänligen lägg märke till datumet denna artikel publicerades innan du läser vidare.

Den nordamerikanska jätten Vail Resorts som äger majoriteten av skidanläggningar i USA vill förvärva marknadsandelar i Skandinavien och passar på att lägga bud på skidorter nu mitt under rådande ekonomiska kris orsakat av coronaviruset och en säsong avslutad i förtid.

Åre ska bli skandinaviens version av Vail och locka gäster från Nordamerika med det beryktade liftkortet Epic Pass. 

Vail Resorts utmanar Skistar - vill köpa Åre

Enligt uppgift har Vail Resorts lagt ett skambud på Åre, motiverat med att anläggningen har stora brister framförallt med tanke på den förfallna kabinbanan. Att Åre länge var en av få skidorter i världen som fortfarande höll öppet trots rådande pandemi ses däremot som en värdefull tillgång och bevis på vinstdrivande förmåga till varje pris.

Vail säger sig inte vara intresserade av någon annan av Skistars orter, framförallt inte St Johann i Österrike som de hänvisar till som “not even close to enough epic”, i alla fall inte med tanke på att St Anton redan ingår i deras liftkort. Angående Sälen säger Vail bara att de inte ser någon poäng att investera i mark som är bäst lämpad för parkeringsplatser.

Vail Resorts utmanar Skistar - vill köpa Åre

Åre anser de däremot har potential att bli “Skandinaviens Vail” och förhoppningen är att man ska kunna lobba för en fortsatt stängd gräns mot Norge och istället kunna satsa på fler turister från framförallt Nordamerika och Ryssland. 

Vail Resorts är kända för att ha världens dyraste pris på liftkort med över 200 amerikanska dollar för en dag under högsäsong på flera av sina orter, så priserna även i Åre kommer såklart att justeras för att matcha det.

Vail Resorts utmanar Skistar - vill köpa Åre

Åre kommer framöver att ingå i Vails multiliftkort Epic Pass som gäller på en rad skidorter världen över, och man räknar med att kunna locka tiotusentals liftkortsinnehavare till Åre. Med största sannolikhet kommer köområdena vid samtliga liftar behöva byggas ut för att öka kapaciteten för köbildning i äkta Vail-anda. Se nedan bild från Vail i vintras för referens.

Vail Resorts utmanar Skistar - vill köpa Åre

Planer på att Åre ska få en egen flygplats med direktflyg från storstäder i både Europa och resten av världen är självklart på gång, eftersom skidanläggningen i nuläget “ligger lite off”. Att ersätta tågrälsen med en landningsbana och göra om Holiday Club till en flygterminal är den preliminära planen.

Det finns i nuläget inga bekräftade uppgifter på om fler anläggningar i landet har kontaktats av Vail Resorts ännu men med tanke på den ekonomiska uppförsbacke som coronaviruset innebär vore det inte omöjligt att mindre oberoende orter som Kittelfjäll, Riksgränsen, Kläppen, Stöten, och Funäsfjällen kan bli aktuella för uppköp. 
Det cirkulerar även rykten om att Abisko ska bli en lyxskidort och döpas om till Northern Lights Ski Resort.

Åka Skidor och Freeride.se slås ihop


Skidsnack v13 – ljusglimtar i en inställd vinter


Aprilskämt i skidvärlden 2019


Text: Åka Skidor • 2020-04-01
ArtiklarNyheterÅreVail

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top