Foto: Fondazione Montagna sicura

Artiklar

Glaciär på Mont Blanc nära kollaps

Delar av Courmayeur på den italienska sidan av Mont Blanc fick evakueras denna vecka efter att varma temperaturer fått en av glaciärerna farligt nära en kollaps.

Text: Gabriella Edebo • 2020-08-09 Uppdaterad 2020-08-09

Efter den senaste tidens värmebölja över de centrala delarna av Europa har experter noterat att en av glaciärerna på den italienska sidan av Mont Blanc / Monte Bianco är oroväckande nära kollaps. 

Glaciär på Mont Blanc nära kollaps

Glaciären Planpincieux belägen i Mont Blanc-massivet strax nordöst om toppen av Centraleuropas högsta berg har den senaste veckan börjat flytta på sig oroväckande snabbt. 

Myndigheterna i Courmayeur valde då att evakuera dalgången nedanför av rädsla för att kring 500 000 kubikmeter is riskerade att lossna från glaciären och braka ner i Val Ferret.

Omkring 75 personer, majoriteten turister, evakuerades från byn och närliggande bergshyttor i torsdags och vägen in i dalgången stängdes. 

Glaciär på Mont Blanc nära kollaps

Idag söndag hade förhållandena stabiliserat sig så pass att permanentboende tilläts återvända till sina hem tillsvidare. Dock kommer glaciären även fortsättningsvis vara under skarp bevakning för att säkerställa att vistelse i dalen ska kunna ske förhållandevis riskfritt.

Timelaps på glaciärens rörelser under juli månad 2020:

Se en närmare titt på glaciären från helikopter:

Extrem klassiker – Aiguille du Midi


Världens bästa skidåkning: Courmayeur


Klimatsmart topptur med tåg i Norge


Text: Gabriella Edebo • 2020-08-09
ArtiklarNyheterCourmayeurItalienKlimatMont Blanc

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen