Glaciär på Mont Blanc nära kollaps
Foto: Fondazione Montagna sicura

Glaciär på Mont Blanc nära kollaps

Delar av Courmayeur på den italienska sidan av Mont Blanc fick evakueras denna vecka efter att varma temperaturer fått en av glaciärerna farligt nära en kollaps.

Efter den senaste tidens värmebölja över de centrala delarna av Europa har experter noterat att en av glaciärerna på den italienska sidan av Mont Blanc / Monte Bianco är oroväckande nära kollaps. 

Glaciären Planpincieux belägen i Mont Blanc-massivet strax nordöst om toppen av Centraleuropas högsta berg har den senaste veckan börjat flytta på sig oroväckande snabbt. 

Myndigheterna i Courmayeur valde då att evakuera dalgången nedanför av rädsla för att kring 500 000 kubikmeter is riskerade att lossna från glaciären och braka ner i Val Ferret.

Omkring 75 personer, majoriteten turister, evakuerades från byn och närliggande bergshyttor i torsdags och vägen in i dalgången stängdes. 

Idag söndag hade förhållandena stabiliserat sig så pass att permanentboende tilläts återvända till sina hem tillsvidare. Dock kommer glaciären även fortsättningsvis vara under skarp bevakning för att säkerställa att vistelse i dalen ska kunna ske förhållandevis riskfritt.

Timelaps på glaciärens rörelser under juli månad 2020:

Se en närmare titt på glaciären från helikopter:

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!