Världens bästa skidåkning: Courmayeur
Helbronner, mäktigast 
i Alperna. Foto: Mattias Fredriksson

Världens bästa skidåkning: Courmayeur

Åka Skidors 17 favoriter: Courmayeur. En skön mix av stora berg,
livsnjuteri på italienska och 
grym skidåkning, på sydsidan 
av Monte Bianco.

Det här är en av Åka Skidors 17 favoriter från när vi hösten 2017 bad ett gäng av våra mest ärrade medarbetare att ta fram sina personliga favoriter bland världens skidorter. Varsågod, det här ett subjektivt facit till världens bästa skidåkning, utan inbördes rangordning.

Alla skidorter hittar du under taggen #resguide och #världens bästa skidåkning.

Courmayeur | Italien


En skön mix av stora berg,
livsnjuteri på italienska och 
grym skidåkning, på sydsidan 
av Monte Bianco.

Jag spenderade en vinter för några år sedan i Courmayeur. En doldis på södra sidan Mont Blanc, bara 20 minuter från Chamonix. Eller, egentligen inte särskilt dold. Kanske snarare fokuserad på en annan målgrupp än de som letar djupsnö och pillowlinjer. Det märks ganska tydligt i byn. Den lokala skidklubben heter "Porsche Ski Club", byns huvudgata kantas av märkesbutiker för Cartier och Rolex och i gatans skyltfönster är exklusiva pälsar vanligare än trippelventilerade funktionsjackor. Vid första anblicken kan man tro att Courmayeur endast passar den som gillar solskensåkning i glassiga pister och mer än lovligt tighta spandexbyxor. Den med näsa för lössnöpotential låter sig dock inte luras av fasaden. Bredvid soldränkta pister och proseccoserveringar gömmer sig riktigt bra offpist.

"Sydsidan av Monte Bianco. Stort och mäktigt. Högalpin åkning på riktigt."

Ner i dalgången mot Mont Blanc finns skogsåkning som är av en annan värld. Fantastisk terräng. Gles, brant lärkskog som bjuder på en buffé av pillows och klippor i alla möjliga storlekar. Sluttningen varierar naturligt och är lätt att läsa av. Området är dessutom utrustat med ett gäng effektiva stolliftar. Varva så länge benen orkar.


Det finns även riktigt bra högalpin åkning i systemet. Från den minimala översta kabinen kan man åka runt systemet, tillbaka mot Mont Blanc. Där finns varierad terräng med gott om kortare branter, klippblock och öppna fält. Lekfullt och kul. Så småningom kommer man ner till skogen. Branta ryggar, glest beväxta med enstaka lärkträd. Helt löjligt bra. Är det få spår inne i liftsystemet, är det i regel ännu färre spår här.

Monte Bianco. Foto: Mattias Fredriksson

Vill man upp på högre höjder ligger Helbronner på andra sidan bilvägen. Sydsidan av Monte Bianco. Stort och mäktigt. Högalpin åkning på riktigt. Åkningen ligger på sydsida med stark solpåverkan och är bitvis exponerad, en guide är därför att rekommendera. Stick in huvudet på "Café delle Guide" nere på byn. De hjälper gärna till över en espresso.

Courmayeur brukar få förbannat mycket snö när sydstormarna rullar in. Den fuktiga luften tar sig inte över Mont Blanc massivet utan bildar något av en meteorologisk trafikstockning, och all snö dumpar på den italienska sidan. Då en stor del av offpiståkningen i systemet ligger nordvänd och solskyddad håller sig snön ofta bra länge, även om det går lång tid mellan snöfallen. Det faktum att knappt någon åker offpist gör att snön håller ännu längre. Just de dagar då snön vräker ner som mest brukar det komma över några billaster långhåriga Chamonixbummare genom tunneln, men annars är det få som letar sig utanför pisterna. I Courmayeur råder ingen puderhets.


Man bör också räkna in att stället ligger i Italien. Byn har alpernas bästa pizza och hyttorna på berget serverar mästerlig cappucino under 3€. Italienarna kan det där med livsnjutande.

Ironiskt nog är kanske anledningen till att Courmayeur förblivit så okänt, just att det ligger så nära Chamonix. Den alpina världens huvudstad liksom suger upp all uppmärksamhet, och de flesta fort-sätter dit. Nåja. Jag klagar inte. Låt dem fortsätta. Jag stannar gärna i Italien.

La Privé serverar 
Alpernas bästa stänkare. Foto: Mattias Fredriksson

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!