Bild: Unsplash / Ricardo Gomez Angel

Artiklar

23-årig skidåkare omkom i lavin i Engelberg

Tre lokala skidåkare drogs i måndags med i en lavin centralt i Engelbergs liftsystem. En av dem begravdes och avled på olycksplatsen.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-08 Uppdaterad 2020-12-08

På förmiddagen igår utlöste skidåkare en lavin i Engelberg. Hela sällskapet var 5 personer i åldern 22 – 24år. Tre av skidåkarna drogs med i lavinen. Två av dem kunde frigöra sig själva efter att snömassorna stannat. Den tredje skidåkaren begravdes och kunde hittas efter sökning. Trots omedelbara upplivningsförsök avled 23-åringen på platsen enligt lokal polis. Även de två andra skidåkarna som drogs med i lavinen drabbades av skador och fick föras till sjukhus. 

Lavinen utlöstes i området Schlechtesmatt, beläget centralt i skidområdet under Stand-kabinen. Efter att det kommit stora mängder snö på kort tid hade liftarna på Titlis stängt på söndagen. På måndagen öppnade liftarna på Titlis. Sikten var fortsatt dålig. Lavinprognosen för måndagen var enligt schweiziska SLF satt till nivå tre av fem. 

Den avlidne skidåkaren var erfaren skidåkare uppvuxen i byn och hade god lokalkännedom. Händelsen har drabbat skidåkarbyn hårt. 

Stora snöfall tidigt på säsongen är ofta kopplade till förhöjd lavinrisk. Innan snöbasen byggs upp är lavinrisken ofta större då tunnare snöskikt lättare blir instabila, i synnerhet vid stora snöfall. Samma princip gäller såväl i Alperna som i våra skandinaviska berg. Händelsen i Engelberg kan förhoppningsvis tjäna som en dyrköpt påminnelse för andra inför den stundande vintern. 

23-årig skidåkare omkom i lavin i Engelberg
Lavinprognosen för dagen. Engelberg ligger i den orange-färgade området. Bild: slf.ch

Åka Skidor Podcast #4: Säkerhet på berget med Erik Ehrner


Åka Skidors bergskunskap del 1: FACETS & mänskliga faktorer


Åka Skidors bergskunskap – intro


Text: Peter Nilsson • 2020-12-08
ArtiklarEngelberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen