Bra ös på alla håll och kanter. Foto: Darren Hamlin

Friåkning

Premiärsuccé för All Mountain Masters

24-26 mars i år var det dags för första upplagan av All Mountain Masters (AMM) i Åre/Duved. Det blev minst sagt lyckat med fantastiska väderförhållanden, 139 deltagare och närmare 1000 personer i publiken.

Text: Åka Skidor Foto: Darren Hamlin • 2023-05-05 Uppdaterad 2023-05-05

All Mountain Masters startades av Åre SLK Freestyle där flera professionella skidåkare är aktiva ledare, bland annat Henrik Windstedt, Sverre Liliequist och David Kantermo. 

Gänget bakom AMM hade som ambition att skapa en aktivitetshelg för barn och ungdomar, snowboard och skidåkare, tjejer och killar, där åkglädje inom park och freeride är den gemensamma nämnaren.

– Jag är otroligt glad att vi blev så många redan första året! Parkdelen var grym med massa ös i högt tempo, friåkningen visade att framtiden till FWT minst sagt är säkrad. Jag kommer mest komma ihåg alla stora leenden på de som satte nya trick på söndagens kickbygge, och peppen som fortfarande genomsyrar vår kultur. Vi är inkluderande, det är fokus på gemensam utveckling och inte individuella resultat och vi berömmer varandra. Att det sprids även till den yngre generationen är något jag är mycket stolt att se, säger David Kantermo.

Mr Kantermo hugger i. Foto: Darren Hamlin

Fredagen startade med ett åkarmöte i Rödkullen där tävlingsformat och bedömningkriterier gicks igenom och där tävlingens domare presenterades, domarna för slopestylemomentet var Ari Gutierrez Parra, Maximilian Selbekk, Niklas Höiem och Morten Grape för skidåkarna och Adde Sixtensson och Cody Bramwell för snowboard.

Eftermiddagen och kvällen bjöd sen på grym åkning av alla deltagare som körde en stor session indelad i två heat.

Kvällen avslutades med riktigt bra häng; DJ, pizza, popcorn, rökmaskin och priser till de som på ett eller annat sätt utmärkt sig lite extra under kvällen, bland annat premierades ”Bästa kreativitet” och ”Bästa pepp”

AMM hade dom västjämtska vädergudarna på sin sida. Foto: Darren Hamlin

På lördagen arrangerades Freeridetävlingen i området Paradiset i Duved.

Åket inbjöd till kreativitet med utrymme för många olika linjeval som passar åkare på olika nivåer.

Domare här var Lovisa Rosengren och Wille Lindberg för skidklassen och snowboard dömdes av Cody Bramwell och Adde Sixtensson. 

Felix ”Felkan” Lundin och Julius Aspman, duon som bland annat är speakers på NM och Unrailastic höll låda under hela helgen.

Starwars möter disco på AMM:s efterdojja.

Lördagens tävling bjöd på grym stämning, strålande sol och imponerande åkning med flera dropp och trix på både naturliga och skottade kickar. 

Dagen avslutades med en stor fest och prisutdelning på Hamrestugan.

Förutom individuella vinnare i de olika klasserna delades även massor av specialpriser ut, och i varje klass fick vi en All Mountain Master – priset gick till den person som fick bäst sammanlagda resultat från de bägge dagarna. 

De första vinnarna av All Mountain Masters firar. Foto: Jenny Theolin

All Mountain Masters avrundades under söndagen med en rad olika aktiviteter.

Samtliga deltagare erbjöds att välja mellan bland annat en campdag med Sverre, kickbygge med David, topptur på Åreskutan, hoppning på Jumpyard och puckelsession. 

– AMM 2023 blev verkligen så som vi hoppats på, en grymt härlig helg för alla som gillar att ha kul på snö! Bra ladd av stora som små, fantastiskt pepp på start och en härlig avslutning med mycket garv och applåder. Vi hoppas att många deltagare kommer tillbaka 2024 och rockar loss med oss igen, säger Sverre Liliequist.

Även Johan Theolin, som projektlett AMM, var mycket över resultatet.

– AMM blev större än vad vi först skissat på, mer av en upplevelsehelg än en enskild tävling skulle jag säga. Det har vi våra partners att tacka för; Pucko, Helly Hansen, Kang Poles, Salomon, Inlandet, Åre Skidsport, Mountain Exklusive, JumpYard och Skistar Åre för. Utan deras stöd och engagemang hade AMM inte gått att genomföra på denna nivå, säger Johan Theolin.

Planeringen för nästa års AMM ska redan vara i fullgång och förhoppningen från arrangörerna är att kunna välkomna hela 200 deltagare vecka 11 i Åre. Vinnare All Mountain Masters 2023 

Skidor killar 2009 och äldre – Julian Hansson        

Snowboard killar 2009 och äldre – Hampus Bernsmed

Skidor killar 2010 – Leo Liliequist               

Snowboard killar 2010-2012 – Mio Weiss               

Skidor killar 2011-2012 – Loke Flodström               

Snowboard tjejer 2001 – 2012 – Betty ström 

Skidor tjejer 2009 och äldre – Ebba Erngren   


Text: Åka Skidor Foto: Darren Hamlin • 2023-05-05
ArtiklarAll Mountain MastersAMMåreåre slk freestyleDavid KantermoDuvedFriåkningHenrik WindstedtJämtlandjuniorSverigeSverre LiliequistVästjämtland

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen