Chefredaktören döljer skrattet. Foto: Joel Sjögren

Ledare

Ledare: Hur är ditt åk?

Är din skidåkning som en fjällbäck? Eller som ett skratt? Hur är din skidåkningen när den är som bäst, undrar chefredaktör Niclas Sjögren.

Text: Niclas Sjögren • 2023-11-26 Uppdaterad 2023-11-24

Det finns nog inte riktigt lika många sätt att se på skidåkning som det finns skidåkare. Men det finns otaliga aspekter att förhålla sig till detta att kontrollerat falla utför ett berg med snö på.

När jag tidigare i år pratade med Kaj Zackrisson, en av skidvärldens mest peppade skidåkare, lät han förstå att hans skidåkning är som bäst när han »åker som vattnet i en fjällbäck«.

Känn på den tanken ett tag.

Har ni varit med om att skidåkning känts så? Gott. Då är vi på samma våglängd.

Många fler har sagt mer eller mindre filosofiskt hållbara aforismer om utförsåkning.

Kaj Zackrisson åker som vattnet i en fjällbäck. Foto: Kyle Meyr

Ingemar Stenmark menade att det bara var att åka. Varken mer eller mindre men ändå tänkvärt. Låt mig nämna några fler.

»Skidåkning är världens bästa tidsfördriv.« – Glen Plake

»Jag tror att det viktigaste med skidåkning är att ha kul. Har du kul blir allt enkelt.« – Lindsey Vonn

»Skidåkning i puder är inte kul. Det är livet, levt till fullo, livet levt i en gnista av verklighet.« – Dolores LaChapelle

»Livet är som skidåkning. Precis som med skidåkning är målet inte att komma till slutet av backen, utan att få en massa bra åk innan solen går ner.« – Seth Godin

»Skidåkning är det näst bästa efter att ha vingar.« – Oprah Winfrey

Lindsey Vonns motto är ”Jag tror att det viktigaste med skidåkning är att ha kul. Har du kul blir allt enkelt”. Ifjol körde hon Hahnenkamm i mörker. ”Kul”.

Jag skulle kunna fortsätta med några tusen tecken till om hur fantastiskt det är med utförsåkning men väljer att avsluta med ett citat från en gammal Åka Skidor-utgåva.

I något av numren i slutet av 1970- eller i början av 1980-talet, om jag minns rätt, beskrev dåvarande chefredaktören Rolf Skjöldebrand skidåkning.

Han menade att ”skidåkning ska vara som ett skratt”. Det köper jag och tycker är otroligt träffande. Som ett bubblande skratt som överrumplar mig.

Fundera gärna på vad skidåkning är för dig, nästa gång du står där och ryser av vällust med frostbitna kinder och syra i låren. Är din skidåkning som en fjällbäck? Eller som ett skratt?


Text: Niclas Sjögren • 2023-11-26
ArtiklarÅka SkidorGlen PlakeIngemar StenmarkKaj ZackrissonledareLindsey VonnNiclas Sjögren

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen