Obergurgl i Ötztal. Prickar man sol efter snöfall så finns här tillräckligt med ytor för evigt liv i puderhimlen.

Alperna

Rariteter under radarn – 7 favoriter i Alperna

Vi frågade en av våra mest beresta medarbetare, Henrik Hultberg, om hans mindre omtalade favoriter i Alperna.

Text: Henrik Hultberg • 2023-12-08 Uppdaterad 2024-04-29

1. Crevacol, Italien

Två långa stolliftar värda sin träsmak och man får en av Aostadalens bästa lärkskogar att leka skogsskidåkning i.

Här, granne med topptursparadiset runt klostret vid Stora Sankt Bernhardspasset, hittar du en mångfald av lekfulla åk rätt ner på solig sydsida.

Just solen är ju emellanåt även sydsluttningens sabotör, så pricka ännu hellre in ett lågtryck med tillhörande dump.

När höglänta snösäkra grannar som Cervinia och La Thuile bjuder på white-out eller stängt för vind, så tar den listige friåkaren bilen en halvtimme från Aosta upp till Crevacol, och kör ospårat hela dagen i stället.

2. Vals, Schweiz

De flesta åker till Vals för att vila upp sig på spa-hotellet och bada i termalvatten, dinera och hångla en helg.

När vi drog hit så avslutade vi förvisso skiddagen med helande dopp i den varma poolen, men inte förrän vi fått oss ett antal tusen höjd i skidbenen.

Från toppen Vals 3000 har du nämligen smått magnifika 1700 höjdmeter ner till byn.

I den kalla januarisnön valde vi ett antal fina linjer ner mot den stora dammen, på runda dryga kilometern höjd per åk.

För den vågade och skillade med lokalkännedom eller med en lokal guide i täten så finns även stora branta åk ner i skuggan på baksidan. Men räkna med taxi för att komma tillbaka hem till byn.

3. Argentera, Italien

Vid de maritima alpernas sista kedja innan Medelhavet, längst upp i Valle Stura och på gränsen till Frankrike ligger den bedagade och för ögat daterade lilla skidorten Argentera.

Bersezio heter byn, bra att veta så man inte råkar köra förbi i all hast. En gammal tvåstol snurrar upp skidåkare på nordsidan genom vad som synes en oändlig lärkskog i alla riktningar.

Vi prickade in vinterns dump här för några år sen och vi var ensamma i den perfekta skogen, så när som på tre finska snowboardare.

Väl på toppstationen är det bara att skråa ut både höger eller vänster och välja sin egen linje, och det räcker och blir över för många dagar.

Ytterligare en släplift tar er upp ovan den magiska lärkskogen för ännu fler stora åk och toppturer när sikten är god.

UPPDATERAT: Argentera har liftarna tyvärr slutat snurra permanent, så vill du nyttja området är det hudar på som gäller.

Lärkträden är placerade med perfekta avstånd för att kunna bränna på stort ner genom skogarna i Argentera. Kommer ovädren in från syd är Argentera med sin höjd ett av de ställen som får störst dump först.

4. Rigi, Schweiz

När det blir för trångt med freeriders på Titlis drar mr Engelberg himself, Johan Andersson, runt hörnet och hälsar på sin kompis liftbolagschefen på Mount Rigi vid Vierwaldstättersees strand.

Bergsmassivet består av ett antal kabiner, släpliftar och bergbanor, för att komma upp bland vackra vyer och sluttningar. Hit upp åker turistgrupper mest för att avnjuta den vackra utsikten, åka kälke och lätt piståkning.

Men det är när snön faller stort, som berget förvandlas till ett veritabelt offpist-paradis.

Utsikten över sjön med de branta omgärdande klippväggarna påminner plötsligt väldigt mycket om herr Anderssons fjordnära sommarhäng i Stryn i Norge. Inte konstigt att man drar hit med andra ord…  

Johan Andersson åker ospårat på ängarna i Rigi. Foto: Frédéric Füssenich

5. Obergurgl, Österrike

Sölden är centralorten med den stora åkningen och känt för sitt röjiga nattliv. Lätt hänt att man inte inser att Ötztal fortsätter en dryg mil till upp i dalen.

På imponerande 1930 möh vilar den lilla kompakta byn vid vägens slut.

Här uppe finns inga stökiga skogar som hindrar skidåkaren från att åka överallt på berget. Lättillgänglig offpist i alla väderstreck. Bra att ha koll på geografin, det är ett relativt stort område, sammanbundet med grannen Hochgurgl.

Obergurgl är förvisso inte en helt okänd ort och lockar många åkare, men ofta hittar man ospårat utanför de många långa och roliga pisterna, och på Nederhütte levereras klassisk tyrolsk afterski precis som vi vill ha den.

6. Prali, Italien

Ännu ett dolt lärkträdsparadis i italienska alperna. Snurra längs smala serpentinvägar från Turin en timme rätt upp i västalpen och du landar i den lilla mysiga byn Prali.

Enligt regelboken för gömda puderpärlor så gäller även här utbudet; ett par trötta gamla liftar som vevar upp er på berget.

Men det är bra, då kommer man ner i varv och hinner ta in de stora vyerna och spotta de bästa linjerna.

Här finns otaliga lekfulla åk. Man startar uppe på böljande öppna fält och sen brantar det på ner genom en perfekt gles lärkskog.

Bara att loopa tills låren brinner, och sen ramla in på den lokala trattorian Nido del Orso för ett glas, ett kilo tortellini och en säng för natten. Allt till 60-talspriser.

Pralinernas pralin, Prali.


Prali bjuder ofta på ospårat puder i flera dagar, ibland veckor efter snöfall.

7. Bonneval-Sur-Arc, Frankrike

Längst upp i den långa Mauriennedalen så slutar vintervägen i sista byn; Bonneval-sur-Arc. Mitt i nationalparken Vanoise.

Ändå möts vi av skyltar tillhörande en hel radda klassiska brittiska tour operators. Men av någon engelsman i den lättillgängliga offpisten syns intet.

Vår lokale franska skidkompis visar oss till de stora åken. Vi har fullt upp att hinna med alla de längsta och finaste reporna på en full dag.

Vi ser blott ett fåtal andra friåkare utanför pisterna. Här finns att göra. Smacka på stighudarna och du har uppslag för en hel säsong.

I närheten ligger flera små pärlor på rad att betas av, som till exempel Val Cenis och La Mongie, och flera därtill. Bara att börja planera roadtrippen. 


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Henrik Hultberg • 2023-12-08
AlpernaArtiklarSkidorterAlpernaArgenteraBonnevalBonneval Sur ArcCrevacolFrankrikeHenrik HultbergObergurglÖsterrikeresetipsResorRigiSchweizSkidåkningSkidresorVals

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen