Moa Wärvik, the hardest working woman in snowbiz. Foto: Lin Ivarsson

Prylguide

Skidtest 23/24: Breda damskidor för stora åk

Här har du vapnen för den, enligt många, ädlaste formen av utförsåkning – den där du åker så stort som berget, Ullr och ditt mod tillåter.

Text: Billy Söderin • 2024-01-07 Uppdaterad 2024-01-05


Åka Skidor tackar

Tack alla stryktåliga, noggranna, smått savanta, underbara teståkare, ni är grymma. 

Tack till Sveriges skidleverantörer för att ni alltid finns där.

Skidtestet 23/24 har gjorts i samarbete Mammut som varit väldigt bjussiga och lånat ut både kläder och lavinsäkerhetsutrustning. Tusen tack för det.

Armada ARW 116 JJ

Mått 139-116-135 mm
Längder 165, 175,185, 192 cm
Radie 18 m @ 185 cm
Vikt 2250 gram
Pris 8199 kronor

Armada JJ är väl att betrakta som en modern klassiker, en skida som herrar JP Auclair och Julien Reginer först kokade ihop tillsammans med företaget.

Har du kollat siffrorna har du nog också redan dragit vissa slutsatser: det här är nog inget för nybörjaren, även om de nu i denna upplaga har civiliserats en del.

De är fortsatt rena rama puderlokomotiv, men jäklar vilka trivsamma skidor – förutsatt att du som åkare kan ställa om från skärande sväng i sinnet, till att snarare tänka på surfing.

Tack vare kärna i ask och poppel är de trots relativt hög vikt ändå rätt lättsamma, då de också är ganska mjuka i topp och tail.

Tanken från Armada är att du som åkare ska kunna ladda på rejält i fallinjen, gasa på bland träd och skutt – och detta helst i riktigt djupt puder.

Man har också fokuserat på att göra en skida som sladdar fint, och du ska kunna speed-checka kvickt med lätthet, oavsett terräng, och det är väldigt lätt att roa sig kungligt på dessa.

Åkarna berömde framför allt lekfullheten, samt det faktum att de svänger lätt trots storleken»Surfiga och lekfulla, här är det sladd som gäller. Poppiga och busiga.« Ebba Forsgren

+ Lekfulla puderdrömmar.

Väldigt mjuka, dåligt kantgrepp.

För vem Puderälskaren som just bara åker puder.

För vad Fluffiga dagar i varierad terräng.

Passar med turbindning?

Visst, varför inte

Black Crows Anima 115

Mått 147-115-136 mm
Längder 176,6, 182,1, 189,2, 194,4 cm
Radie 19 m
Vikt 2375 gram
Pris 8800 kronor

Det ska medges: Animan är egentligen inte helt ny, ens för året. Man har däremot uppdaterat den med längre effektiv åkyta vad det gäller kanterna – genom att flytta bredaste punkterna både för top och tail.

De är nu också bredare i båda ändar: 147 i toppen i stället för 143, och 129 har blivit 136 i tailen. Radien har därmed ändrats, från 21 till lite tajtare 19 meter.

Black Crows designer Julien Regnier säger också att man jobbat med att få jämnare flex, samtidigt som Anima också gjorts aningen styvare.

En annan tydlig, visuell förändring är avsevärt flackare rocker i nosen, tidigare gick det väldigt rakt upp. Cambern förblir densamma, cirka sex millimeter.

Så hur är de då? Jo, åkarna var tämligen överens: det här är skidor för ladd.

Den som fegar hamnar direkt i passagerarsätet, och det är ju inte att rekommendera. Men, för den som vill ladda – då är Anima riktigt bra verktyg offpist.»Går som tåget, rakt ner.« Moa Wärvik

»Fantastiska i fart, men man får aldrig tveka.« Sanne Mona

+ Otroligt stabila i fart.

Behöver väldigt mycket fart.

För vem Starka åkare med en tydlig plan.

För vad Storberg och vilda linjer.

Passar med turbindning?

Nja.

Blizzard Sheeva 102

Mått 132-102-122 mm
Längder 156, 164, 168, 174, 180 cm
Radie 16 m @ 172 cm
Vikt 1850 gram
Pris 6999 kronor

Hela familjen Sheeva har uppdaterats med ny teknik och ny shape. Man använder Blizzards »Trueblend Freeride Woodcore«, en blandning av poppel, paulownia, bok och balsaträ.

Här används också »FluxForm W.S.D.« (Women Specific Design), vilket i grova drag innebär att man blandat titanal med glasfiber när det gäller förstärkningar, istället för titanal uteslutande som till exempel för Rustler.

I denna uppdatering har man också lyckats sänka vikten ytterligare. Det är, enligt våra teståkare, en väldigt snäll skida.

Kort svängradie, lättåkt och med jämt tryck. Lätta och enkla skidor lät de hälsa.

Som sådana är de därför perfekta för dig som är nybörjare vad det gäller åkning utanför pist, och framför allt i snårig terräng. Bästa tänkbara förhållanden för Sheeva är nysnö, eller ospårat.»Ger korta svängar med jämt tryck. Snälla skidor för lekfull åkning.« Moa Wärvik

»En bra skida för nybörjare.« Lin Ivarsson

+ Lätt och smidig.

Oroliga i fart.

För vem Nyfikna nybörjare.

För vad Skog och puder, framför allt.

Passar med turbindning?

Utmärkt.

Elan Ripstick 96

Mått 136-96-110 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 18 m @ 180 cm
Vikt 1650 gram
Pris 6999 kronor

Ripstick 96:orna tillhörde de smalare skidor vi hade med i denna kategori, men de är icke desto mindre relevanta.

Enligt våra teståkare, en närapå perfekt skida för dagar då du åker både offpist samt pist – men kanske inte det där superdjupa pudret.

Alla uppskattade dessutom verkligen egenskaperna på kant, oavsett underlag.

Det svänger brutalt bra här, och Ripstick släpper inte taget heller.

Elans ”Amphibio” profil är tydligen ett vinnande grepp, likaså redan omnämnda TubeLite träkärnorna.

Vridstyvhet, låg vikt och en otroligt jämn skida är resultatet. Ett relativt snällt flex i kombination med mycket god vridstyvhet gör att dessa skidor får ett väldigt brett spektrum.

De passar dels väldigt många åkare, samt dels också nästan alla typer av fören.

Den uppfattades dessutom som bredare än sina 96 millimeter under fot, vilket nog också kan tillskrivas en mycket lyckad design och konstruktion.»Lättsvängd, gör precis som man vill. Mycket bra i uppkörd snö.« Hanna Westman

+ Smidig, lätt och följsam.

Möjligen lite för mjuk.

För vem Så gott som alla.

För vad Hela berget, utom de riktiga puderdagarna.

Passar med turbindning?

Johodå.

Faction Dancer 3X

Mått 134-106-124 mm
Längder 164, 172, 178 cm
Radie 19 m @ 178 cm
Vikt 2050 gram
Pris 8295 kronor

Det enda som gör detta till en damskida, det är längderna. Konstruktionen är exakt samma som unisex-modellen Dancer 3, men den finns alltså i kortare längder.

Hur som helst, Dancer 3X är en kraftfull friåkningskida för både bra och dålig snö.

Med dubbla lager titanal, både under och över träkärnan i poppel, är den vridstyv och stabil. En del gummistringers framförallt i tipen gör att den är ganska lugn och dämpad, utan att bli helt död.

Med mer tailrocker än vad många kan tro är det fortfarande en ganska lättåkt skida, särskilt om man jämför med hur kraftfull den är.

Dancer 3X har ingen övre fartgräns, inte ens i dålig snö. Det är bindningar, pjäxor, benstyrka och mod som sätter gränser snarare än skidan.

Men ändå funkar den i skog, den är inte tråkig i låga farter och funkar rätt så bra i pisten.

Den är heller inte särskilt tung, vilket gör att den med fördel kan paras ihop med turbindning likaväl. En mycket trevlig bekantskap enligt testpatrullen.»Som gammal tävlingsåkare blev jag glatt överraskad. Bra respons, kvick och lekfull.« Lin Ivarsson

+ Kvicka, stabila, responsen och lekfullheten.

Möjligen något tunga.

För vem Snabba åkare som gillar att ladda.

För vad Freeride och lek.

Passar med turbindning?

Blir säkert toppen.

Fischer Ranger 108

Mått 142-108-133 mm
Längder 171, 178, 185, 192 cm
Radie 18 m @ 185 cm
Vikt 2120 gram
Pris 9500 kronor

Va, Ranger 108 här med? Jo, det är de facto en unisex-skida, och som alla vet är gränser mellan könen något tämligen luddigt.

Vi valde att ha 178:an i detta test, hur som helst. Våra åkare berömde den för att vara så härligt att surfa på, lätt att sladda och leka med.

Skidan är väldigt bra på att absorbera ojämnheter, och funkar som allra roligast i lite blandade förhållanden. Samtidigt flyter den klart bättre än sin fysiska storlek när det vankas riktigt puder.

Här har vi helt enkelt en gyllene medelväg till skida. De fungerar i stort sett alla tänkbara fören och miljöer, och så gott som alla teståkare kom tillbaka leende från berget.

Ett betyg gott som något, allra helst för Fischer som åtminstone tidigare varit en aning tyngda av hundra års traditioner från Österrike.»Det här är en skida som är bra för mitt ego.« Hanna Westman

»Jibbiga skidor, snabba och lekfulla.« Ebba Forsgren

+ Mångsidiga och roliga.

Lite, lite tröga i låg fart.

För vem Lekfulla åkare som är ute oavsett väder.

För vad Puder, skog, pist – och kanske även park.

Passar med turbindning?

Kör på bara.

Nordica Unleashed 108

Mått 139,5-108-128,5 mm
Längder 174, 180, 186, 191 cm
Radie 18,3 m @ 174 cm
Vikt 2400 gram
Pris 6999 kronor

En modern rocker med camber, men här har Nordica plockat ner vinklarna på rockern både i tip och tail, vilket då ger större åkyta för kanterna framför allt.

Man har också minskat mängden ABS-plast i nosen och ersatt detta med trä. På så vis bör, i alla fall i teorin, skidan bli än lättare att dra runt.

Över lag har man också jobbat med att få till än lättare träkärna, vilket i kombination med kolfiber ska ge lätta, snabba skidor med utmärkta prestanda.

Här är våra teståkare så gott som helt eniga: Unleashed är snabba, snärtiga och pålitliga.

De är stabila i spårad snö, går kalasfint i puder, men funkar också riktigt bra på sväng mot hårdare underlag.

Nordica själva hälsar att det här ska vara en »daily driver« som ändå är konstant lekfull, och hjälper dig bli en bättre åkare.»Jag älskar dessa skidor. De klarar så gott som allt, och är perfekta för lekfull åkning.« Moa Wärvik

»Snabba svängar, det är slalom baby. Väldigt lekfulla.« Ebba Forsgren

+ Lekfull, poppig, utmärkt respons.

Inte helt kompatibla med högre farter.

För vem Parkåkare som vill köra storberg.

För vad Puder, freestyle och jibb.

Passar med turbindning?

Jamen varför inte?

Salomon QST Blank

Mått 138-112-127 mm
Längder 178, 186, 194 cm
Radie 17 m @ 186 cm
Vikt 2220 gram
Pris 9600 kronor

Jaha, då var det den där balansgången igen. QST Blank, är inte det en herrskida? Nope. Unisex. Och eftersom vi kör Quest 106 i herrsegmentet, hamnar Blank här.

Och även Salomon listar den under damsegmentet. Fast som unisex. Och vi har haft teståkare av olika kön på alla. Förvirrande? Möjligen, men det är tack och lov så att även skidbranschen förändras.

Hur som helst, Blank är en prima storbergsskida som med 112-midja går lika bra på öppna fält som i mer alpin terräng. T

ack vare en del kork hålls vikten nere, och tack vare C/FX kolfiber är det bra stuns i prylarna.

Här har Salomon fått till ett alldeles utmärkt komplement till QST 118 och Quest 106 – en jäkla poppig, rolig skida med bred attraktionskraft. Oavsett kön.»Riktigt jäkla bra i svårare terräng.« Moa Wärvik

»Väldigt kvick i sväng för att vara så bred. Går väldigt gött i fart.« Ebba Forsgren

+ Inger förtroende, tål mycket.

Inte så snälla i låg fart.

För vem Duktiga friåkare med lite muskler.

För vad Brant och avancerad åkning.

Passar med turbindning?

För all del.

Völkl Blaze 106 W

Mått 146-106-128 mm
Längder 158, 165, 172 cm
Radie 16 m @ 172 cm
Vikt 1660 gram
Pris 5999 kronor

Blaze har tre olika radier, sammanslagna till en. Det ska göra skidan maximalt mångsidig, och sålunda fungera i allt från snabba skogssvängar, till storbergsflytet.

Tack vare Völkls »Hybrid Multilayer Woodcore« (poppel, paulownia, bok), från början utvecklad för touringskidor, känns de också lätta och snärtiga.

Som i de flesta andra skidor idag har man också lagt ett tunt lager titanal under foten.

Det är de facto bara bredden och längderna som skiljer dem från herrmodellen, så egentligen är det till att välja fritt, oavsett kön.

96:orna är tack vare sin något smalare midja också aningen mer mångsidiga – när det gäller moderata lager lössnö, spårat samt för all del piståkning.

Teståkarna lyfte gärna fram lekfullheten, och gensvaret vid tryck – de är verkligen lätta att köra från kort till lång sväng.

En helt klart utmärkt skida för de allra flesta.»Mjuk tail gör den lekfull, bra gensvar vid korta svängar.« Moa Wärvik

»Lättsam och bra i lekfull åkning med snabba rörelser.« Lin Ivarsson

+ Känns lätt, enkel att åka.

Aningen fladdriga i fart.

För vem Lättare åkare.

För vad Nästan allt.

Passar med turbindning?

Definitivt.


Text: Billy Söderin • 2024-01-07
ArtiklarSkidtest23/2024ArmadaBig MountainBlack CrowsBlizzardDamdamskidorElanFactionFischerMammutNordicaSalomonSkidtestSkidtest 23/24StorbergsåkningVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen