Inbjudande men också respektingivande. Att åka skidor på stora glaciärer kräver sin skidåkare och kunskap. Saknar du det? Hyr en bergsguide, eller avstå. Foto: Petter Berggren

Lista

Världens 5 bästa glaciäråk

Vi bad glaciologen och den före detta Chamonix-bummaren, Erik Huss, att bjussa på sina 5 absolut bästa glaciäråk.

Text: Erik Huss • 2024-02-12 Uppdaterad 2024-02-15

1.Isfallsglaciären, Kebnekaise

Utgå från isdelaren till Storglaciären (ca 1600 m.ö.h.), håll skiers right, längs Södra klippberget så får du ett fantastiskt åk med 500 höjdmeter utför ned till Tarfala forskningsstation.

Inga sprickor längs själva åket, men i nordvästra nischen på Storglaciären finns stora sprickor mitt på krönet från mitten av glaciären.

Håll nära Norra klippberget för en säkrare väg upp.

2. Liljetoppsrännan, Kebnekaise

Klättra upp till toppen av Kaskasatjåkka (2076 m.ö.h.), via Sydöstra Kaskasatjåkkaglaciären (inga sprickor) och ta kammen upp till toppen, där du har en magnifik utsikt över Kebnekaisemassivet.

Ta med stegjärn, det kan vara isigt i rännan upp.

Åk från toppen av Kaskasatjåkka i den breda rännan hela vägen ned till Tarfalasjön.

Drygt 800 höjdmeter utför, med en magisk utsikt.

Inga sprickor i den lilla glaciär som är kvar högst upp i rännan.

3. Vuoitasrita, Riksgränsen

Samernas heliga berg på 1588 m.ö.h. Gå längst in i Vassivagge, och upp nedanför Vuoitasritaglaciären, upp till toppen.

Härifrån har du grym utsikt bort mot Norska ishavet (om det är fint väder…). Åk ned samma väg som du kom upp.

Glaciäråkning värt att vandra för vid Mont Blanc. Foto: Getty

4. Mer de glace, Chamonix Mont Blanc

Ta liften från Chamonix (1035 m.ö.h.) upp till Aiguille de Midi (3842 m.ö.h.).

Gå ut på den luftiga kammen, med 1500 meter stup till vänster, och åk hela vägen ned till Chamonix och ta en välförtjänt öl.

Tips: Om du inte är bergsguide så hyr en, så överlever du till nästa säsong. Heldagsutflykt med vackraste bergen i hela Alperna.

5. Les Grands Montets, Chamonix

Dra på stighudarna och gå sista biten till toppen av Les Grands Montets (3275 m.ö.h.). Härifrån har du i alla fall tre olika glaciäråk av högsta klass:

1. Ta vänster nedanför trapporna (225 trappsteg) och åk ut på Glacier de Rognon ned till Glacier d’Argéntière och följ den södra kanten av glaciären runt hela berget tillbaka till mellanstationen i Lognan.

2. Ta vänster nedanför trapporna och följ berget åt vänster tills du kommer runt till »framsidan« av Grands Montets. Här åker du den magiska »Domen« (eg. Glacier de Lognan) ned till Hersen och vidare ned till mellanstationen Lognan.

3. Ta höger nedanför trapporna och följ berget till höger ut på »Domen«, se ovan.

Alla dessa åk är på stora glaciärer och sker på egen risk, eller helst med bergsguide om du vill komma säkert ned till afterskin.


Text: Erik Huss • 2024-02-12
ArtiklarChamonixErik HussGlaciärkebKebnekaiseLes Grands MontetsMont BlancRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen