Gemstock är ett av Alpernas, och därmed världens, bästa skidberg. 1500 fallhöjdsmeter med stora ytor, bra fallhöjd och spektakulära vyer.

Schweiz

Resguide: Andermatt

Andermatt bjuder på skidåkning i världsklass – i synnerhet om du gillar att röra dig utanför pisterna. Det här är vår guide till den schweiziska skidorten.

Text: & foto Mattias Fredriksson • 2024-02-13 Uppdaterad 2024-02-13

Andermatt

Andermatt ligger nästan mitt i Alperna i centrala Schweiz och är lätt att resa till med tåg. Antingen hela vägen från Sverige eller om du flyger till Zürich och tar tåget de sista 2,5 timmarna.

Du klarar dig väldigt bra utan bil i Andermatt, faktum är att den mest bara kommer vara i vägen för man går lätt överallt och om det är längre går det tåg i alla riktningar.

Vill du resa vidare till andra skidorter är även då tågförbindelserna utmärkta. Mer info om tågtider och priser: sbb.ch eller appen SBB Mobile. 

Andermatt erbjuder bland den mest lättåtkomliga och bästa offpiståkningen i Alperna.

Dessutom når du det mesta genom att bara staka från pisterna eller en kort hajk med skidorna på axeln. Om du vill tura finns dessutom fantastiska möjligheter för fina skidturer.

För denna kortfattade offpistguide till Andermatt pratade vi med Leoni Zopp och Janick Staub, som båda är verkliga Andermattlocals och några av byns vassaste skidåkare.

Vi rekommenderar att du anlitar en lokal bergsguide, både för säkerheten och för att få ut max av din upplevelse.

Andermatt Guides har erfarna och duktiga guider som kan bergen kring sin hemby bättre än alla andra.Bästa offpiståken

Chad Sayers och klassiken Guspis går bra ihop. Väldigt bra.

Guspis 

Från toppen av Gemstock, åk ner på baksidan cirka 200 höjdmeter, hajka eller tura upp till Guspispasset. Därifrån åker du ner i Guspisdalen, stora ytor och fin åkning. Snart kommer du förbi Glockentürmli, vilket är ett annat fint åk du kan göra. Hajken upp tar ungefär en timma. Guspis fortsätter ner i dalen och slutar vid ventilationstrumman där den historiska Gotthardpassvägen kommer ner från passet med samma namn. Därifrån följer du vägen och får slutligen gå sista biten in mot byn Hospental. Missa inte att besöka Hotel St. Gotthard medan du väntar på bussen tillbaka till Andermatt. Fallhöjd: 1500 meter.

Felsental 

Ta Sonnenpiste från toppen av Gemstock. Efter ett par hundra höjdmeter, då du är så långt skiers left som du kan komma i skidområdet, fortsätter du ut i offpisten till vänster. Nu är du vid starten av en gigantisk lekpark med tusentals linjer. Du kan skida här i flera dagar utan att ta samma linje. En bit ner i åket är det viktigt att ha lite koll och hålla ganska långt åt skidåkarens vänster. Det finns nämligen stora klippor om du kommer för långt åt höger. Oftast är det så många spår ner i Felsental att en naturlig rutt skapas i rätt linje. Vidare är det viktigt att du håller koll på var avspärrningen för vilda djur är. Det finns mycket stenbock en bit ner så därför är ett stort område avspärrat. Dryga böter väntar om du inte följer reglerna. Slutligen kan du bestämma om du vill skida ner till Hospental eller tillbaka till Andermatt. Fallhöjd: 1100 meter.

Giraff Couloir 

Om du har anlitat en bergsguide och känner dig manad kan du fråga om det är läge att åka den klassiska korridoren Giraff. Den ligger på Gemstocks östra sluttning och går hela vägen ner till dalen. Det är brant och det är exponerat att ta sig till starten av korridoren så detta åk är bara för duktiga åkare som är bekväma i exponerad miljö och de som åker i sällskap med guide. Åket avslutas i Unteralpdalen och därifrån får man sedan skejta och staka i sju kilometer tillbaka till Andermatt. Fallhöjd: 1500 meter

Leoni Zopp hittar orörd snö i närheten av Giraff-korridoren.

Täler fahren 

Detta åk ligger på Näschen sidan, nedanför Gross boden liften. Från liften hela vägen ner till vägen upp mot Oberalppass finner du lagom branta och breda sluttningar utan klippor eller komplexa features. Om det blåser kraftigt fylls de små sänkorna med massa puder så Täler fahren är ett bra val precis efter en rejäl storm. Fortsätt ner till Oberalppass vägen, sedan följer du vägen, och järnvägen som går parallellt, tillbaka till mittstationen för ännu ett varv. Fallhöjd: 300 meter.

Pazolastock

Pazolastock är ren, klassisk skidtur vid Oberalppass. Ta tåget upp från Andermatt eller Sedrun till passet. Starta tura utanför tågstationen, mitt emot skidområdet. Gå runt berget på skiers right sidan. Turen är ungefär 700 höjdmeter. Det finns flera olika varianter för nedfärden, antingen till Schöni (mitt emot Nätschen) eller Tschamut, nära Sedrun, där du kan ta tåget tillbaka till Andermatt. För dem som vill göra en längre tur rekommenderas att fortsätta till Rossbodenstock. Först skidar du ner en bit på baksidan av Pazolastock, följ sedan ryggen och gå en small del. Därefter turar du upp ytterligare 200 höjdmeter upp till en rund topp. Avsluta med ett långt åk hela vägen ner till Andermatt. Fallhöjd: 700 meter (Rossbodenstock 900 m)Restauranger och barer

Hög mysfaktor på smala Gotthardstrasse.

The Restaurant at Chedi 

Andermatt är tveklöst byns bästa restaurang. Här erbjuds två olika koncept; det europeiska och det asiatiska köket. Chedi har ett högt prisläge men håller världsklass. Deras osthumidor med fem meter högt i tak är en upplevelse i sig. Det kan ibland vara svårt att få bord till Chedis restaurant, men ett alternativ kan vara att besöka deras bar som serverar burgare och club sandwich. Även frukosten är riktigt bra. 

Gasthaus Oschen 

En traditionell fonduerestaurant, som ligger i en rustik byggnad på Gotthardstrasse, mitt i Andermatt. Ägaren José Barbosa och hans trevliga personal serverar klassisk ostfondue men erbjuder också tomat, svamp eller baconfondue. Fantastisk service och väldigt gott.

Restaurant Spun 

In-house restaurangen på Radisson Blu Hotel Reussen och en av byns bästa restauranger. Deras kockar jobbar mycket med ingredienser från Uri, Ticino, Grisons och Valais och menyn känns fräsch. Det erbjuds ett flertal vegetariska och veganska alternativ.

Spycher 

Bar och pizzeria mitt i byn. Perfekt hak för afterskiölen och om du är hungrig är det bara att sitta kvar och låta det övergå till middagö. Pizzan är bäst i stan. Spycher är också stället där du möter Andermatts locals.

Alp-Hittä 

Andermatts bästa bergsrestaurang och den finns på Nätschen sidan. Chefskocken jobbade tidigare på hyllade Chez Vrony i Zermatt och känslan är ungefär densamma på Alp-Hittä. Här hittar du fantastiska strudels och andra bakverk, stora pizzor som serveras på avlånga träfat, fondue och Urner Alpkäse, magisk lokal ost. Besöker du Alp-Hittä en solig dag rekommenderas en plats på verandan.

Pub Penten 

Serverar de bästa burgarna i Andermatt, varje vecka kör de quiz, karaoke och spelkvällar. Senare på kvällen övergår pubmiljön till Penten, Andermatts enda nattklubb.


Hotell

Radisson Blu Hotel Reussen Andermatt är världens högst belägna Radisson-hotell.

Hotel Sonne 

Traditionallt och vackert hotell med bra läge i Andermatts gamla del, nära Gemstock kabinen. 

hotelsonneandermatt.ch 

Radisson Blu Hotel
Reussen Andermatt 

Andermatts största hotell med 280 rum. Hög standard, bra service och trots att det ligger lite utanför byn, på gångavstånd till restauranger och skidåkning. Hotellet erbjuder också gratis shuttle service till liftarna. radissonhotels.com

The Chedi Andermatt 

5-stjärniga Chedi är Andermatt’s lyxigaste hotell. Vackert och pompöst men samtidigt känns miljön avkopplande. Vinbibliotek, osthumidor och enastående inredning. Inte konstigt att Forbes Travel Guide 2022 gav The Chedi högsta möjliga betyg. 

thechediandermatt.com 


Text: & foto Mattias Fredriksson • 2024-02-13
ArtiklarResguideAndermattFriåkningMattias FredrikssonOffpistResguideRestaurangerSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen