Janne Tjärnström slaskåker i väglöst land. Foto: Mattias Fredriksson

Lista

Världens 9 bästa topptursområden

Få har bättre koll på toppturer runt om i skidvärlden än vår alldeles egna Mattias Fredriksson. Här får ni hans nio favoritområden.

Text: & foto Mattias Fredriksson • 2024-03-25 Uppdaterad 2024-03-25

1. Col du Lautaret

Mellan skidorterna Serre Chevalier och La Grave, är Col du Lautaret en pärla i de södra franska Alperna.

Det exponerade passet ligger på 2 058 meters höjd och är ett av de mest mest lättillgängliga passen i Alperna. Dessutom är det Frankrikes högsta vinterpass.

Det exponerade Col du Lautaret ligger på 2 058 meters höjd och är ett av de mest lätttillgängliga passen i Alperna. 

Med utmärkt skidterräng åt alla håll kan du hitta allt från stora linjer till mjuk cruising och branta korridorer. 

Det finns bara en handfull utspridda hus, inklusive ett gammalt lyxhotell som med åren blivit ett spa.

Café de la Ferme är den enda platsen med puls och där kanske du träffar Fred, ägaren, som är din bästa källa för lokal kunskap om de aktuella snöförhållandena.

Josefine Ås dansar ner i snygga pudersvängar mot Col du Lautaret och väg D1091.

Col du Lautaret ligger mellan bergsmassivet Oisans och Briançonnais där vädret ofta är hårt och kontrasterna kan vara som mellan himmel och helvete.

Passet är långt ifrån en hemlighet för skidentusiaster i Frankrike och Italien, men många andra skiddestinationer är betydligt lättare att nå, så du kan fortfarande få orörda åk vid passet längs väg D1091.

Säsongen börjar vanligtvis tidigt och fortsätter till sen vår, så välj din tid klokt.



Fallhöjd 700 till 1200 höjdmeter

Svårighetsgrad Ganska krävande turer, men det finns terräng för alla svårighetsgrader. 

Exponering Det är Alperna och stora berg så naturligtvis finns de klassiska farorna, men ingen glaciärmiljö. 

Trängsel I perioder kan det vara mycket folk, men tidigt på säsongen (ibland är det bra i november) och sent (april och maj) är det lugnare.

Puderchans Ganska stor, speciellt tidigt på säsongen.

Väderberoende Ja, all åkning sker ovanför trädgränsen.

Guide Ta kontakt med guidebyrån i La Grave för att uppleva Col du Lautaret på ett säkert och smart sätt. Kanske du till och med har tur och kan få boka den rutinerade svenske bergsguiden Per Ås.

2. Rogers Pass, Kanada

Rogers Pass ligger i bergskedjan Selkirks mellan Golden och Revelstoke utefter den berömda Powder Highway i British Columbia’s inre.

Detta legendariska bergspass får i genomsnitt 15 meter snö, de flesta turerna startar direkt från vägen och platsen är tveklöst en av Nordamerikas främsta områden för toppturer.

Leah Evans på väg hem till ännu en sen middag efter en kanondag i Rogers Pass.

Rogers Pass erbjuder långa turer, stora åk och pampiga omgivningar.

De största åken är 1500 till 2000 fallhöjdsmeter, vilket gör att Rogers Pass kan jämföras med Alperna.

Rogers Pass har åkning för alla väder. Ida Nilsen på toppen av klassiska Hourglass. 

Även terrängen och bergen påminner mycket om den i Alperna, inte minst eftersom passet toppar ut på 1330 meter, vilket gör att man ganska snabbt kommer upp ovanför trädgränsen.

Däremot är snökvaliteten i Rogers Pass oftast bättre än i Alperna.

Området är ett av de mest snösäkra i Kanada, men med snömängderna kommer också faror så detta är inget ställe för nybörjare. 

Vid passet finns en stor parkering intill Rogers Pass Discovery Center. Här måste alla besökare registrera sig eftersom Rogers Pass ligger i en nationalpark. 



Fallhöjd Det finns turer från 600 till närmare 2000 höjdmeter.

Svårighetsgrad Generellt sett har Rogers Pass långa turer och det finns ganska mycket avancerad åkning. Dagarna blir ofta långa och krävande. 

Exponering Stora, långa åk och mycket snö så det säger sig väl självt: vi rekommenderar att du anlitar en lokal guide och har en hel del förkunskaper. 

Trängsel Emellanåt kan Rogers Pass vara riktigt trångt, men du och dina kompisar kan också vara helt ensamma vissa dagar. Det finns enorma ytor och massa turer att gå så folk sprids ut bra, men de mest populära turerna kan vara bra att undvika på helgerna.

Puderchans Stor chans för riktigt bra puderåkning.

Väderberoende Inte så känsligt för väder: om det snöar eller allmänt dålig sikt väljer du skogsåk och om det är klart väder blir det upp i den högalpina miljön.

Guide I Revelstoke och Golden finns många duktiga guider som guidar och organiserar turer i Rogers Pass. Lyckas du boka Revyguiden och profilen Greg Hill kommer du få en extra speciellt bra dag.

3. Finnmark, Norge

Om du vill uppleva orörda, spetsiga toppar speglade i vidöppna och dramatiska havslandskap borde du någon gång prova en skid- och segelupplevelse i Nordnorge.

Tänk dig att bo på en båt, segla till foten av fjällen, smeta fast stighudarna på stranden och skinna upp till närmsta topp … för sedan blicka ut över fjorden innan du åker ner. 

Den väglösa ön nås enbart via båt och har därför kommit att bli en favorit för ski & sail-resor. 

På Stjernøya utanför Alta, i Norges nordligaste provins Finnmark, är skidsäsongen som bäst sent på våren, ofta en bit in i juni.

Detta är en av många anledningar till att bergsguider och skidtursentusiaster över hela världen pratar så gott om denna arktiska pärla.

Den väglösa ön nås enbart via båt och har därför kommit att bli en favorit för så kallade ski & sail-resor där man bor på båtar, seglar runt till olika fjäll, knatar upp och åker ner igen.

En synnerligen bekymmerslös och unik upplevelse. 

På Stjernøya är skidsäsongen som bäst sent på våren. Här skidar Chad Sayers ned mot en fjord efter midnatt i slutet av maj.

Terrängen på Stjernøya är perfekt för skidturer; du går rakt upp från fjordarna, och den högsta toppen på ön är bara cirka 1 000 meter, så du kan ofta hamra av två toppar på en dag.

Så här långt norrut kommer du att uppleva 24-timmars dagsljus från mitten av maj, vilket gör ett sent besök om våren idealiskt.

Fjällen är dynamiska och vidsträckta men saknar glaciärer, vilket gör att du kan röra dig nästan var som helst utan att bekymra dig om glaciärsprickor och andra relaterade faror.



Fallhöjd 600 till 1200 höjdmeter per dag,
ofta gör man flera åk.

Svårighetsgrad Enkelt till halvsvårt.

Exponering Minimalt med faror till fjälls,
särskilt på våren. Fler faror till sjöss.

Trängsel Totalt öde.

Puderchans Mycket liten sent på våren,
men vårslask de luxe.

Väderberoende Ja, all åkning sker ovan träd-
gränsen så vid dimma och regn kan man hellre
spela kort.

Guide: Ett flertal svenska guider erbjuder skid- och segelresor i Finnmark.

4. Hokkaido, Japan

Visst drömmer vi alla om puder upp över öronen, onsen-bad, ramen, sake och skidturer bland vackra japanska bokträd?

Då skidresor till Japan har blivit nästan lika alldagliga som weekendresor till Alperna har de japanska skidorterna, inte minst kring Niseko på landets nordligaste ö Hokkaido, kommit att bli mycket välbesökta.

David Kantermo med softshellhjälmen på centrala Hokkaido.

Alla vill ha sin beskärda del av omtalad Japow, men problemet är att de ganska små skidorterna inte har kapacitet att sprida ut alla turisterna.

Så, vårt råd är att skippa liftarna och i stället tura i Japan.

Speciellt på Hokkaido finns oändliga möjligheter, ofta direkt från vägen, och med god variation.

After ski i Hokkaido.

Nära Niseko kan du med fördel knata på Mount Yotei, den 1898 meter höga vulkanen, som har enorma ytor för världklassiga skidturer. 

Centrala Hokkaido brukar få ännu mer snö och ser färre turister. Sätt områdena kring lilla Furano (som också har ett bra skidområde) och öns näst största stad Ashikawa på din bucket-list.

Få länder bjuder på en lika mångfasetterad utförsåkningsupplevelse som Japan.

Närmare Sapporo, Hokkaido’s största stad, finns det fina turområden kring Kokusai och Jozankei Onsen.

Om du inte känner dig manad att köra omkring med en högerstyrd minibuss på snöiga vägar och försöka navigera i myrstacken av möjligheter gör du bäst i att boka en guidad tur med en duktig guide. 



Fallhöjd 400 till 1500 höjdmeter per åk eller dag. Ofta åker man i skogen och då blir det ofta ett flertal åk.

Svårighetsgrad Från enkelt till svårt, alla nivåer finns. Du bör gilla skogsåkning för att uppskatta skidåkningen på Hokkaido.

Exponering Inte speciellt farligt, men stora snömänger så givetvis finns det faror.

Trängsel Inte folktomt men om man väljer rätt områden kan det vara väldigt lite folk.

Puderchans Mycket hög, typ garanterade face shots och orörda åk.

Väderberoende Nej, den mesta åkningen sker i skogen. I januari och februari snöar det nästan varje dag.

Guide Sveriges mest rutinerade bergsguide, Stefan Palm, har guidat på Hokkaido i 23 år och spenderar varje år en dryg månad där. Om han är fullbokad rekommenderar vi Hokkaido Backcountry Club.

5. Nallo, Sverige

Vid Nallostugan, 915 meter över havet ett par dalgångar norr om Kebnekaise djupt inne den lappländska fjällvärlden, finns Sveriges kanske finaste område för toppturer.

Den spetsiga och karaktäristiska toppen ovanför stugan har gett namnet till både fjället och stugan.

Nallo, eller mer korrekt Njállu, betyder nämligen nålen på nordsamiska. 

Kring stugan i Stuor Räitavagge ligger ett knippe toppar runt 2000 meter med kronjuvelen, Selmatjåkka (2004 möh) som flaggan i tårtan.

Fjällen är lättillgängliga, men allt annat är svårtillgängligt eftersom man måste vara förberedd på att rå om sig själv.

Nallo är ett av Sveriges finaste område för toppturer. Fjällen är lättillgängliga, men allt annat är otillgängligt eftersom man måste vara förberedd på att rå om sig själv. 

STF:s Nallostuga är spartansk – två identiska, spegelvända rum, 10 sängplatser i varje och en stugvärd som registrerar att man är där och har betalat.

Ved och gas körs upp med skoter, medan du som gäst tar med mat för egen hushållning i det enkla köket. 

Fjällen vid Nallo har korta anmarscher och det finns åkning för alla utan stora faror, trots ett par mindre glaciärer.

Man kan gå med lätt utrustning och med det sagt hinner man lätt flera åk varje dag.

Ljuset, lättillgängligheten, frånvaron av trafik och den totala vildmarkskänslan gör upplevelsen unik. 



Fallhöjd Åken är mellan 700 och 1100 höjdmeter, alltså inte olikt Alperna.

Svårighetsgrad Skidåkningen är inte speciellt svår, men vissa turer är långa. Svårtillgängligheten sätter dock Nallo i kategorin svår.  

Exponering Inga stora faror och inte jättebrant.

Trängsel Totalt öde.

Puderchans Den finns men är inte stor, men bra chans för episk vårslask. 

Väderberoende Gott om tid för att spela Yatzy om det stormar – all åkning sker ovan trädgränsen. 

Guide Ta kontakt med Abisko Mountain Lodge om du är intresserad av en guidad Nallo-tur. Dick Johansson har bättre koll än de flesta.

6. Lofoten, Norge

Att åka skidor på Lofoten känns som att förflytta sig genom en arktisk version av Sagan om Ringen. Atlanten möter de karga granitstränderna där vilda och branta berg reser sig direkt ur havet. Landskapet känns minst sagt annorlunda och upplevelsen kan komma att bli beroendeframkallande.

Lofotens högsta topp är bara 1146 meter, men de flesta topparna är betydligt lägre än så och alldeles utmärkta för toppturer. 

Lofoten är hem för de äldsta bosättningarna ovanför Polcirkeln.

Redan för 6000 år sedan kom stenåldersmänniskor dit för jakt och fiske.

Fiske är fortfarande en viktig näring men under det senaste decenniet har områdets popularitet blivit viral och turism har blivit en av de viktigaste ekonomiska drivkrafterna.

I modern tid beskrivs Lofoten som Norges arktiska skidparadis, och även om fjällen är branta börjar de ofta försiktigt vid en strand eller en äng, inte sällan nära en väg.

Lofoten’s högsta topp är bara 1146 meter och de flesta topparna är betydligt lägre än så och alldeles utmärkta för alpina skidturer.

Surfs up.

Dagar då vädret är dåligt eller fötterna värker kan ett besök vid Unstad, Lofotens världskända surfstrand, på Vestvågøy förgylla tillvaron.

Här kan både nybörjare och proffs ha kul i makalöst vackra omgivningar.

Surfshopen, som också serverar fika, lunch och starkt kaffe, har uthyrning av brädor och tjocka våtdräkter.

En perfekt bas för ditt besök är Lofoten Ski Lodge i Kabelvåg. 



Fallhöjd 400 till 1150 höjdmeter.

Svårighetsgrad Från enkla till förhållandevis krävande turer. 

Exponering Det snöar mycket, vädret växlar snabbt och du rör dig i högalpin terräng så naturligtvis finns farorna där men du kan gå enkla turer på egen hand. 

Trängsel I perioder är det mycket folk på Lofoten, undvik påsken och andra storhelger.

Puderchans Ganska stor, speciellt tidigt på säsongen. I april kan det vara puder en dag och vårslask nästa dag.

Väderberoende Ja, all åkning sker ovanför trädgränsen men Lofoten har mycket rännor och klippväggar så vid dåligt väder kan du ända hitta åk med bra kontraster.

Guide Bergsguiden Seth Hobby driver guidefirman Northern Alpine Guides och Lofoten Ski Lodge i Kabelvåg.

7. Trollhalvön, Island

Beläget på Islands nordligaste spets, har den lilla fiskebyn Siglufjördur med drygt tusen invånare kommit att bli en plats som skidåkare från när och fjärran söker sig till. 

Trollhalvön på norra Island är närmast surrealistiskt med sin karga kustlinje, svarta vulkanstränder, avskilda fjordar, glödande norrsken och midnattssol.

Denna avlägsna plats är endast tillgänglig via en lång, smal tunnel genom ett berg och är inte den mest typiska skiddestinationen.

En gång känd som sillindustrins världshuvudstad stod Siglufjördur för 45 procent av Islands totala export.

I modern tid har den lilla byn, vackert belägen vid en fjord med samma namn, satt sitt namn på skidvärldskartan.

Ett fåtal heliski-företag är verksamma i området, men mer anmärkningsvärt är det växande intresset för skidturer som anordnas av lokala och internationella bergsguider.

Otrångt på de isländska bergen.

Trollhalvön på norra Island ser närmast surrealistisk ut med sin karga kustlinje, svarta vulkanstränder, avskilda fjordar, glödande norrsken och midnattssol.

Med de snö- och istäckta topparna och geotermisk aktivitet är landet av eld och is oerhört spektakulärt.

Dagsavstämning med locals.

Mot slutet av april, i maj och i juni förlänger midnattssolen åkbar tid på dygnet, vilket gör en skidtursupplevelse under våren så gott som unik.

Det avlägsna arktiska läget, bristen på stora folkmassor och det faktum att du åker direkt ner till havet kommer göra ett besök extra minnesvärt.



Fallhöjd Få fjäll når över 1500 meter, men ofta startar man på havsnivå så turerna och åken blir ändå rejäla.

Svårighetsgrad Det finns turer i alla svårighetsgrader på Island och generellt sätt kan man säga att det är hyfsat enkel terräng men vädret kan ändra sig snabbt så var förberedd.

Exponering Det finns brant åkning och det kan vara lavinfarligt, men det är varken som i Alperna eller Kanada. Likt svenska fjällen, men ännu färre människor och ibland är du väldigt långt från civilisationen så vi rekommenderar att du skidar med en guide. 

Trängsel Ingen trängsel, folktomt eller väldigt få människor beskriver norra Island bättre.

Puderchans Chansen för puderåkning finns, men se det mer som en bonus. Det isländska vårslasket däremot är bland det bästa i världen. 

Väderberoende Ja, all åkning sker ovanför trädgränsen.

Guide Islands första bergsguide Jökull Bergmenn bor i närheten och har stenkoll.

8. Lyngen, Norge

Lyngenhalvön öster om Tromsø i Nordnorge är en klassisk destination för topptursfantaster, både från Skandinavien och övriga världen.

Stora, alpina och råa fjäll tornar upp från fjordar och hav i en närmast sagolik miljö, fylld av glaciärer, enorma snömängder och oändliga möjligheter för skidäventyr.

Lyngen kallas ibland för Skandinaviens tak och liknelsen känns relevant.

Här finns en hel del av Skandinaviens mest seriösa skidåkning och det är inte för inte duktiga skidåkare som Nikolai Schirmer, Jacob Wester, Sam Favret och andra håller till här under stora delar av vintern.

Lyngen i Nordnorge kallas ibland för Skandinaviens tak och liknelsen känns relevant. Här finns skidåkning i världsklass och sagolika toppturer.

Det finns bra skidåkning över hela Lyngen, men en utmärkt bas är huvudorten Lyngseidet där det finns ett flertal boendealternativ, inklusive skidlodgen Magic Mountain Lodge, matbutik och annan service.

Även Koppangen, vid vägs ände norr om Lyngseidet, är en bra utgångspunkt för toppturer.

Där kan man bland annat gå upp på Tafeltinden, som är en klassiker på Lyngen med fjordutsikt, glaciärer och fin toppkänsla. 

För dig som känner dig manad kan Jiehkkevarri Traversen – en 30 kilometer högalpin travers – vara något.  

Den går genom Lyngens mest högalpina område och görs vanligen under en väldigt lång vårdag



Fallhöjd 500 till 1700 höjdmeter

Svårighetsgrad Det finns enklare turer, men för att få ut maximalt av ett besök på Lyngen bör du vara ganska erfaren.

Exponering Det är mycket brant åkning, glaciärmiljöer och högalpin terräng. Lavinfaran är emellanåt hög.

Trängsel I perioder är Lyngen mycket populärt, undvik påsken och andra storhelger på våren om du kan. Tidig säsong är lite bortglömd. 

Puderchans Ganska stor, det faller mer snö på Lyngen än många andra platser i Skandinavien.

Väderberoende Ja, all åkning sker ovanför trädgränsen.

Guide Många av våra svenska bergsguider och deras norska kollegor jobbar i Lyngen på vårvintern. Kontakta någon av dem för trevliga och säkra turer på Lyngenhalvön.

9. Urner Alps, Schweiz

I decennier har det klättrats och åkts skidor i bergen runt dalarna Urseren, Meiental och Steinletscher i centrala Schweiz.

I början av 1980-talet skapade en ung bergsguide från Andermatt det som blev grunden för Urner Haute Route, en flerdagarstur som förbinder avlägsna dalar och isolerade stugor mellan de välkända skidorterna Andermatt och Engelberg.

Mike Douglas, Alexi Godbout och Christian Aschwanden turar över Urner-traversen i de schweiziska Alperna.

Med start i Realp nära Andermatt, tar Urner Haute Route vanligtvis runt fem dagar – inklusive en rejäl dag uppför Sustenhorn (3 505 möh) – innan man droppar närmare 2 000 fallhöjdsmeter till Engelberg under den sista dagen.

Turen är relativt avlägsen för att vara i Alperna, vilket innebär få människor och ofta orörda sluttningar.

Med övernattningar i enkla men funktionella stugor längs vägen är Urner Haute Route ett lysande alternativ till andra klassiska Haute Route-turer i Alperna.



Fallhöjd Från 1000 till 1500 höjdmeter

Svårighetsgrad Man måste vara i hyfsad form för att klara gå över 1000 höjdmeter varje dag. Det finns terräng för alla svårighetsgrader. 

Exponering Det är ingen miljö att gå i på egen hand, du rör dig i dalgångar, över glaciärer och annan farlig terräng. Anlita guide. 

Trängsel Jämfört med den klassiska Haute Routen mellan Chamonix och Zermatt är det folktomt. 

Puderchans Ganska stor, speciellt i mars och början
av april.

Väderberoende Ja, all åkning sker ovanför trädgränsen.

Guide Flera svenska bergsguider som bor i Engelberg erbjuder guidade Urner Haute Route veckor i mars och april. Andermatt Guides är ett annat bra alternativ.


Text: & foto Mattias Fredriksson • 2024-03-25
AlpernaArtiklarEuropaFrankrikeJapanKanadaNorgeSchweizSkidorterDick JohanssonFrankrikeIslandJapanKanadaLyngenMattias FredrikssonSchweizStefan PalmToppturTrollhalvönTur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen