Oscar Hübinette prickar in en fet jävla fullträff i Senja. Foto: Fredrik Schenholm

Topptur

Norge – världens bästa topptursland

Vi snackar toppturer med assistans av Rikard Andreasson som ligger bakom den första helsvenska guideboken på temat norska toppturer, tillsammans med fotografen Fredrik Schenholm.

Text: Anton Furuland • 2023-03-22 Uppdaterad 2024-02-26

Toppturer i Norge heter din och Fredriks guidebok. Jag drar till med en galen gissning, den handlar om toppturande i Norge?

– Ja, din analys är korrekt… Boken handlar om toppturer i vårt västra grannland. På 368 sidor beskriver vi toppturer i 16 olika områden, från Lyngen i norr till Hemsedal i söder. Totalt 100 dagsturer och Høgruta i Jotunheimen.

Vi försöker att inte bara rada upp massa coola åk och toppar, utan ge något som passar alla färdighetsnivåer. Dessutom försöker vi förklara vart man ska åka beroende på vilken del av säsongen det är.
Vi har under de senaste 5-6 åren fyllt vår sajt Snösäker.se med alla turer vi gjort i Norge, så vi gillar verkligen det digitala. Men att bläddra i en fysisk bok är en helt annan sak än att scrolla, så därför blev vi sugna på att göra en bok. 

Firma Andreasson/Schenholm kan sina norska toppar.

Ni har båda gjort toppturer över hela världen men återvänder ständigt till Norge. Varför?

– Bra fallhöjder, mycket snö, fin skogsskidåkning och för att det är så lättillgängligt. Eftersom det bor mycket folk nära fjällen finns det vägar nästan överallt. Det gör det smidigt att nå utgångspunkten för många toppturer och samtidigt är det lätt att byta dal eller område om det skulle vara dåligt där du är.

En annan sak som är speciell med skidåkningen i Norge är att du kan få norrsken och havsutsikt. Sedan bor både jag och Fredrik i Göteborg, så det är lätt att resa upp till Norge över helgen för att tura. På våren funkar det faktiskt att vakna i sin säng hemma i stan på morgonen och stå på en 2000-meterstopp i Jotunheimen på kvällskvisten.


Boken bygger på äventyr gjorda under 20 års tid. Har du några speciella minnen som sticker ut?

– Jag har ganska få negativa minnen. Visst, vädret har varit dåligt ibland, men jag har aldrig varit med om någon olycka. Många bra minnen handlar om tillfällen när poletten trilllat ner för mig. Som när jag fattade vilka enorma möjligheter Loen Skylift vid Stryn ger, eller när jag klev upp på min första topp i Jotunheimen och insåg att mellan mig och horisonten låg toppturer som skulle räcka för resten av livet. 

Johan Engebratt lägger de första svängarna ner från toppen av Istinden, cirka 1,5 timmar söder om Bodö. Foto: Fredrik Schenholm

Hur är toppturskulturen i Norge idag jämfört med för 20 år och även jämfört med Sverige?

– I Norge träffar man fler locals. Det känns som att norrmän inte reser lika mycket som vi för att gå på topptur, utan de åker skidor i närheten av där de bor eller har sin hytta. Båda länderna har upplevt en liknande topptursboom de senaste åren. Men skidåkare är flockdjur och åker till ett fåtal fjäll i ett fåtal områden. Så tänker man lite utanför den berömda lådan kan man få berget för sig själv. 

Ärligt talat… Finns det något som saknas i Norge kontra Sverige? Bortsett en godkänd matkultur då.

– Dryckeskultur, skulle jag nog säga. En bra kaffe i Norge är som en utspädd Löfbergs Lila mellanrost. Samma sak gäller deras öl. Många norska bryggerier skulle må bra av att repetera begrepp som beska, humle och fyllighet på sin nästa kickoff.
Gillar man liftburen skidåkning kan det vara begränsande att många mindre norska anläggningar bara har öppet på helger och lov. Svenska skidorter har generellt en högre servicenivå än norska och svenska pister är ofta mer välskötta än norska.

I Sverige maxar man verkligen det man har, men Norge är lite mer fat-and-happy.  

Vilken var din första topptur i Norge och hur var den?

– Det var Gaustatoppen i Rjukan tillsammans med min kompis Skåne-Jonas i mitten av 90-talet. Vi var egentligen där för att klättra is, fira nyår och testa vintertältning. Men skidorna var med, så vi bestämde oss för att bestiga Gaustatoppen.

Vi gjorde de flesta misstag som går att göra den dagen, så vi kom inte hela vägen upp. På väg hem till tältet glömde sedan en frusen Jonas att ta av sig balaclavan när han gick in på macken i byn. Tjejen bakom kassan trodde att hon skulle bli rånad, men Jonas tolkade hennes intensiva blick som flört. Trots dessa fadäser slutade dagen ändå med flaggan i topp – vi hamnade på nyårsfest med klätterlegendaren Göran Kropp. Han sköt nyårsraketer som träffade kyrktornet i Rjukan och en snögubbe i magen. 



Toppturer i Norge ges utav förlaget Calazo och kostar 349 kronor via calazo.se. Rikard och Fredriks digitala norgehistorier hittar du på snösäker.se


Text: Anton Furuland • 2023-03-22
ArtiklarNorgeSkidorterBöckerCalazoFredrik SchenholmguideGuidebokHemsedalIntervjuLyngenNorgeRikard AndreassonSnösäkerSverigeTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top