Pernilla tar luft i Vail 1999. Foto: Getty

Alpint

Pernilla Wiberg – den något motvillige monegasken

Under flaggen Vad gör du nu för tiden? snokar vi reda på vad Åka Skidors kompisar från förr pysslar med idag. Den här gången med alpinlegendaren Pernilla Wiberg.

Text: Niclas Sjögren • 2024-03-27 Uppdaterad 2024-03-27

Det är väldigt enkelt att ha med Pernilla Wiberg att göra. Det är ordning och reda. Tydligt.

Trots ett späckat schema hittar hon snabbt en intervjutid i god tid innan tidningen du nu håller i handen ska gå till tryck.

Hon är hemma i Monaco, dit hon flyttade lite motvilligt på 1990-talet. Jag ska facetajma med henne från Stockholm.

Två dagar innan intervjun sms:ar Pernilla. »Hej Niclas. Det snöar just nu här nere och på måndag ser det ut som att det blir sol. Bødvar och jag tänkte åka upp till Isola 2000 och åka skidor då. Kan vi skjuta på intervjun till senare på dagen?«.

Så blir det såklart.

Och visst värmer det lite i hjärtat på en skidtidningsredaktör när han inser att en av våra allra största utförsåkare genom tiderna fortfarande brinner för skidåkning.

– Ja, men så är det ju, säger Pernilla från skärmen. Även om det är på ett helt annat sätt än tidigare. Jag väljer mina skiddagar om man säger så. Jag åker inte när det är snöoväder och dimma eller regn. Såna dagar har jag gjort tillräckligt av.

– Dessutom har jag ju känning av en massa gamla skador från karriären så jag kan inte åka hur som helst. Det är det där med knät så jag får anpassa mig.

Tidigare denna säsong, när jag intervjuade Franz Klammer, berättade han att han fastnade så hårt för skidåkning att han menade att det bara fanns två alternativ för honom: 1. att bli framgångsrik tävlingsåkare eller 2. att bli skibum. Hur känner du Pernilla?

– Skibum hade nog aldrig passat mig. Men jag förstår att Klammer sa så. Det hade passat honom som hand i handske tror jag. För mig var det bara tävlingsbiten. Jag är ju tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Från början tävlade jag mot syrran. Först friidrott och basket. Och sen insåg jag att jag ville bli bäst i världen för då kunde ju inte syrran slå mig.

Det gick bra redan från början för Pernilla som skidåkare. Yxbacken i Norrköping byttes mot skidgymnasium i Malung och allt större utmaningar ute i världen.Pernilla gick från klarhet från klarhet. Stenmark var givetvis den stora inspirationskällan.

– Jag kände att jag förmodligen aldrig skulle vinna 86 världscupsegrar, det är ju en helt fantastisk siffra. Men jag kanske kunde göra något annorlunda som han inte gjorde?

Så blev det. Pernilla lyckades vinna i alla discipliner. Inte bara lyckades hon i sina ursprungsgrenar utan hon lyckades också som ingen annan svensk tidigare att vara allra bäst i även i utförsåkningens formel 1: störtlopp.

– Det känns ju bra att ha varit först med det, det kan ingen ta ifrån en.

Karriären fullkomligt rusade genom 1990-talet. Två OS-guld, (bästa svensk genom tiderna tillsammans med Ingemar Stenmark), VM-guld, världscupsegrar. Samt en drös med jobbiga (knä)skador. Men också lyckade combacker. Hon gick alltid sin egen väg. Trodde på sig själv. Och fick rätt. Till exempel när hon inte fick hänga med sin älskade Bødvar på grund av landslagets policy. Då tränade hon med norskorna istället, där Bødvar var. Så klart.

– Givetvis har en del saker varit jobbiga. Det har ju inte bara varit uppåt i karriären. Skadorna och sen var det enormt jobbigt när jag bröt med landslaget. Det var ju konflikt med de andra tjejerna som var med i laget. Så det var ju klart att det var jobbigt, men ändå: när man känner själv att man är på rätt väg så kan man ta det där ändå.

Efter OS 2002 lade Pernilla tävlingsskidorna på hyllan. Men man kan inte säga att hon trappade ner speciellt mycket. Flera nya karriärer har tagit fart sedan dess. Först satsade hon vidare med Pernilla Wiberg hotel i Idre. I tv syns hon frekvent som expertkommentator. Hon har tävlat i bland annat Mästarnas mästare och spin offs därifrån. Nyligen syntes hon i Stjärnorna på slottet.

Har du kvar något på din bucket list?

– Jättesvårt att säga faktiskt. Det är så otroligt mycket kul som bara fallit mig i famnen på grund av skidåkning.



Pernilla Wiberg

Foto: Getty

Född 1970 i Norrköping

Bor Monaco och sommarstuga utanför Stockholm

Familj Maken Bödvar Bjerke och två barn, födda 2003 och 2007.

Läser Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg.

Lyssnar på Gärna gamla vinylskivor som jag har sparat. Första skivan jag köpte var Grease.

Tittar på Serien Fargo just nu.

Äter Gärna thaimat eller sushi

Dricker Det som bjuds

Tre viktiga Träning, skidor (alpint), familj

Skiddagar/år 20

Skidmeriter

OS-silver störtlopp. VM-guld i storslalom, slalom och kombination (x2). OS-guld i storslalom och kombination. VM-silver slalom. VM-brons störtlopp.
Svenska Dagbladets guldmedalj 1991.
24 segrar i världscupen (i alla fem discipliner). Totalseger i världscupen 1997.

Övriga meriter

Delägare Pernilla Wiberg Hotel Idre fjäll. Expertkommentator Svt. Satt 6 år i MIPS styrelse.

Har jobbat i många år både med FIS och IOC (Internationella olympiska kommitén). Har gett ut vinylsingeln Privilege (1991, Big Bag Records).


Text: Niclas Sjögren • 2024-03-27
ArtiklarAlpintIngemar StenmarkMonacoNiclas SjögrenPernilla WibergVad gör du nu för tidenVM-guldWiberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen