Mr Zackrisson himself. Foto: Johannes Wiken

Vad gör du nu för tiden?

Kaj Zackrisson – världens mest peppade skidåkare

Vad pysslar egentligen Kaj Zackrisson med nu för tiden? Vi tog ett snack med skidvärldens kanske mest peppade skidåkare.

Text: Niclas Sjögren • 2023-08-10 Uppdaterad 2023-08-10

Under flaggen Vad gör nu för tiden? snokar vi reda på vad Åka Skidors kompisar från förr pysslar med idag.

Skidåkare, fotografer, skribenter, redaktörer, branschfolk, profiler – kort sagt människor som varit med och format Skidsverige sedan Åka Skidor drog igång verksamheten 1974. Exempelvis Kaj Zackrisson.

Har du förslag på någon annan intressant skidåkare eller skidprofil som du undrar vart hen tog vägen? Tveka inte att tipsa oss. 

Om du mot all förmodan skulle behöva lite påskpepp? Här får du det, levererat av Kaj för ett gäng år sedan.

Från och med slutet av 1990-talet och halvtannat decennium framåt var han en av de färgstarkaste skidåkarna planeten skådat. Han syntes i filmer, i jordens skönaste livsstilsmagasin och givetvis i Åka Skidor.

Men sedan några år tillbaka har han flugit något under radarn. Vi tog ett snack med Kaj Zackrisson, som fortfarande är en av de peppigaste skidåkarna vi träffat.

Om vi snabbspolar kan vi sammanfatta skidkarriären med att mamma Ylva, som åkt för svenska landslaget, fostrade Kaj till skidåkare från det att han lärde sig gå.

Ungefär. Det blev portåkning. Framgångsrik sådan med bland annat ett JSM-silver i slalom. När Kaj fyllt 20 lockade Nordamerika och proffsserien i parallellslalom. Där blev det hela fyra säsonger.

Med sig hem till Europa tog han med sig ståsäkerhet, tävlingsvana och en djup vänskap med vapendragaren Sverre Liliequist, med vilken han börjat virka mössor i USA. Denna hobby blev till slut företaget Kask of Sweden.

Vid denna tid, mitten av 1990-talet slår friåkningen igenom på bred front. Kaj etablerar sig direkt som en stark skidåkare med tadelfri teknik.

Sen flyttade han till Oslo, klippte sig, skaffade jobb och gifte sig.


Skicross passar honom som hand i handske. Stora bergskidåkning likaså. Han spelar in filmer, vinner friåkningstävlingar och erövrar världens alla puderhålor. Sen flyttade han till Oslo, klippte sig, skaffade jobb och gifte sig.

Idag är skidåkningen kanske inte lika spektakulär men passionens låga brinner lika klar som förut.

– Det klart jag inte syns lika mycket nu men jag åker ju självklart mycket skidor. Faktiskt har jag åkt skidor 15 månader i sträck (i skrivande stund slutet av februari, reds anm), säger Kaj.

Kaj behöver inget finväder för att få igång skidpeppen, men det blir inte direkt lägre av sol och kallsnö. Foto: Kyle Meyr

Det visar sig också att Kaj i allra högsta grad fortfarande är inne i skidbranschen. Han är med i Salomonteamet, vilket han varit sedan 1999.

Han har jobbat med produktutveckling, workshops och på senare år även haft hand om camps för ungdomar. I Olso har han varit tränare i skidklubben Heming adrenalin i tio år.

Och varje onsdag är han med på seniorträning i en park i Oslo där det railas och hoppas. Men det uppdrag som tar överlägset mest av Kajs fokus är arbetet som vd för Solheisen, en pytteskidanläggning granne med Skistar Hemsedal.

– När Sverre och jag sålde Kask 2019 så startade vi Live a little mest som ett hobbyprojekt. Och så har jag fått barn och man måste ju jobba också. Då jobbade jag en del på en reklambyrå i Oslo där jag skrev en rapport om ett ställe vi hängde på i Hemsedal när vi var på semester med familjen på loven. Solheisen alltså, som ligger i en dalgång 15 minuter efter att man åkt igenom Hemsedal. Där ligger ett litet skidcenter med tre liftar. Golfbana, tennisbana, helt fantastisk natur, ett litet hotell och inte så mycket folk. Rapporten jag skrev handlade om att dom skulle tänka mer destination. Det ledde till att jag fick jobb där. Jag är… vad säger man på svenska? Styrledare? Okej, det kanske kan kallas vd, men det är ett ganska litet företag så jag gör ju allt från ekonomi och marknadsföring till försäljning.

Kaj och vapendragen Sverre på den tiden det begav sig med Kask.

Det är svårt, om inte omöjligt att hitta någon mer peppad skidåkare än Kaj Zackrisson. Var han än åker, under vilka förhållanden han än åker så sprudlar skidglädjen.

För ungefär 15 år sedan hade undertecknad i uppdrag att rapportera från ett event som hette Salomon X wing rally. Ett evenemang som skulle korsa alperna med nedslag på några av de bästa skidorterna i världen.

Vi kan förstå varför Kaj hänger i Solheisen. Foto: Kyle Meyr

Med var bland andra Kaj och vi åkte i samma grupp. Det var bristande skare. Det var flatljus. Det var regn upp till 3 000 meter över havet. Kort sagt, misär och riktigt usel skidåkning.

Men jag har aldrig åkt med en gladare skidåkare än Kaj Zackrisson där och då. Det är något med Kaj och skidåkning. Han släpper inte taget om den där skidglädjen.

Eller är det skidglädjen som inte släpper taget om dig Kaj?

– Det är ju samma skidglädje som det alltid har varit. Det är lika kul idag. Det är ju den där sensationen med varje nytt åk. Pirret i magen. Fartkänslan. Att utmana sig själv lite hela tiden. Skidåkningen har ju många aspekter, det är en kombination av så många saker. Man får vänner, vänskap som blir lite djupare än om man sitter med nån på ett kaféi stan och snackar.

Utmaningen ja. När det begav sig åkte Kaj en del ganska håriga åk. Och vid ett par tillfällen var det på vippen att han slutade fylla år. Idag är det givetvis lugnare åkning som gäller, inte minst när det gäller att åka med döttrarna, även om äldsta dottern Ada kör racing. Det är bara ibland som det brinner till lite och Kaj laddar.

– Det är ju nåt med det där att utmana sig själv känner jag. Så är det fortfarande, fast självklart på en annan nivå. Som i onsdags till exempel, vårt gubb… eller seniorgäng i Oslo som kör tillsammans en gång i veckan. Då säger tränaren åt mig att »nu gör du en femma Kaj«. Jag hade precis gjort 360 åt båda hållen. Det är ett stort j-vla hopp i den där parken. Och man kör ju 70 in i hoppet i alla fall… alltså det är stort. Men jag gjorde det. Och bara skakade efteråt. Det är ju så häftigt. Men skidåkning är så mycket mer. Jag kan ju lika gärna bara gå på topptur med hunden och en kompis i fjällmiljön… det är oslagbart.

Hur länge kommer du åka skidor?

– Tills jag trillar av pinn såklart. Kaj Zackrisson

Foto: Johannes Wiken

Professionell skidåkare, tongivande ambassadör för friåkning.

Nu

Passionerad skidåkare med oförändrad ambition att få fler att åka på ett roligare sätt. Vd för Solheisen i Norge.

Född/uppvuxen

1973/Rättvik

Bor

Oslo och spenderar mycket tid i Solheisen.

Familj

Fru Benedicte, barnen Ada 11 och Alexandra 4.

Höjdpunkter

Spela in film med Thierry Donard och Matchstick production samt fem skidfilmer med egna bolaget Swedish Posse. Xgames-guld (skicross). Tre segrar i Xtreme Verbier. JSM-silver slalom.

USP som skidåkare

»Jag har ju världens bästa grundteknik (skrattar). Men ärligt: jag har alltid försökt att åka med flyt.

Åket ska vara som en fors, som vatten som forsar, studsar neråt. Jag har ju också kallats the flying squirell. Och jag brukar prata om min skidåkning som dynamic skiing.«

Tre viktiga

Skidåkning, familjen, fjällen.

Senast lästa

Den eviga elden av Ken Follett

Senast sedda

Break point på Netflix.

Senast lyssnade

David Bowie.

Skiddagar per år

100 kanske, jag räknar inte sånt.

Motto

Live a little.


Text: Niclas Sjögren • 2023-08-10
ArtiklarHemsedalIntervjuKajKaj ZackrissonKaskNiclas SjögrenNorgeProfilSolheisenSverigeSverre LiliequistVad gör du nu för tiden

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen