I pisten eller utanför dem – Bode kör pjäxorna av dem flesta. Foto: Revo

Skidsnack

Skidsnack: Inomhusskidåkning och ny lyxlodge i Sälen

Svenska skidframgångar, Bode Millers satsning på inomhusskidåkning och ny lodge i Sälen är några av rubrikerna.

Text: Anton Furuland • 2021-12-13 Uppdaterad 2021-12-13

Bode Miller satsar på inomhusskidåkning

2019 öppnades den första amerikanska inomhusanläggningen för skidåkning – Big Snow American Dream i New Jersey – och till 2025 får den sällskap av nummer två i ordningen.

Det är Virgina-baserade företaget Alpine-X som ligger bakom Fairfax, en snow dome på ynka 400 000 kvadratmeter som ska öppna upp i förorterna till Washington D.C. För att ro det i hamn och göra det med kvalitet har nu också gått samman med en av USA:s allra främsta alpina profiler genom tiderna – Bode Miller. 2017 la Miller tävlingsskidorna på hyllan men 44-åringen har stanna kvar i skidbranschen inom olika företag och startups via konsultroller. På Alpine-X kommer Bode inneha ha titeln Chief Innovation Officer och vi bara antar att han har både en, två och tre bra och kreativa idéer om skidåkning.

Såhär är Fairfax tänkt att se ut. Foto: Alpine-X

Själv byggarbetet för Fairfax är planerad att börja om ett år och förutom snow domen blir det bland annat ett hotell med 200 rum, restauranger, en berg-och dalbana och zip-linjer. Alpine-X ska enligt uppgifter redan vara i planeringsfas med en andra anläggningar samt långsiktigt ha ambitionen att öppna upp 20 stycken anläggningar.

Skidåkning inomhus, det går det också. Foto: Alpine-X

Österrike

Man har blivit en aning luttrad under coronapandemin när det kommer till goda nyheter och det där med att ta ut något i förskott känns ju så gott som aldrig aktuellt numera. Därför kan vi nu bara glatt konstatera att det som meddelades från Österrikes håll förra veckan nu även börjat bli verklighet – det vill säga att landet öppnar upp från sin nästa tre veckor långa nationella lockdown. En något sånär normal skidsäsong med öppna liftar är att vänta i dagsläget, och för det höjer Stiegln och tackar och bockar.


Första pallplatsen för Jakobsen

Återväxten bland de svenska alpinherrarna har inte direkt sprudlat än så länge. Därför var det extra kul att under söndagen se Boden-sonen Kristoffer Jakobsen köra hem en andra plats på världscupens slalompremiär i franska Val-d’Isère.

27-åringen låg delad sexa efter första åket men lyckades tack vare ett riktigt bra andra åk samt lite marginaler som studsade stolpe in, ta sig upp till karriärens allra första pallplats. Åt vinnaren, Clement Noel, var det dock inte mycket att göra åt. Fransmannen imponerade stort på hemmaplan och var hela 1,40 sekunder för Jakobsen.

Så glad blir man över sitt livs första pallplats. Foto: GEPA pictures/ Mathias Mandl, Bildbyrån.

Nytt fjällhotell invigt i Sälen

Möjligheterna för den som vill inkvartera sig till fjälls med luxuöst boende och högklassig kokkonst blir bara fler och fler. Under helgen var det öppningspremiär för nya Skistar Lodge Hundfjället i Sälen och inspiration ska bland annat ha hämtas från Aspen och Mammoth Mountain. De familjevänliga resorten har det mesta i bekvämlighets- och feel good-väg, samt mat av det finare slaget via två restauranger från kocken Pontus Frithiof.

En som var på plats under öppningshelgen och inspekterade lodgen var Åka Skidors Art director Tobias Ivarsson. Ett längre omdöme om det nya boendet kommer här framöver, men tills vidare låter han hälsa:

”Mycket fint och fräscht. Bonus för torkskåp på hotellrummen vilket man saknar på ALLA ANDRA hotell på skidorter”.

Skistar hoppas öka antalet internationella gäster med sin nya lodge i Hundfjället. Foto: Skistar

Fler svenska skidframgångar

Det var inte bara i alpinbackarna som svenska herrar glänste under helgen. På lördagen vid världscuptävlingarna i Idre Fjäll tog Albin Holmberg från Åre SLK sin första pallplats någonsin när slutade på en på andra plats i puckelpist. På söndagen följde Ludvig Fjällström upp det med en tredje plats i parallellpuckelpist.

Albin Holmgren drar på mungiporna efter andra platsen. Foto: Erik Danielsson

Sweet Protection inleder samarbete med Jackson Hole

Norska Sweet Protection teamar ihop med den ikoniska puderhålan Jackson Hole i amerikanska Wyoming. Företaget från Trysil kommer vara officiell partner när det gäller hjälmar och goggles för Jackson Hole Mountain Resort och det här är första skidanläggningen som Sweet Protection knyter den här typen av samarbete med. Partnerskapet inledds nu vintern 21/22 och sträcker sig sedan till oktober 2023.

Jackson Hole + Sweet Protection = sant


Text: Anton Furuland • 2021-12-13
NyheterBode MillerHundfjälletKristoffer JakobsenLudvig FjällströmSälenSkistar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen