Lavinsäkerhet

WSAS – nätverket som vill förändra branschen

Women in Snow and Avalanche är det nya nätverket som kommer verka för att få fler kvinnor att jobba med lavin- och snösäkerhet.

Text: Anton Furuland • 2022-12-01 Uppdaterad 2022-12-01

Sveriges Lavinutbildningar har sjösatt ett nytt mentorsskapsprogram för kvinnor i snö- och lavinsäkerhetsbranschen: Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS).

Man gör det tillsammans med ett gäng profilstarka och rutinerade rävar inom området – Johanna Stålnacke, Andrea Mannberg, Jenny Råghall, Merja Bergwall och Karin Trolin.

Förhoppningen är att locka fler kvinnor att arbeta med lavin- och snösäkerhet, och på så vis bidra till en ökad jämställdhet. 

Idag har Sverige 25 lavinexperter och enbart två av dem kvinnor och av sammanlagt 82 lavininstruktörer är bara fem av dem kvinnor.

I den alpina fjällräddningen är dessutom Jenny Råghall enda kvinnan i en grupp på runt 30 pers. Vi kan nog alla enas om att en förändring är nödvändig, eller hur?

Identifierar du dig som kvinna eller icke-binär och är nyfiken på eller redan är en del av snö- och lavinsäkerhetsbranschen? Då är du välkommen att joina Facebookgruppen Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS) Sweden, nätverkets diskussionsforum och primära kommunikationskanal.


Text: Anton Furuland • 2022-12-01
NyheterAndrea MannbergBergssäkerhetJenny RåghallKarin TrolinLavinLavinsäkerhetMerja BergwallSveriges LavinutbildningarWomen in Snow and Avalanche SafetyWSAS

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen