Olycksplatsen Canale Degli Spagnoli, inritat på Fatmap.

Italien

Två svenskor döda efter lavin i Courmayeur

Laviner i Alperna fortsätter skörda dödsoffer och i italienska Courmayeur har två svenska kvinnor i 25-årsåldern omkommit.

Text: Anton Furuland • 2023-03-20 Uppdaterad 2023-03-21

Runt 13-tiden i söndags gick en lavin i Courmayeur som drog med två svenska kvinnor i 25-års åldern.

Två killar, även de svenska, fanns med i sällskapet men klarade sig från att dras med av lavinen och kunde därmed larma.

Infon i italiensk media går sedan isär lite, om det är killarna själva som larmat direkt till räddningstjänsten eller om de har kontaktat närstående i Sverige som i sin tur slagit larm. Troligtvis den senare.

Oavsett vilka som ringt det första larmsamtalet ska personen/personerna enligt uppgifter till Åka Skidor inte vetat exakt var gruppen befunnit sig eller vad själva åket eller området heter.

Något som ledde till missförstånd och en ganska stor tidsfördröjning innan räddningsmanskapet nådde fram.

Dessutom försvårades räddningsarbetet av väderläget och första timmarna kunde inte helikopter sättas in på grund av den dåliga sikten.

Enligt våra uppgifter fick därför räddningsmanskapet till att börja med gissa baserat på var gruppen startat, vilket var från toppen av Youla-liften.

Det vanligaste åket därifrån är colouiren Vesses och det ska vara där som räddningsteamet initialt sökt – både genom att ta sig ned på skidor från Youla-liften och sedan nedifrån och upp på stighudar.

Men detta ska alltså ha varit fel plats och den som svenskorna faktiskt åkt heter Canale Degli Spagnoli – en ravin bort skiers right från Vesses.

En av de två svenskorna ska ha lokaliserats tämligen omgående av sitt sällskap men trots upprepade återupplivningsförsök gick inte hennes liv att rädda.

Sökandet efter den andra kvinnan som ska ha släpas iväg minst ett par hundra meter, fick sedan avbrytas på grund av söndagens väderläge.

Under måndagsmorgonen återupptogs sökinsatsen och med bättre sikt och väder lyckades räddningsteamet lokalisera den andra kroppen.

Här nedan kan du se kortare film från räddningsarbetet och området för lavinen.

Lavinen gick på cirka 2 300 meters höjd och ska sen enligt uppgift ha färdats cirka 600 meter innan det nådde dalbotten.

Canale Degli Spagnoli är samma ravin där fyra skidåkare dog i en lavin 2019 och ska under den här säsongen ha haft dåliga förhållanden.

Den är fortfarande tillåten att åka i men allt skiers right om Canale degli Spagnoli är förbjudet på grund av lavin- och fallrisk.

Lavinfaran i området graderades som 3 av 5 vid tidpunkten för olyckan.

Canale Degli Spagnoli, där de två svenskorna ska ha förolyckats.

Text: Anton Furuland • 2023-03-20
Nyheter2023BergssäkerhetCourmayeurdödsfallItalienLavinLavinprognosLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen