Eldriven pistning är att vänta i Hammarbybacken.

Hållbarhet

Skistar vill elektrifiera verksamheten – Hammarbybacken pilotprojekt

Skistar har presenterat ett nytt pilotprojekt som hoppas bevisa att den går att driva en skidanläggning på el.

Text: Åka Skidor • 2024-01-31 Uppdaterad 2024-01-31

SkiStar går mot ett omställning till fossilfri verksamhet genom att testa att driva sin skidverksamhet helt elektrifierad.

Hammarbybacken i Stockholm är det som ska leda och utvecklar pilotprojektet.

– Som marknadsledare inom fjällturism känner vi ett ansvar att driva på omställningen för klimatet, säger Fanny Sjödin Hållbarhetschef på SkiStar. Genom att våga testa visar vi att det är möjligt att ställa om en skidanläggning till fossilfri samtidigt som vi är väldigt ödmjuka och öppna för alla lärdomar pilotprojektet kommer att ge oss.

Fanny Sjödin, Skistars hållbarhetschef.

SkiStars mål med pilotprojektet är att påvisa att omställning till en helt fossilfri drift av skidanläggning är möjlig.

Det innebär att hela fordonsflottan byts ut, vilket omfattar sex fordon som kommer drivas på el och laddas med ett Battery Energy Storage System (BESS).

Det innebär också helt nya arbetsrutiner och utbildning av personal.

Stockholms stad välkomnar SkiStars initiativ:

– Stockholm ska vara världsledande i att minska sina utsläpp och vara klimatpositiv år 2030. För att nå dit behöver alla goda krafter samlas. Det är därför välkommet att Hammarbybacken används som testarena för klimatsmarta lösningar, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

SkiStars övergripande klimatmål när det gäller hållbarhet och miljö är att vara helt klimatneutrala i driften av deras fjällanläggningar till 2030 och minska deras totala utsläpp med minst 50 % jämfört med 2020/21.

Klimatmålen är godkända av Science Based Targets Initiative (SBTi).

– Hammarbybacken som skidanläggning passar väldigt bra för det här pilotprojektet. Nästa steg är att skala upp detta för våra större skidanläggningar. Kunskap och erfarenhet från det här pilotprojektet kommer ha stor betydelse inte bara för oss som bolag, utan också för hela branschen utifrån ett internationellt perspektiv. Det här markerar inledningen mot en beteendeförändring, och vår förhoppning är att det kommer att fungera som en katalysator för andra företag, oavsett bransch, att våga utforska och aktivt driva initiativ för att främja omställningen för klimatet, säger Stefan Sjöstrand VD på SkiStar.Om pilotprojektet i Hammarbybacken

Start 30 januari

Hela fordonsflottan drivs på el:

  • 2 st Taiga Motors Nomad (elektrisk snöskoter)
  • 1 st Prinoth E motion Husky, (elektrisk pistmaskin)
  • 1 st Volvo L25 Electric från Volvo Construction Equipment (elektrisk hjullastare)
  • 1 st bil, VW ID cargo (elfordon)
  • 1 st UTv, Polaris Ranger EV (elektrisk fyrhjuling)


Laddning på plats sker via en Power Unit, PU500. Detta är ett Battery Energy Storage System, BESS, som består av sex andralivs batteripack, vilket motsvarar 235 kWh. Laddlösningen tillhandahålls av Volvo Energy och Volvo Construction Equipment. Servicegivare för Volvos produkter är Swecon Anläggningsmaskiner AB.

För att möjliggöra pilotprojektet har nytt elavtal tecknats för all drift: 100 % förnybar el och vatten (Vattenfall och Ellevio)

Utbildning av personal i beteendeförändring, träning för att anpassa sig till nya arbetsrutiner och att vara en aktiv del i förändringsresan.

Tid 17.30

Plats Duved


Text: Åka Skidor • 2024-01-31
NyheterElFanny SjödinHållbarhetHammarbybackenSkidåkningSkistarStockholmSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen