Jonas Bollings bygganvisning till den perfekta skidåkarmackan. Illustration: Tobias Ivarsson

Skidkäk

Så skapar du den ultimata skidåkarmackan

Den skidåkande superkocken Jonas Bolling ger sitt recept på den ultimata bergsmackan.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-08-15 Uppdaterad 2022-03-31

Kocken Jonas Bolling har varit kökschef på Ski Lodge Engelberg och är idag verkställande kock på restaurang Portal i Stockholm. Men framförallt är han en passionerad skidåkare och med hans hjälp tar vi fram den perfekta mackan som både är magiskt god och mättar dig under en hård dag på berget.

Hur ser den ultimata skidåkarmackan ut?

– Den är ju lite klurig. Det svåra med att ha en macka som är färdiggjord är att den ofta blir mosad i ryggsäcken när man åker. Så man får väl börja med att hitta en lämplig förpackning och då kanske något från Tupperware är bra.

– Jag har tänkt lite på det här och tror att ett stekt ägg är ett måste på den här mackan. Surkål är aldrig fel, gärna uppblandad med lite majonnäs. Sedan ett rejält lager med kallskuret i stil med rökt skinka, kalkon eller liknande. Brödet får gärna vara en kraftig sort motsvarande danskt rågbröd. Jag tror att man ska köra på dubbla skivor så att det blir en botten och en topp för att skydda det hela och rama in.

Var landar vi i det här då?

– Jag tror att det ultimata skulle vara att man börjar med lite smör på en skiva rågbröd. Sedan går man på med en deciliter surkål som är uppblandat i fyra matskedar majonnäs med lite dijonsenap i. Över det fyller vi på med en centimeter kallskuret. Detta toppar vi upp med ett stekt ägg och lite skivad picklad gurka. Sedan avslutar vi med en smörad skiva danskt rågbröd ovanpå det. Så det blir väl någon lightversion av en klassisk Reuben sandwich.

Det här låter ju helt fantastiskt.

– Ja, och har man möjlighet så kan man ta med ett stormkök och steka på den lite innan man äter. Men det kanske blir jobbigt att släpa runt på när man åker skidor så man kan kanske förvara mackan nära kroppen, man blir ju varm av att åka skidor. Eller rent av lägga den bakom ryggskyddet.

Ja, där har du den. Den ultimata skidåkarmackan signerad kocken och skidåkaren Jonas Bolling.
Recept finner du här intill. Smaklig spis!

Jonas Bollings ultimata skidmacka

1 portion

Du behöver

2 skivor danskt rågbröd
Smör
1 dl surkål
4 msk majonnäs
Dijonsenap
Kallskuret – rökt skinka eller kalkon
1 ägg
Några skivor inlagd picklad gurka

Gör så här

Stek ägget. Blanda surkål med majonnäs och en klick dijonsenap. Smöra en skiva danskt rågbröd och lägg i botten. Lägg på surkålsblandningen på brödet. Sen ett tjock lager, ungefär 1 centimeter, kallskuret av antingen rökt skinka eller kalkon. Toppa med ett stekt ägg och inlagd gurka. Lägg på en smörad skiva danskt rågbröd till för att rama in underverket.

                 


Text: Tobias Ivarsson • 2021-08-15
PrylarJonas BollingLunchMackaMatSkidlunchSkidmacka

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen