Bruno Compagnet på Grand Envers från Aiguille du Midi i Chamonix. Foto: Mattias Fredriksson

Alperna

Alpernas 10 mäktigaste skidåk

Åka Skidor listar Alpernas 10 mäktigaste skidåk på över 2000 fallhöjdsmeter. Bjässar som garanterat är ett minne för livet.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-31 Uppdaterad 2022-03-31

Helbronner – Courmayeur

Fallhöjd 2 100 meter

Toulaglaciären och Helbronner har det mesta som sin granne Chamonix på andra sidan Monte Bianco, förutom folkmassorna. Och minst lika episk åkning som dessutom servas av en av tidernas dyraste och mest imponerande liftar, Skyway Monte Bianco.

Kaj Zackrisson och Joch Daiek på Toulaglaciären på Helbronner. Foto: Mattias Fredriksson

Glacier de Girose/Chirouze – La Grave

Fallhöjd 2 400 meter

En tvättäkta klassiker som lever sitt liv i skuggan av mer kända åk på andra orter. Ett intrikat himmelrike av skidåkning som startar på en gigantisk glaciär och via en serie av olika vägval leder ner i en trixig avslutning i lätt skogsterräng. 

Grand Envers – Chamonix

Fallhöjd 2 100 meter

Ett av de finaste åken ner från den mäktiga Aiguille du Midi i stundtals optimal skidlutning bland seracer och crevasser ner mot Mer de Glace:s slingrande ishav. Kräver dock en promenad samt lift från Mer de Glace upp till Montenvers för vidare åk ner mot Chamonix.

Sydvästsidan Bec des Rosses – Verbier 

Fallhöjd 2 100 meter

Bec des Rosses, tänker du och känner hur knäna skakar. Lugnt, vi ska inte ner på nordsidan där Freeride World Tour körs varje år, utan den betydligt mer lockande, och mer okända sydvästsidan ner mot byn Lortier. Ett äkta fetingåk i närmast perfekt, mestadels 40-gradig lutning.

Alpernas 10 mäktigaste skidåk
Thomas Gaisbacher i Couloir d’Olympique ner mot St Christophe en Oisans. Foto: Mattias Fredriksson

Vallon de la Selle – La Grave/Les 2 Alpes 

Fallhöjd 2 000 meter

En serie med olika valmöjligheter i dalgången Vallon de la Selle leder ner till den lilla stenbyn St Christophe en Oisans – med sin rika alpina historia – där antalet getter och kor vida överstiger antalet homo sapiens. Ett mäktigt och evighetslångt åk i sydläge som med fördel åks tidigt på säsongen.

Punta Indren-Balma/La Malfatta – Alagna

Fallhöjd 2 050 höjdmeter

Från högsta punkten i italienska Monterosa Ski följer du vindlande dalgångar som Balma eller La Malfatta hela vägen ner till den lilla mytomspunna italienska alpbyn Alagna. Där väntar rykande färsk pasta och en Birra Moretti på Café delle Guide, bredvid kyrkan, mitt i byn.

Aiguille du Midi, Chamonix. Foto: Mattias Fredriksson

Cosmiques-Plan de l’Aiguille – Chamonix

Fallhöjd 2 800 meter

Ett klassiskt åk från den ikoniska Aiguille du Midi som gränsar till det mer extrema. Fira in i Couloir des Cosmiques för att sedan traversera till mellanstationen på Aiguille du Midi-liften, Plan de ‘Aiguille. Därifrån väntar dalgångens finaste skogsåkning och en rodelliknande transport innan du landar nere i Chamonix city.

Galtiberg – Engelberg 

Fallhöjd 2 020 meter

Vilt, brutalt och ytterst intrikat. Galti är ihop med ultraklassikern Laub ett åk som måste åkas på Titlis. Stora ytor i inledningen varvas med mer komplex routefinding längre ner och avslutning i en smal bäckravin. Det nordliga läget och mer eller mindre ständig skugga gör att snön håller sig fin överraskande länge, även på låg höjd.

Alpernas 10 mäktigaste skidåk
Firning in i La Voûte i La Grave. Foto: Mattias Fredriksson

La Voûte – La Grave

Fallhöjd 2 400 meter

Klassiskt La Grave-åk med (minst) en obligatorisk firning på 40 meter in ett 35-45 grader brant hisschakt som leder hela vägen ner till Route National 91 och bäcken La Romanche. Kräver god lokalkännedom eller en minst lika god bergsguide men är å andra sidan ett minne för livet.

Schwarztor – Zermatt 

Fallhöjd 2 200 meter

Ett mäktigt glaciäråk från Klein Matterhorn över den gigantiska Cornergletcher med en mäktig vy över flera 4 000-meterstoppar. Stort och stundtals tekniskt.

Hyr en bergsguide

För din egen säkerhets skull, anlita en bergsguide för alla de här åken. sbo.nu


Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-31
ResguideBergsguideChamonixCourmayeurEngelbergLa GraveLes 2 AlpesLes ArcsResguideVerbierZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top