Kajsa Larsson studsar fram i skogen i Åre. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Guide till Åres bästa offpiståkning

Var hittar du Åres bästa offpiståkning?Varsågod, här har du Åka Skidors subjektiva facit.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-04-04 Uppdaterad 2022-04-07
Baksidan

Sveriges mest omtalade offpiståk ligger på Åreskutans östra sida och bjuder på stor åkning med nordiska mått. Ta dig upp till Skutans topp för egen maskin eller med Ludde Tjärnströms skoterskjuts och sikta sedan ner i valfri riktning. Baksidan består av ett gäng olika varianter som på andra fjäll säkert hade räknats som egna åk. Huvudåket är ett stort öppet fält med 35 graders lutning i början som gradvis flackar ut och som lockar till stora, vidöppna svängar. Vill du ha mer äventyr finns åk som den lilla, men trånga, rännan Bananen och otaliga möjligheter till luftfärder. Med eller utan Skutans programenliga blomkålssnö.

Mot slutet av åket kan du antingen välja att gå upp på Lillskutan och få lite mer spänning där, eller skråa bort mot de glesa fjällbjörkarna i Star Wars-skogen och sedan skråa vidare mot Sadelexpressens dalstation. Allt i allt ett skidåk som är bland det närmaste Alperna du kan komma i Sverige.

Kristofer Turdell och William Larsson i Bananen på Baksidan. Foto: Emrik Jansson
Östra ravin

En tvättäkta Åreklassiker. Östra är alltså den stora, tydliga grytan som dominerar synfältet på höger sida när du kollar upp mot Skutans topp från byn. Den mest prominenta featuren är den stora drivan som bildas längst upp varje vinter och som i årtionden agerat tummelplats för byns (och landets) mest hårdkokta friåkare som samlat både status och prylar (och kroppsdelar) i den smått brutala landningen. Värst av allt är den ökända klippan Högsta högsta som är ett upp emot 35 meter högt flyg som bara ställts ner en endaste gång genom historien.

Vill du ta det lite lugnare kan du åka förbi drivan till på Musberget, längst skiers-right, och njuta av fin, lagom brant skidåkning.

David Kantermo på hemmaplan i Åre. Foto: Emrik Jansson
David Kantermo kan Skutan bättre än sin egen tvättstuga. Foto: Emrik Jansson
Tottskogen

Skogsåkning à la Sverige, med andra ord tight värre. Gå och skråa ut från Fjällgårdsexpressens toppstation och plocka din linje i den täta björkskogen. Snabba fötter och blicken långt fram rekommenderas å det grövsta. Men när du får till det, förhållandena är de rätta, snön ligger djup och du prickar rätt i linjevalet bjuder Tottskogen på riktigt rolig skogsåkning.

Tväråvalvet

En västvänd crusingklassiker från toppen av Gondolen och Kabinbanan, ner i en stor och vidöppen gryta. Skråa ut från toppen av liftarna och plocka ditt åk ner mot den nedre Tväråvalvsliften. Ett åk som stundtals vara vindpinat men när förhållandena är de rätta är det här ett fantastiskt fint smöråk.

Tegefjäll

Det blir ofta mycket prat om Skutan när man pratar skidåkning i Åre och man glömmer lätt bort Duved och Tegefjäll, ett skidområde som om det stått för sig själv säkert hade ansetts som ett av de bästa i landet. Här hittar du både lättillgänglig och urglesad skogsåkning precis bredvid liftarna i Tege, eller den mytomspunna Zonen. Men det är en helt annan historia…

David Kantermo hittar rätt i Hus… Förlåt. Duved. Foto: Emrik Jansson
”Duved”

Ett samlingsnamn för all skidåkning inom en tio mils radie från Åre som någon vill hålla hemlig.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-04-04
SverigeÅreBaksidanDuvedHusåLillskutanSkutan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen